Verordening tot wijziging van de Verordening op de praktijkrechtspersoon

Het College van Afgevaardigden van de Nederlandse Orde van Advocaten,

Overwegende dat actualisatie van de Verordening op de praktijkrechtspersoon gewenst is;

Gelet op artikel 28 van de Advocatenwet;

Gezien het ontwerp van de Algemene Raad met bijbehorende toelichting;

Gehoord de Adviescommissie Regelgeving;

Stelt de navolgende verordening vast:

ARTIKEL I

Artikel 9, zesde lid, van de Verordening op de praktijkrechtspersoon vervalt.

ARTIKEL II

Deze verordening treedt in werking op 1 april 2012.

TOELICHTING

De ratio van artikel 9, zesde lid vormde de mogelijkheid voor de Algemene Raad tot het uitvoeren van een preventieve toets, waarbij met name wordt gekeken of relevante gegevens omtrent de buitenlandse vennootschap voor het publiek toegankelijk zijn in een mate die vergelijkbaar is met de beschikbaarheid en de toegankelijkheid van dergelijke gegevens van Nederlandse vennootschappen. Deze toets werd ingegeven door het feit dat de verklaring van geen bezwaar zoals vereist voor Nederlandse BV/NV’s, niet werd gevraagd van buitenlandse vennootschappen. Sinds de inwerkingtreding per 1 mei 1997 van de Verordening op de praktijkrechtspersoon van 27 november 1996 heeft een aantal ontwikkelingen op het gebied van wetgeving plaatsgevonden, die aanleiding geven tot aanpassing van de huidige verordening.

In dat kader kunnen worden genoemd de wet van 17 december 1997, houdende regels met betrekking tot naar buitenlands recht opgerichte, rechtspersoonlijkheid bezittende kapitaalvennootschappen die hun werkzaamheden geheel of nagenoeg geheel in Nederland verrichten en geen werkelijke band hebben met de staat naar welks recht zij zijn opgericht, de Wet op de formeel buitenlandse vennootschappen. Volgens deze wet zijn bestuurders van dergelijke vennootschappen verplicht de vennootschap in te schrijven in het Handelsregister. Dit geldt echter niet voor de vennootschappen waarop het recht van een der lidstaten van de EU of van een staat die partij is bij de Overeenkomst betreffende de EER van 2 mei 1992 toepasselijk is.

Met de inwerkingtreding per 1 juli 2011 van de Wet op de controle op rechtspersonen is het preventieve ministeriële toezicht, dat tot uitdrukking kwam in de verklaring van geen bezwaar komen te vervallen. In plaats van genoemde verklaring is een systeem geïntroduceerd van doorlopende controle op rechtspersonen. Zodra er iets verandert in de situatie van de rechtspersoon, bijvoorbeeld een overname, vindt een toetsing van overheidswege plaats. Als een verhoogd risico op misbruik is geconstateerd, worden toezichthoudende instanties en opsporingsdiensten geïnformeerd.

Bij wet van 22 maart 2007, houdende regels omtrent een basisregister van ondernemingen en rechtspersonen (Handelsregisterwet 2007) worden de in artikel 5 van die wet genoemde ondernemingen ingeschreven in het Handelsregister, alsmede de in artikel 6 opgenomen rechtspersonen.

Volgens genoemde artikelen zijn een Europese naamloze vennootschap, een Europees economisch samenwerkingsverband, een Europese commanditaire vennootschap en een Europese coöperatieve vennootschap, die volgens hun statuten hun zetel in Nederland hebben, verplicht tot inschrijving in het Handelsregister.

Tot inschrijving in het Handelsregister zijn evenzeer verplicht de onderneming die toebehoort aan een van voornoemde Europese entiteiten die volgens haar statuten haar zetel in Nederland heeft of een onderneming die toebehoort aan een buitenlandse rechtspersoon die een hoofdvestiging in Nederland heeft of in Nederland wordt vertegenwoordigd door een gevolmachtigde handelsagent.

Met deze wettelijke bepalingen is het doel van artikel 9, zesde lid bereikt en is in het kader van deze verordening overbodig geworden.

Nadere beschouwing van de tekst van het zesde lid leert dat genoemde gegevensverstrekking dient om de Algemene Raad in staat te stellen te beoordelen of zal worden voldaan aan de Orderegelgeving. Ook in die zin behoort het zesde lid te vervallen. Immers toezicht op de naleving van de regelgeving is opgedragen aan de raden van toezicht.

Naar boven