Logo Gelderland
Ontwerpbesluiten voor het project ’Uiterwaardvergraving De Tollewaard’

Achtergrond

Ten gevolge van de hoogwatersituaties van 1993 en 1995 heeft de regering in 2006 besloten dat de hoogwaterveiligheid in het rivierengebied moet worden vergroot. Hiervoor zijn meer dan 30 maatregelen opgesteld, vastgelegd in de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier, die uiterlijk in 2015 moeten zijn afgerond. Met de Uiterwaardvergraving De Tollewaard wil het rijk voor 2015 de veiligheidsdoelstelling halen en de ruimtelijke kwaliteit in het gebied verbeterd hebben. De taakstelling voor waterstanddaling is gesteld op 3 cm.

Ter inzage ontwerpbesluiten

Ten behoeve van de realisatie van dit werk is een aantal besluiten nodig. Van donderdag 26 juli 2012 tot en met woensdag 5 september 2012 liggen de volgende besluiten ter inzage:

  • ontwerp omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;

  • ontwerp vergunningen op grond van de Natuurbeschermingswet 1998;

  • ontwerp Projectplan op grond van de Waterwet;

  • ontwerp vergunningen op grond van de Waterwet;

  • ontwerp vergunning op grond van de Ontgrondingenwet en de Gelderse ontgrondingenverordening.

Tijdens de inzage periode kunt u uw zienswijze op deze ontwerpbesluiten indienen.

Het voornemen

De uiterwaard De Tollewaard ligt in de gemeente Buren aan de zuidoever van de Neder-Rijn, tegenover Rhenen en Remmerden. In de Tollewaard bevinden zich twee terpen met bedrijven en woningen. Bij beide terpen is regelmatig sprake van zwaar vrachtverkeer en op de westelijke terp is overslag mogelijk van zand, zout en grond.

De uiterwaard zelf heeft vooral een agrarische functie en is vanwege de grote hoeveelheden ganzen aangewezen als Natura2000-gebied. Er is veel variatie in de mate van beheer van de kavels, elke kavel ziet er weer anders uit. Langs de winterdijk in het midden van de uiterwaard liggen rabatten. Dit zijn langwerpige ophogingen tussen greppels. Rabatten zijn vroeger gebruikt voor de bosbouw. In het westen van de uiterwaard ligt een oude rijnstrang. De rivier maakte hier vroeger een bocht naar het zuiden.

Om de rivier meer ruimte te geven worden de zomerkades aan de oost- en westkant van de uiterwaard afgegraven en wordt in de uiterwaard het maaiveld op een aantal plaatsen verlaagd. Hierdoor ontstaan ondiepe plassen die een waardevolle functie voor de natuur hebben. Omdat de uiterwaard dan vaker onder water staat (gemiddeld 25 dagen per jaar) moet de ontsluiting van de terpen worden aangepast. In de vastgestelde voorkeursvariant is dit opgelost met een brug naar de oostelijke terp. De westelijke terp is bij normale omstandigheden bereikbaar over een weg op maaiveld zoals nu, en bij hoogwater over de brug naar de oostelijke terp en een verbinding langs de zomerkade tussen beide terpen. Ten behoeve van de recreatie komt er een aantal struinpaden door het gebied. Voor de natuur worden in de voorkeursvariant twee ooibossen aangelegd, aansluitend aan en tussen de terpen in. Deze ooibossen liggen in de stromingsluwte van de terp om opstuwing van water te voorkomen.

Hoe komt u aan meer informatie?

Op de volgende locaties kunnen alle stukken op werkdagen en op de daar gebruikelijke openingstijden worden ingezien:

  • Waterschap Rivierenland, De Blomboogerd 1 te Tiel;

  • Gemeentehuis Buren, De Wetering 1, 4021 VZ Maurik;

  • Provinciehuis van de provincie Gelderland, Markt 11, 6811 CG Arnhem;

  • Kantoor van Rijkswaterstaat Dienst Oost-Nederland, Eusebiusbuitensingel 66, 6828 HZ Arnhem.

De besluiten zijn ook te zien en te downloaden via de website www.coordinatiegelderland.nl → klik ‘Nederrijn’ → klik ‘De Tollewaard’ → klik ‘Ontwerpbesluiten’.

Heeft u inhoudelijk vragen of wilt u nadere informatie over het project, dan kunt u terecht bij Boskalis B.V., Omgevingsmanager Tollewaard, de heer R. J. Jonker (T 06-55 18 23 94).

Heeft u vragen over de procedure, dan kunt u terecht bij de provincie Gelderland, Coördinator Procedures Tollewaard, de heer A.M. Kwakkernaat (T 026-359 8381).

Hoe kunt u zienswijzen indienen?

In de periode van donderdag 26 juli 2012 tot en met woensdag 5 september 2012 kunt u uw zienswijze indienen, bij voorkeur schriftelijk of anders mondeling. In geval van een schriftelijke zienswijze dienen het zaaknummer 2012-009836 en het ontwerpbesluit waarop de zienswijze betrekking heeft, te worden vermeld.

Stuur uw schriftelijke zienswijze naar de provincie Gelderland als coördinerende instantie:

Gedeputeerde Staten van Gelderland

t.a.v. de heer A.M. Kwakkernaat,

Coördinator Procedures De Tollewaard

Postbus 9090,

6800 GX ARNHEM

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u, binnen de gestelde termijn van zes weken, contact opnemen met de provincie Gelderland, Coördinator Procedures De Tollewaard, de heer A.M. Kwakkernaat (T 026-3598381).

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Alle zienswijzen worden doorgestuurd naar de desbetreffende bevoegde gezaginstanties. De betreffende instanties betrekken de zienswijzen bij het vaststellen van de definitieve besluiten. Tegelijkertijd met het bekendmaken van de definitieve besluiten wordt iedereen die een zienswijze heeft ingediend, geïnformeerd over wat daarmee is gedaan.

Alleen een belanghebbende die een zienswijze heeft ingediend kan later tegen de vaststelling van die besluiten beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit is niet vereist als het redelijkerwijs niet mogelijk was een zienswijze in te dienen, bijvoorbeeld als het definitieve besluit ten opzichte van het ontwerpbesluit gewijzigd wordt vastgesteld.

Arnhem, 25 juli 2012

Zaaknummer 2012-009836 Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Naar boven