Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 17 juli 2012, nr. R&P/RA/2012/9860, tot wijziging van de ESF subsidieregeling 2007–2013 (herzien) in verband met aanpassing van het aanvraagtijdvak van Actie A (UWV)

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 3, eerste lid, en 5 van de Kaderwet SZW-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling ESF 2007–2013 (herzien) wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 18 wordt onder vernummering van het tweede lid tot derde lid, en het derde lid tot het vierde lid, een lid ingevoegd, luidende:

  • 2. In het kader van Actie A, hoofdstuk II (UWV) dient de begunstigde binnen 2 maanden na afloop van de eerste 12 maanden van het tijdvak waarvoor subsidie is verleend een verzoek in bij de minister tot gedeeltelijke vaststelling van de subsidie. Bij dit verzoek wordt een verantwoording en tussentijdse declaratie over de afgelopen projectperiode gevoegd, alsmede een prognoserapport voor de resterende projectperiode.

B

Hoofdstuk II. UWV van Actie A. Additionele toerusting van personen met een achterstand op of tot de arbeidsmarkt van Bijlage 1. Specifieke bepalingen voor subsidie aanvragen per actie, wordt als volgt gewijzigd:

1. Artikel A12 wordt vervangen door:

Artikel A12. Aanvraagtijdvak

Subsidieaanvragen met betrekking tot een project in het kader van dit hoofdstuk worden in de resterende programmaperiode nog door de minister ontvangen in het aanvraagtijdvak van 15 augustus 2012, 09.00 uur, tot en met 15 september 2012, 17.00 uur.

2. In artikel A13 wordt de zinsnede ‘voor elk van de aanvraagtijdvakken, bedoeld in artikel A12, € 15.000.000,–’ vervangen door: voor het aanvraagtijdvak, bedoeld in artikel A12, € 20.000.000,–.

3. Artikel A17 wordt vervangen door:

Artikel A17. Specifieke eisen

Een project komt slechts voor subsidie in aanmerking indien:

  • a. het project past binnen het in artikel A14 omschreven doel,

  • b. het project een duur heeft van ten hoogste 24 maanden, gerekend vanaf de datum van ontvangst van de volledige aanvraag, en

  • c. De begunstigde tijdig een tussentijds verzoek tot vaststelling, overeenkomstig artikel 18, tweede lid, indient.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 17 juli 2012

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, P. de Krom.

TOELICHTING

In deze wijzigingsregeling vindt aanpassing plaats van de ESF Subsidieregeling 2007–2013 (herzien) met betrekking tot:

Actie A Additionele toerusting van personen met een achterstand op of tot de arbeidsmarkt

In Bijlage 1. Onderdeel Actie A, Hoofdstuk II van de ESF regeling is geregeld dat het UWV subsidie kan aanvragen voor personen met een arbeidsbelemmering, uitkeringsgerechtigden, die gedeeltelijk arbeidsgeschikt zijn, en jonggehandicapten. De subsidie is bedoeld om te bevorderen dat deze personen duurzaam aan het werk kunnen gaan.

Oude regeling

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het UWV tweemaal ESF subsidie kon aanvragen tot maximaal € 15 miljoen tijdens aanvraagtijdvakken in augustus 2012 en maart 2013. Het totale budget bedroeg derhalve € 30 miljoen.

Aanpassing Actie A vanwege vereenvoudiging en administratieve lastenverlichting

Het Agentschap SZW heeft in samenspraak met het UWV bezien of de bestaande regeling nog verder vereenvoudigd kon worden met als gevolg minder administratieve lasten.

Om die reden zijn de twee oorspronkelijk bedoelde aanvraagtijdvakken geïntegreerd tot één enkel aanvraagtijdvak van een maand. Daarnaast wordt de maximale projectduur langer (maximaal 24 maanden). Om de nieuwe aanvraag beter aan te laten sluiten op de nog lopende ESF-trajecten van het UWV gaat het aanvraagtijdvak twee weken later open, te weten half augustus 2012. Daarnaast wordt het subsidieplafond verhoogd van € 15 miljoen naar € 20 miljoen. Het tweede aanvraagtijdvak in maart 2013 komt daarbij te vervallen.

Tussentijdse declaratie

Behalve na afloop van het project, dient het UWV een jaar na het indienen van de projectaanvraag tussentijds de inmiddels gerealiseerde subsidiabele kosten te verantwoorden ingevolge artikel 4:44, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). De tussentijdse declaratie moet daarbij binnen twee maanden na afloop van het eerste projectjaar worden ingediend.

Om de (gedeeltelijke) subsidie vast te kunnen laten stellen dient het UWV gegevens te verstrekken. Het betreft de gegevens die gebruikelijk zijn voor het indienen van een einddeclaratie conform de beschrijving in de Subsidieregeling ESF 2007–2013 (herzien) en de handleiding voor het voeren van de projectadministratie (HPA). Van belang is dat de kosten adequaat en goed controleerbaar worden verantwoord. Het Agentschap SZW controleert de tussentijdse declaratie. De gecontroleerde bedragen moeten kunnen worden opgenomen in de betalingsaanvraag, die het Agentschap SZW bij de Europese Commissie indient.

Prognoserapport

Het UWV brengt verder een rapport uit met een prognose. Het rapport dient melding te maken van de projecten waarvoor in de resterende projectperiode, middelen worden aangevraagd en de te verwachten resultaten. Van belang is hoeveel mensen het UWV uiteindelijk verwacht te helpen en te re-integreren. Het rapport geeft de benodigde middelen aan, hoeveel subsidie zal worden aangevraagd, waarmee de cofinanciering plaatsvindt en hoeveel kosten naar verwachting gerealiseerd worden. De ontwikkelingen met betrekking tot het re-integreren van de doelgroep, de in het verleden gerealiseerde middelen voor soortgelijke projectactiviteiten, een bestandsanalyse en de ervaringen in de praktijk kunnen hierbij relevant zijn.

Aangezien het einde van de programmaperiode ESF 2007–2013 in zicht komt, kan op basis van de resultaten in de tussentijdse declaratie en de prognose over de resterende projectperiode worden besloten het subsidieplafond eventueel nog te verhogen naar bijvoorbeeld de oorspronkelijke € 30 miljoen.

Inwerkingtreding

Het tijdstip van inwerkingtreding van deze regeling vormt een uitzondering op de toepassing van de vaste verandermomenten en de minimum invoeringstermijn van ministeriële regelingen. Dit om het UWV zo snel mogelijk op de hoogte te stellen van het verschuiven van de datum van openstelling van het aanvraagtijdvak voor Actie A naar 15 augustus 2012.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, P. de Krom.

Naar boven