Opsporingsbeambten van de gemeente Tilburg aanwijzen als toezichthouder op grond van de wet Studiefinanciering 2000

1. Inleiding

Aanleiding:

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is gestart met het project ‘Bestrijding misbruik uitwonendenbeurs studiefinanciering’. Een studerende is op grond van de vigerende wetgeving uitwonend als hij op een ander (GBA)adres woont dan (één van) de ouders. Van deze regeling wordt misbruik gemaakt door studerenden die zich op een ander GBA-adres dan de ouder(s) inschrijven, doch feitelijk wel bij de ouder(s) wonen.

Door de wijziging van de Wet studiefinanciering 2000 kan DUO op grond van een nieuwe definitie volstaan met de vaststelling dat de uitwonende studerende niet woont op het GBA-adres waar hij staat ingeschreven. Ook is in de wet een bestuurlijke boete opgenomen.

Tenslotte krijgt de minister van OCW de mogelijkheid om toezichthouders aan te wijzen voor de controle op de rechtmatige verkrijging van de uitwonendenbeurs.

De wijziging van de wet is op 1 januari 2012 in werking getreden.

DUO wil de omvang en de spreiding van de adrescontroles verder uitbreiden en tot een landelijke dekking komen.

Gevraagde beslissing:

Het College besluit in te stemmen met de aanwijzing van de handhavers van het team Handhaving sociale zekerheid van de afdeling Veiligheid en Wijken van de gemeente Tilburg als toezichthouders, zoals bedoeld in artikel 9.1a van de wet Studiefinanciering 2000.

Beoogd effect:

Het effect is dat gehoor wordt gegeven aan bestrijding van fraude met de uitwonendenbeurs. Dit sluit goed aan bij het bestrijden van sociale fraude met uitkeringen. Daarmee wordt ook in de veiligheidsketen uitvoering gegeven aan het motto dat fraude niet mag lonen.

Het is de bedoeling dat alle regiogemeenten rondom Tilburg zorgen voor verder uitbreiding van de bevoegdheid van de handhavers (opsporingsbeambten) van de gemeente Tilburg. De afdeling Sociale Zaken van de gemeente Oisterwijk werkt al jaren intensief samen met het team Handhaving sociale zekerheid van de gemeente Tilburg op het gebied van (preventieve) fraudebestrijding Wet werk en bijstand (Wwb).

2. Voorstel

Wij stellen u voor:

In te stemmen met de aanwijzing van de handhavers van het team Handhaving sociale zekerheid van de afdeling Veiligheid en Wijken van de gemeente Tilburg als toezichthouders, zoals bedoeld in artikel 9.1a van de wet Studiefinanciering 2000.

3. Relevante beleidskaders

  • artikel 9.1a van de wet Studiefinanciering 2000

4. Onderbouwing

Argumenten, kanttekeningen, financiële consequenties

Heeft het voorstel financiële consequenties?

Nee

DUO heeft de gemeente Tilburg gevraagd (na proeven van samenwerking o.a. met de gemeenten Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen) mee te werken aan adrescontroles om zo tot een juist en volledig mogelijke registratie in de GBA te komen en meer specifiek om het misbruik met de uitwonendenbeurs studiefinanciering te bestrijden.

Met de gemeente Tilburg (afdeling Veiligheid en Wijken) is inmiddels een convenant gesloten.

Jaarlijks zal de gemeente Tilburg 100 onderzoeksdossiers in behandeling nemen: 75 voor Tilburg en 25 voor de regiogemeenten.

DUO stelt daartoe risicoprofielen op.

Per volledig afgerond en aan DUO verstrekt onderzoeksdossier betaalt DUOaan de gemeente Tilburg een bedrag van € 300.

Met het toezicht op de handhaving zijn belast de bij besluit van het college van burgemeester en wethouders aangewezen ambtenaren.

Daarom wordt het College gevraagd te besluiten om de handhavers van het team Handhaving sociale zekerheid van de afdeling Veiligheid en Wijken/gemeente Tilburg aan te wijzen als toezichthouder voor onderzoeken ten behoeve van DUO. Het besluit wordt door gemeente Tilburg/DUO ook namens de regiogemeenten gepubliceerd in de Staatscourant.

Toelichting

(bijv. specificaties, meerdere overboekingen, meerjarige consequenties, et cetera)

Potentiële risico’s

(Geef aan welke mogelijke risico’s gepaard gaan met het uitvoeren van het voorstel)

5. Interactie met burgers

N.v.t.

6. Afweging duurzaamheid

RICHTLIJN DUURZAAMHEID BIJ COLLEGEVOORSTELLEN

7. Uitvoerbaarheidstoets Beleid

CHECKLIST UITVOERBAARHEIDSTOETS BELEID

8. Vervolg

Planning:

  • -Gemeente Tilburg, team Handhaving sociale Zekerheid van de afdeling Veiligheid en Wijken wordt in kennis gesteld van het collegebesluit.

Communicatie:

N.v.t.

Samenvatting:

Het college heeft besloten handhavers van het team Handhaving sociale zekerheid aan te wijzen als toezichthouder voor onderzoeken voor Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) om misbruik met de uitwonendenbeurs studiefinanciering te bestrijden.

Naar boven