Logo Amsterdam - Centrum
Kennisgeving vaststelling van het bestemmingsplan Water

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum, gemeente Amsterdam maakt het volgende bekend:

De deelraad van stadsdeel Centrum heeft bij besluit van 26 juni 2012 het bestemmingsplan ‘Water’ gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zoals dit ter inzage heeft gelegen.

Gebiedsomschrijving

Het plangebied van het bestemmingsplan ‘Water’ omvat vrijwel het gehele oppervlaktewater van het stadsdeel Centrum, waarbij de plangrens wordt gevormd door de grens tussen water en wal. Uitgezonderd van het plangebied zijn gebieden die onder de grootstedelijke bevoegdheid van de centrale stad vallen. Dit zijn het Oosterdokseiland met het omringende water en het plangebied van de Noord-Zuidlijn. Verder zijn uitgezonderd het gedeelte van het Singel waar de bloemenmarkt zich bevindt en een klein gedeelte van het water van de Nieuwe Keizersgracht bij het Van Overloopplantsoen. Tenslotte maakt ook het gedeelte in de Singelgracht tussen het Marnixplein en de Raampoort-brug geen onderdeel uit van dit bestemmingsplan.

Inhoud

Het bestemmingsplan bevat met name regels voor het gebruik van het water, alsmede regels voor het bouwen van bouwwerken. Het bestemmingsplan ‘Water’ regelt de balans tussen wonen, werken, transport en voor een beperkt gedeelte de recreatie op het water in stadsdeel Centrum, daarbij rekening houdend met de unieke historische binnenstad. Het bestemmingsplan beoogt onder andere meer ruimte te creëren in de drukke rakken, meer zicht te creëren op het Amsterdamse culturele erfgoed, de transportfunctie van het water te herstellen, alternatieve ligplaatsen aan woonbootbewoners te bieden en het handhaven en vergroten van voldoende waterbergings- en afvoermogelijkheden. Tevens zijn regels ter bescherming van de cultuur-historische en archeologische waarden in het plangebied opgenomen. Daarnaast is het bestemmingsplan gericht op een goed beheer van de bestaande situatie. Het plan bestaat uit een verbeelding (plankaart), planregels en gaat vergezeld van een toelichting. Voor een beschrijving van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan wordt verwezen naar de nota van wijzigingen.

Terinzagelegging, verbeelding en digitaal beschikbaar stellen:

Het besluit van de deelraad tot vaststelling van het bestemmingsplan ‘Water’, de nota van beantwoording zienswijzen, de nota van wijzigingen, de verbeelding, de regels met bijlagen en de toelichting met bijlagen liggen vanaf 27 juli tot en met 6 september 2012 ter inzage. Dit betekent dat:

Beroep

Gedurende de termijn van terzinzageligging kan beroep worden ingesteld tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State door:

  • Een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze naar voren heeft gebracht;

  • Een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijze niet in staat is geweest tijdig zienswijzen in te dienen;

  • Een belanghebbende die bezwaar heeft tegen de wijzigingen die door de stadsdeelraad ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn aangebracht.

Het beroepschrift dient in tweevoud te worden gezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Raad van State, ter attentie van de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Amsterdam, 26 juli 2012

Het dagelijks bestuur van het stadsdeel Centrum.

Naar boven