Logo Houten
Vaststelling bestemmingsplan ‘Woonschepenlocatie Tull en ’t Waal’

Burgemeester en wethouders van Houten maken, in overeenstemming met artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat de gemeenteraad van Houten in de vergadering van 28 juni 2011 het bestemmingsplan ‘Woonschepenlocatie Tull en ‘t Waal’ gewijzigd hebben vastgesteld.

De belangrijkste wijziging betreft een aanpassing van de verbeelding: de plangrens van het bestemmingsplan is op de plangrens van het Provinciaal Inpassingsplan ‘Ruimte voor de Lek’ aangepast. Daarnaast is er een tekstuele aanpassing gedaan aan de toelichting, maar deze zijn van ondergeschikte aard.

Ligging plangebied

De woonschepenlocatie ligt in het oostelijke deel van de dode rivierarm van de Lek, nabij Tull en Waal. Bij de aanleg van de stuw bij Hagestein is de Lek op deze plek afgedamd. De dam vormt de enige toegangsweg tot het stuweiland. De oude rivierarm heeft met de afdamming zijn functie voor de scheepvaart verloren. De westelijke oever wordt gevormd door het stuweiland en ligt binnen de gemeente Vianen, maar buiten het plangebied.

De oostelijke plangrens ligt halverwege de dode rivierarm, op de gemeentegrens. De noordzijde van de plangrens loopt over het water, parallel aan de dam die het stuweiland met Houten verbindt. De zuidwestelijke plangrens omsluit de strook grond tussen de Lekarm en de zandwinnings- en recreatieplas ’t Waal.

Het plan

Het bestemmingsplan voorziet in een planologisch kader voor de aanleg van 10 ligplaatsen. Slechts 9 van de huidige woonschepen, namelijk diegenen die een ontheffing VNL (Verordening bescherming Natuur en Landschap 1996, Provincie Utrecht ) met verplaatsingsclausule van de Provincie hebben (of kunnen verkrijgen), zullen een ligplaats toegewezen krijgen. De andere ligplaats wordt voorlopig als reserveplek in het bestemmingsplan opgenomen maar wordt alleen aangelegd mits een woonschipeigenaar (van een locatie elders uit de Lek) bereid is de ligplaats te kopen en hij/zij een woonschip bezit dat binnen het planologisch kader past.

Waar en wanneer kunt u het ontwerpbestemmingsplan inzien?

Het raadsbesluit en het vastgestelde bestemmingsplan met de daarop betrekking hebbende stukken liggen met ingang van donderdag 26 juli 2012 ter inzage in het gemeentehuis bij de GemeenteInGang, balie Leefomgeving, Bouwen en Wonen. Voor de openingstijden verwijzen u naar de website van de gemeente Houten: www.houten.nl/over-gemeente-houten/openingstijden. Het bezoekadres is aan het Onderdoor 25 te Houten. Telefonisch is de gemeente bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30-17.00 uur op (030) 639 26 11.

Het ontwerpbestemmingsplan is vanaf die datum bovendien te raadplegen op de website: www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0321.0160BPWOONSCHEPEN-VAST.

De bronbestanden zijn beschikbaar via http://ruimtelijke-plannen.houten.nl onder het Idn: NL.IMRO.0321.0160BPWOONSCHEPEN-VAST.

Het plan wordt tevens in pdf-formaat beschikbaar gesteld via de gemeentelijke website www.houten.nl/bestemmingsplannen.

Indiening beroepsschrift

Tegen het besluit tot vaststelling kan met ingang van vrijdag 27 juli 2012 gedurende zes weken schriftelijk beroep ingesteld worden door belanghebbenden. Een beroepsschrift wordt gericht, onder vermelding van ‘beroepschrift bestemmingsplan Woonschepenlocatie Tull en ‘t Waal', aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het instellen van beroep schort de werking van het besluit niet op. Aan het indienen van beroep zijn kosten (griffierecht) verbonden.

Inwerkingtreding besluit

Het vaststellingsbesluit treedt in werking op vrijdag 7 september 2012 tenzij voor deze datum, naast beroep, tevens een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In dat geval wordt de werking van het besluit opgeschort, totdat op het verzoek is beslist.

Naar boven