Logo Schermer
Bestemmingsplan Dorpskernen 2011 gewijzigd vastgesteld en hogere waarde geluid

Op 26 juni 2012 heeft de raad het bestemmingsplan ‘Dorpskernen 2011’ gewijzigd vastgesteld. De raad heeft voor dit bestemmingsplan geen grondexploitatieplan vastgesteld.

Ligging plangebied: Het bestemmingsplan betreft de 6 dorpskernen van de gemeente Schermer: Stompetoren, Oterleek, Driehuizen, Schermerhorn, Grootschermer en Zuidschermer.

Globaal zijn de volgende grenzen aangehouden:

  • Dorpskern Stompetoren: in het noorden de Bovenkruier, Oterlekerweg en Einder, in het westen Noordervaart inclusief het bedrijventerrein aan de Melkweg, in het oosten de Buitenkruier, in het zuiden de Noordervaart inclusief het bedrijventerrein aan de Melkweg.

  • Dorpskern Oterleek: in het noorden de Polderweg, in het westen de Dorpsstraat, in het oosten Dorpsstraat, ’t Venje, Hornstraat en Burg. Schagenstraat en in het zuiden de Oterlekerweg.

  • Dorpskern Driehuizen: in het noorden en oosten Driehuizen en Visweg, in het westen de Schermerringvaart en in het zuiden Driehuizen.

  • Dorpskern Schermerhorn: in het noorden de Westmijzerdijk, in het westen de Zwartedijk, in het oosten de Beemsterringvaart en in het zuiden Provincialeweg N243 en Groeneweg.

  • Dorpskern Grootschermer: in het noorden Haviksdijk, in het westen de Meerdijk, in het oosten Noordeinde/Zuideinde en in het zuiden Zuideinde.

  • Dorpskern Zuidschermer: in het noorden, westen en zuiden de Zuidervaart 33 tot en met 105 en in het oosten De Eendracht en Kerkbuurt.

Betreft: Het bestemmingsplan is hoofdzakelijk consoliderend van aard. Het bestemmingsplan bevat wijzigingsbevoegdheden op verschillende locaties in diverse dorpskernen teneinde o.a. woningbouw, natuur en bedrijven/rondweg mogelijk te maken.

Wijzigingen: Er zijn diverse wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. De wijzigingen zijn doorgevoerd naar aanleiding van zienswijzen en ambtshalve en hebben o.a. betrekking op het corrigeren van omissies of het verbeteren en actualiseren van de verbeelding, regels en toelichting. Voor de wijzigingsbevoegdheid ten behoeve van het realiseren van een rondweg op het bedrijventerrein in Stompetoren is ontheffing verkregen van de provincie. Voor een compleet overzicht van wijzigingen, de inhoud van het bestemmingsplan en overige relevante stukken, verwijzen wij u naar de locaties waar de stukken ter inzage beschikbaar zijn gesteld.

Hogere waarde geluid: Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat voor een drietal woningen op het terrein van de voormalige CONO melkfabriek, gelegen aan de Noordervaart te Stompetoren, als gevolg van het wegverkeer op de Provinciale weg N243 (Noordervaart) een hogere geluidbelasting optreedt dan de voorkeursgrenswaarde zoals aangegeven in de Wet geluidhinder van 48 dB. De geprojecteerde woningen zijn gelegen binnen de geluidzone van de Provinciale weg N243 (Noordervaart). De geluidbelasting op de voorgevel van de woningen is echter lager dan de, in de Wet geluidhinder aangegeven maximale ontheffingswaarde. Het college van burgemeester en wethouders heeft voor de woningen, op grond van artikel 83 j° 110a van de Wet geluidhinder, een hogere waarde voor geluid vastgesteld van ten hoogste 59 dB.

Inzage en beroep: Het bestemmingsplan, evenals het besluit tot vaststelling inclusief alle bijlagen en het besluit hogere waarde voor geluid, liggen met ingang van vandaag, 31 juli 2012, voor eenieder ter inzage op de navolgende locaties:

  • Bij het gemeentehuis, afdeling Ruimte, aan de Noordervaart 99 te Stompetoren, gedurende de openingstijden.

  • Digitaal op de landelijke website voor informatie omtrent ruimtelijke plannen: www.ruimtelijkeplannen.nl onder planid: NL.IMRO.0458.BPDorpskernen2011-VS01.

  • Op de website van de gemeente www.schermer.nl onder ‘plannen en projecten’.

De stukken liggen ter inzage totdat de beroepstermijn is verstreken.

Vanaf de dag ná de terinzagelegging (vanaf woensdag 1 augustus 2012), kan gedurende zes weken beroep ingediend worden door belanghebbenden bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Binnen de beroepstermijn kunnen degenen die beroep hebben ingesteld een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Beroepschriften respectievelijk verzoeken om voorlopige voorziening, dienen te worden gericht aan de afdeling respectievelijk de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mr. N.A.E. Houtkamp – van Offeren, telefoonnummer 072-5037326.

31 juli 2012

Burgemeester en wethouders van Schermer,

Naar boven