Logo Raalte
Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Buitengebied, inclusief reactieve aanwijzing provincie Overijssel

Burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de raad van de gemeente Raalte bij besluit van 8 juni 2012 het bestemmingsplan Buitengebied Raalte gewijzigd heeft vastgesteld.

Plangebied

Het plangebied beslaat het totale buitengebied van de gemeente Raalte, met uitzondering van de kernen Raalte, Heino, Heeten, Luttenberg, Broekland, Mariënheem, Nieuw-Heeten, Lierderholthuis en Laag Zuthem, evenals nieuwe woningbouwlocaties en bedrijventerreinen. Ook recent vastgestelde plannen waar een specifieke ruimtelijke ontwikkeling wordt beoogd of plannen met lopende procedures die een vergelijkbare vaststellingsschema hebben als het bestemmingsplan Buitengebied Raalte, zijn uit het plangebied verwijderd.

Inhoud

Het bestemmingsplan Buitengebied is er op gericht om enerzijds de ruimtelijke kwaliteit te beschermen en anderzijds flexibel en ontwikkelingsgericht te zijn. Voor het opstellen van het bestemmingsplan zijn de uitgangspunten gehanteerd die door de gemeenteraad eerder zijn vastgelegd in de nota van uitgangspunten voor de integrale herziening van het bestemmingsplan. In deze nota van uitgangspunten is het nationaal, provinciaal en gemeentelijk beleid vervat.

Als onderdeel van het bestemmingsplan Buitengebied Raalte is een plan-MER (milieueffectrapport) opgesteld. Op basis van het advies van de commissie MER is de plan-MER aangevuld. De opgestelde plan-MER is vertaald in het bestemmingsplan.

In het kader van het reconstructieplan Salland-Twente is door de gemeenteraad voor de Landbouwontwikkelingsgebieden (LOG’s) een visie vastgesteld. Deze ontwikkelingsvisie is vertaald in het bestemmingsplan.

Gewijzigde vaststelling

Ten opzichte van het ontwerp is het bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld. Aanleiding hiervoor zijn ingekomen zienswijzen en overige, ambtshalve, geconstateerde onvolkomenheden. De wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan hebben betrekking op de toelichting, de regels en de verbeelding. Voor de wijzigingen wordt verwezen naar het desbetreffende gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan, alsmede naar het raadsbesluit inclusief de ‘Nota Zienswijzen’ die als bijlage bij het bestemmingsplan is gevoegd.

Reactieve aanwijzing provincie Overijssel

Bij besluit van 10 juli 2012 hebben Gedeputeerde Staten van Overijssel een aanwijzing gegeven als bedoeld in artikel 4.2 lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening op een onderdeel van het bestemmingsplan. Deze aanwijzing heeft betrekking op de toegekende bestemming ‘wonen’ voor 89 recreatiewoningen in het plangebied ‘De Stoevinghe’ en het gebied langs de Lemelerveldseweg. Deze aanwijzing leidt er toe dat het deel van het plangebied waarop de aanwijzing betrekking heeft niet langer onderdeel uitmaakt van het bestemmingsplan. Het aanwijzingsbesluit ligt tegelijkertijd met het bestemmingsplan ter inzage.

Terinzagelegging

Het bestemmingsplan met vaststellingsbesluit en de reactieve aanwijzing met bijbehorende kaart liggen met ingang van 26 juli 2012 tot en met 6 september 2012 ter inzage in de informatiehoek van het gemeentehuis, Zwolsestraat 16 in Raalte. Het bestemmingsplan met vaststellingsbesluit en de reactieve aanwijzing zijn tevens elektronisch raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl en via de website van de gemeente Raalte www.raalte.nl onder de link:

Beroepsmogelijkheden

Met ingang van 27 juli tot en met 6 september 2012 kan beroep worden ingesteld tegen het vastgestelde bestemmingsplan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Beroep kan worden ingesteld door belanghebbenden:

  • die tijdig hun zienswijze bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht over het ontwerpbestemmingsplan;

  • die aantonen redelijkerwijs niet in staat zijn geweest hun zienswijze naar voren te brengen bij de gemeenteraad;

  • die bezwaar hebben tegen de wijzigingen, die bij de vaststelling ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn aangebracht.

Ook tegen het provinciale aanwijzingsbesluit kan tot en met 6 september 2012 door een belanghebbende beroep worden ingesteld.

Inwerkingtreding besluit

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, met uitsluiting van het onderdeel waarop de provinciale aanwijzing betrekking heeft, treedt in werking daags na afloop van de genoemde inzagetermijn. Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding van dit besluit niet. Om het bestemmingsplan te schorsen, dient naast het beroep ook een verzoek om voorlopige voorziening te worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. In dat geval treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op dit verzoek is beslist.

Naar boven