Logo Albrandswaard
Gevolgen uitspraak Raad van State over het aanwijzingsbesluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland op het bestemmingsplan Buytenland van Rhoon

Aanleiding

Op 26 april 2010 stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan ‘Buytenland van Rhoon’ gewijzigd vast (NL.IMRO.0613.0102Buytenlandvr-vst2). Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland gaven op 1 juni 2010 aan dat een aantal onderdelen van het bestemmingsplan in strijd is met het provinciale ruimtelijk beleid en gaven daarbij de gemeenteraad de aanwijzing dat deze onderdelen geen deel uitmaken van het vastgestelde bestemmingsplan (NL.IMRO.9928.DOSx2010x0010002AW-VA01). Dit betekende dat die onderdelen uit het bestemmingsplan moesten worden geschrapt. Tegen deze zogenaamde reactieve aanwijzing hebben de gemeenteraad en enkele andere belanghebbenden beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Op 27 juni 2012 deed de Afdeling uitspraak in deze zaak (nr 201006529/1/R4), waarbij het beroep van de gemeenteraad en een aantal belanghebbenden gegrond werd verklaard en een deel van de reactieve aanwijzing werd vernietigd. Dit betekent dat de destijds als gevolg van de reactieve aanwijzing geschrapte onderdelen van het bestemmingsplan weer zijn toegevoegd aan het bestemmingsplan. Destijds kon tegen deze geschrapte onderdelen geen beroep worden aangetekend. Door de vernietiging van de reactieve aanwijzing maken deze onderdelen nu wel deel uit van het bestemmingsplan en kan daartegen alsnog beroep worden aangetekend

Gewijzigde onderdelen van het bestemmingsplan waartegen beroep kan worden ingesteld

Als gevolg van bovenstaande uitspraak maken de volgende onderdelen (alsnog) deel uit van de planregels van het bestemmingsplan van het bestemmingsplan:

  • artikel 34, lid 34.6, onder a: het onderdeel ‘het toevoegen van een woning en/of’, voor zover dit onderdeel betrekking heeft op de percelen Achterdijk 32 en 34 te Rhoon;

  • artikel 34, lid 34.6, onder b: onderdelen 5, 6, 7 en 8.

Verder is op de verbeelding de wro-zone wijzigingsgebied 6 gesplitst in wijzigingsgebied 6a (waar na wijziging alleen herbouw mogelijk is) en wijzigingsgebied 6b (waar na wijziging zowel her- als nieuwbouw mogelijk is) en is aan elk van deze wijzigingsgebieden een afzonderlijk artikellid gekoppeld (lid 34.6a respectievelijk 34.6b). Omwille van de duidelijkheid zijn in de planregels de (nieuw toegevoegde) onderdelen, waartegen beroep kan worden ingesteld, blauw aangegeven.

Terinzagelegging

De uitspraak van de Raad van State en het aangepaste bestemmingsplan ‘Buytenland van Rhoon’ liggen vanaf 27 juli 2012 voor de duur van zes weken voor eenieder ter inzage en kunnen geraadpleegd worden via de gemeentelijke website: www.albrandswaard.nl (klik op ‘Dorpen tussen groen en stad’, daarna op ‘Ontwikkeling en toekomst’/kies onder het kopje ‘Het Buijtenland van Rhoon’ voor ‘Documenten’/kies vervolgens in de lijst voor ‘Wijziging bestemmingsplan in verband uitspraak reactieve aanwijzing’).

De stukken kunnen worden ingezien van 27 juli tot en met 6 september 2012 op het gemeentehuis van Albrandswaard. Het gemeentehuis Albrandswaard is gevestigd aan Hofhoek 5 te Poortugaal en is geopend op werkdagen van 8.00–12.30 uur, op maandagavond van 17:30 tot 20:00 uur en op woensdagmiddag van 12.30 tot 15:00 uur.

Voor inzage op het gemeentehuis buiten deze openingstijden of voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de gemeente via het algemene nummer 010 506 11 11.

Op grond van de Wro kan eenieder het aangepaste bestemmingsplan ‘Buytenland van Rhoon’ digitaal raadplegen op http://www.ruimtelijkeplannen.nl (NL.IMRO.0613.0102Buytenlandvr-vst3). Kies het tabblad ‘Bestemmingsplannen’ en daarna tabblad ‘Naam’ en zoek op de term ‘Buytenland’.

Beroepsmogelijkheid tegen voornoemde onderdelen

Volgens de Wet ruimtelijke ordening kan iedere belanghebbende gedurende de termijn van terinzageligging (27 juli tot en met 6 september 2012) beroep instellen tegen de hiervoor genoemde gewijzigde onderdelen. Een beroepschrift kunt u indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Het beroepschrift bevat in ieder geval uw naam, adres, de dagtekening, een omschrijving van het (onderdeel van het) besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep. Aan deze procedure zijn griffiekosten verbonden. Na indiening van het beroepschrift ontvangt u nader bericht van de griffie van de Afdeling Bestuursrechtspraak over de verdere procedure.

Het instellen van beroep schorst de werking van de betreffende plandelen niet. De betreffende bepalingen uit de planregels treden in werking daags na het aflopen van de beroepstermijn.

Voorlopige voorziening

Om de werking van deze bepalingen te schorsen, kan een belanghebbende tijdens de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als het beroepschrift. Tevens moet u het spoedeisende belang aangeven. Ook als u een verzoek om een voorlopige voorziening indient, moet u griffierecht betalen.

Poortugaal, 26 juli 2012

Het college van burgemeester en wethouders van Albrandswaard.

Naar boven