Logo Leiden
Onherroepelijk bestemmingsplan ‘Zuidelijke Schil’, Leiden

Bestemmingsplan Zuidelijke Schil, uitspraak afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State op 25 juli 2012

Burgemeester en wethouders van Leiden maken hierbij, ter naleving van het bepaalde in artikel 31 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (oud), bekend dat de afdeling Bestuursrechtspaak van de Raad van State op 25 juli 2012, nr. 20100754/1/R2, uitspraak heeft gedaan over de beroepen tegen het besluit van het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland van 21 juni 2010 PZH-201-177618860 tot gedeeltelijke goedkeuring van het bestemmingsplan Zuidelijke Schil. Dit bestemmingsplan was eerder door de raad op 12 november 2009 vastgesteld.

Begrenzing

Het bestemmingsplan Zuidelijke Schil betreft het gebied gelegen in de schil langs de zuidkant van de binnenstad, bestaande uit de stadswijken Vreewijk (inclusief het Noordeindeplein) en een gedeelte van de Haagweg tot en met het complex Haagweg 4, Tuinstad/Staalwijk, Professoren- en Burgemeesterswijk, de Hoge Rijndijkbuurt tot en met de watertoren en het aansluitende gedeelte van de Zeeheldenbuurt (begrensd door de Rijn), de Zijlsingel, Oosterdwarsstraat en het bedrijventerrein ‘de Waard’.

De uitspraak

De afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in zijn uitspraak van 25 juli 2012 verklaard dat de beroepen met betrekking tot de plandelen binnen de ‘grens ontwikkelingslocatie Lorentzhof’ gegrond zijn vanwege een ondeugdelijke motivering van het besluit van Gedeputeerde Staten. Het besluit van Gedeputeerde Staten wordt voor deze plandelen daarom vernietigd. De afdeling Bestuursrechtspraak heeft hierbij echter tevens bepaald met toepassing van artikel 8:72, lid 3 van de Algemene wet bestuursrecht, dat de rechtsgevolgen van het vernietigde gedeelte van het besluit van Gedeputeerde Staten in stand blijven op grond van diverse in de uitspraak besproken overwegingen. Deze uitspraak betekent, dat het bestemmingsplan Zuidelijke Schil voor deze tot dusverre nog geschorste plandelen daarom wel in stand blijft en tevens in werking treedt. Voorts zijn de overige beroepen tegen het goedkeuringsbesluit door de afdeling Bestuursrechtspaak ongegrond verklaard. Als gevolg van deze uitspraak is het bestemmingsplan Zuidelijke Schil nu onherroepelijk geworden en in zijn geheel van kracht geworden behoudens de hieronder genoemde enkele zinsneden uit de planvoorschriften, waaraan door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland op 21 juni 2010 goedkeuring was onthouden;

  • 1. de zinsneden ‘eigen inpandige’en ‘binnen dit complex’ van de vrijstellingsbepaling in artikel 11.4.7 van de planvoorschriften onder het kopje ‘GD4, achter Hoge Rijndijk 94 t/m 96 g’;

  • 2. de zinsnede ‘met dien verstande dat de voor deze functies in te richten ruimtes rechtstreeks vanaf de buitenzijde van het gebouw toegankelijk behoren te zijn’ van het bepaalde in artikel 23.2 sub d.;

  • 3. de zinsnede ‘zoals de kap bij het pand Lorentzkade 16’ aan het slot van de bepaling in artikel 33.7 onder het kopje ‘wijzigingsbevoegdheid Zeemanlaan 22’.

Beschermd stadsgezicht

Het bestemmingsplangebied komt grotendeels overeen met het gebied, dat op 13 april 2011 is aangewezen tot het beschermd stadsgezicht ‘Zuidelijke Schil’, op grond van de Monumentenwet. Alleen het naoorlogse plangedeelte ten zuidwesten van de Roomburgerlaan en ten zuidoosten van de Burggravenlaan en het Professorenpad en de bebouwing aan de Oosterdwarsstraat en Oosterstraat vallen hier buiten.

Ter inzage

Het bestemmingsplan Zuidelijke Schil, het besluit van Gedeputeerde Staten en de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, liggen met ingang van 9 augustus 2012 voor eenieder ter inzage in het atrium van het stadhuis (Stadhuisplein 1) en bij het servicepunt Bouwen en Wonen (Stadsbouwhuis), maandag t/m vrijdag van 8.30-17.00 uur (donderdag tot 20.00 uur) en zaterdag van 9.00-13.00 uur.

Informatie

Nadere informatie bij het Servicepunt Bouwen en Wonen (Stadsbouwhuis), Langegracht 72, tel. 071-516 5502, e-mail: service.bowo@leiden.nl.

8 augustus 2012

De burgemeester van Leiden.

Naar boven