Logo Utrecht (Utr)
Bestemmingsplan Papendorp

Burgemeester en wethouders van Utrecht maken, ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 lid 4 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat met ingang van 26 juli 2012 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage ligt het op 3 juli 2012 door de raad gewijzigd, ten opzichte van het ontwerp, vastgestelde bestemmingsplan Papendorp, en het daarbij behorende vaststellingsbesluit.

Plangebied en doelstelling

Papendorp ligt ten westen van de stad Utrecht, in het noordoostelijke kwadrant van het verkeersplein Oudenrijn. De begrenzing wordt aan de zuid- en westzijde gevormd door het rijkswegenstelsel A12/A2, aan de noordzijde door de Taatsendijk en aan de oostzijde door het Amsterdam-Rijnkanaal.

De hoofddoelstelling van bestemmingsplan Papendorp is het mogelijk maken van diverse ontwikkelingen in Papendorp-Noord, zoals de uitbreiding van kantoorlocaties, bedrijven en hotels. Voor Papendorp-Zuid richt het bestemmingsplan zich voornamelijk op beheer van de bestaande situatie en het vastleggen van de functionele en ruimtelijke structuur. Het Stedenbouwkundig Plan Papendorp, waarin deze ontwikkelingen zijn uitgewerkt, vormt de basis voor dit bestemmingsplan.

Wijzigingen

De raad heeft bij de vaststelling het plan gewijzigd. De wijzigingen hebben onder andere betrekking op de bouwregels en de verbeelding:

Naar aanleiding van de ingekomen zienswijzen en de behandeling in de raadscommissie Stad en Ruimte d.d. 31 mei 2012 is ervoor gekozen om meer flexibiliteit op te nemen in het bestemmingsplan Papendorp, middels:

  • het verruimen van de functies ‘Kantoor’ en ‘Bedrijf’ ten behoeve van dienstverlening, zelfstandige congres- en vergaderfaciliteiten (in beperkte mate), (binnen)sport, horeca en hotels;

  • het opnemen van een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid ten behoeve van grotere zelfstandige congres- en vergaderfaciliteiten;

  • en het aanpassen van de wijzigingsbevoegdheid ten behoeve van maatschappelijke voorzieningen.

Deze wijzigingen hebben geleid tot aanpassingen van de regels en van de toelichting.

Wijzigingen in de toelichting van het bestemmingsplan

Naar aanleiding van de flexibilisering van functies, en de daarmee samenhangende wijziging van de regels, is een nadere toelichting voor deze flexibilisering opgenomen in hoofdstuk 4 en hoofdstuk 7 van de toelichting.

Aan hoofdstuk 7.6 (artikelgewijze toelichting) is een nadere uitleg gegeven van de gewijzigde regels ten behoeve van de flexibilisering. Het betreft de artikelen 3 Bedrijf, artikel 4 Gemengd 1, artikel 7 Horeca, artikel 8 Kantoor en artikel 24 Algemene wijzigingsregels.

Wijzigingen in de regels

Aan de bestemmingen ‘Bedrijf’ en ‘Kantoor’ is toegevoegd:

  • (kleinschalige) dienstverlening, zelfstandige congres- en vergaderfaciliteiten tot maximaal 1.500m2, sportvoorzieningen, en horeca behorende tot de categorie B t/m D van de bij deze regels behorende Lijst van Horeca-activiteiten.

Aan de bestemmingen ‘Bedrijf’ en ‘Kantoor’ is een binnenplanse afwijking toegevoegd voor zelfstandige congres- en vergaderfaciliteiten groter dan 1.500m2 en maatschappelijke voorzieningen zijn opgenomen in een algemene wijzigingsbevoegdheid.

Wijzigingen op de verbeelding

De dubbelbestemming Leiding-Water is opgenomen ter plaatse van een ondergrondse watertransportleiding langs het Amsterdam-Rijnkanaal.

Ambtshalve wijzigingen

Onder andere zijn in de bestemmingen ‘Gemengd-1’ en ‘Horeca’ en ‘Kantoor’ de daar toegestane horecacategorieën uitgebreid van categorie D1 en D2 naar categorie B t/m D, van de bij de regels behorende Lijst van Horeca-activiteiten.

Voor een volledige opsomming van de wijzigingen wordt verwezen naar het bij de stukken behorende vaststellingsrapport.

Inzien

Het bestemmingsplan, als vervat in GML-bestand NL.IMRO.0344.BPPapendorp-0401, ligt met ingang van 26 juli 2012 gedurende zes weken, dus tot en met 5 september 2012 ter inzage bij:

  • Informatiecentrum Gemeente Utrecht

    Vinkenburgstraat 26 (ingang Neude), Utrecht

    Open van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en donderdag tot 19.30 uur.

    Vanaf 9 juli tot en met 31 augustus 2012 open van 13.00 tot 17.00 uur.

  • Balie Bouwen Wonen en Ondernemen van StadsOntwikkeling

    Rachmaninoffplantsoen 61, Utrecht

    Open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

  • Wijkbureau Leidsche Rijn

    Tijdelijk adres: Dorpsplein 1, Vleuten

    Open van maandag van 13.00 tot 17.00 uur en dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Let op: Tijdens de vakantieperiode kunnen de openingstijden afwijken.

Het digitale bestemmingsplan is tevens in te zien via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Het digitale bestemmingsplan is authentiek en rechtsgeldig boven alle andere versies. Op deze landelijke website zijn geen onderzoeksrapporten van het bestemmingsplan in te zien. De gemeente Utrecht biedt de bestemmingsplannen, inclusief onderzoeksrapporten, ook aan via de gemeentelijke website, www.utrecht.nl/bestemmingsplannen.

Beroepsmogelijkheid

Gedurende de bovengenoemde termijn van ter inzage legging kan tegen het besluit tot vaststelling beroep worden ingesteld door iedere belanghebbende die zich tijdig met zienswijzen tot de gemeenteraad heeft gewend, alsmede belanghebbenden aan wie niet redelijkerwijs kan worden verweten dat zij geen zienswijzen tegen het bestemmingsplan hebben ingebracht en belanghebbenden die bezwaar hebben tegen de wijzigingen die de raad bij de vaststelling ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan heeft aangebracht.

Het beroep kan worden ingesteld bij:

Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Voor het instellen van beroep zijn griffierechten verschuldigd.

Het is niet mogelijk om per e-mail beroep in te stellen.

Mogelijkheid verzoek om voorlopige voorziening

Het enkel indienen van een beroepschrift schort de werking van het besluit niet op. Als een spoedeisend belang aanwezig is, kan door de indiener van een beroepschrift een afzonderlijk verzoek om ‘voorlopige voorziening’ ingediend worden bij de Voorzitter van de voornoemde Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook hiervoor zijn griffierechten verschuldigd.

Naar boven