Logo Amersfoort
Vaststelling bestemmingsplan ‘Utrechtseweg 371/375 en 302’

Burgemeester en wethouders maken bekend dat overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening vanaf 12 juli 2012 tot en met 22 augustus 2012 ter inzage ligt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan ‘Utrechtseweg 371/375 en 302’, inclusief Beeldkwaliteitsplan Utrechtseweg 371 (verder te noemen: het bestemmingsplan). Voor de in het bestemmingsplan geprojecteerde geluidgevoelige bestemmingen (woningen) zijn zogeheten hogere waarden Wet geluidhinder (Wgh) vastgesteld. Ook het besluit hogere waarde ligt ter inzage, overeenkomstig artikel 110a Wgh.

Inhoud van het bestemmingsplan

Het ontwerpbestemmingsplan ‘Utrechtseweg 371/375 en 302’ maakt de nieuwbouw van 17 geschakelde gezinswoningen, 6 gestapelde woningen (op de locatie van het bestaande kantoorgebouw) in de vorm van appartementen en 1 vrijstaande villa mogelijk op het adres Utrechtseweg 371/375. De genoemde herontwikkeling omvat de sloop van het kantoor en de daarachter gelegen boswachterswoning (inclusief het saneren van parkeergelegenheid en een belangrijk deel van de overige verharding op het terrein). De herontwikkeling gaat vergezeld van natuurontwikkeling in het gebied.

Dit bestemmingsplan omvat daarnaast het perceel Utrechtseweg 302. Hier was een pluimveebedrijf gevestigd. De bestaande schuren op het perceel worden gesloopt en vervangen door een woning met bijgebouwen. De schuren met de omliggende gronden zijn op dit moment nog in gebruik als stallingsplaats voor caravans. Ook in dit geval gaat de herontwikkeling van het perceel gepaard met een landschappelijke opwaardering van het gebied.

Inhoud besluit hogere waarden

Burgemeester en wethouders hebben op 12 juni 2012 overeenkomstig artikel 110a Wet geluidhinder (Wgh) hogere waarden vastgesteld voor de ten hoogst toelaatbare geluidsbelasting. In het kader van het vaststellen van het bestemmingsplan is onder andere het geluidsaspect onderzocht en getoetst aan de Wet geluidhinder. Gebleken is dat sprake is van overschrijding van de voorkeurswaarden volgens de Wet geluidhinder. Aangezien bovendien is gebleken dat redelijkerwijs geen verdere bron- of overdrachtmaatregelen getroffen kunnen worden, zijn hogere waarden volgens de Wet geluidhinder vastgesteld.

Procedure

Op basis van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening liggen het bestemmingsplan en het raadsbesluit van 12 juli 2012 tot en met 22 augustus 2012 ter inzage bij de Informatiebalie in de hal van het stadhuis, Stadhuisplein 1 (openingstijden: werkdagen van 08.30–17.00 uur). Het bestemmingsplan en het raadsbesluit kunnen ook digitaal worden geraadpleegd via http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0307.BP00052-301 of via de gemeentelijke website www.amersfoort.nl/bestemmingsplannen waar een link is opgenomen naar de documenten van het bestemmingsplan. Klik hiervoor op ‘zoeken in alle plannen (via de kaart)’, en klik vervolgens op de kaart door naar het gebied Utrechtseweg.

Beroep instellen tegen het bestemmingsplan

Vanaf vrijdag 13 juli 2012 tot en met donderdag 23 augustus 2012 kunnen belanghebbenden, die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijze geen zienswijze kenbaar hebben kunnen maken over het ontwerpbestemmingsplan, een gemotiveerd beroepschrift indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Voor de behandeling van uw beroepschrift moet u griffierecht betalen. Ga voor meer informatie over het instellen van beroep en het griffierecht naar www.raadvanstate.nl/onze_werkwijze/bestuursrechtspraak, of neem telefonisch contact op via telefoonnummer 070-426 44 26.

Met het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan is tevens ingestemd met het daarbij behorende Beeldkwaliteitsplan Utrechtseweg 371. Dit Beeldkwaliteitsplan ligt als bijlage bij het bestemmingsplan ter inzage.

Beroep instellen tegen het besluit hogere waarden

Op grond van artikel 145 van de Wet geluidhinder begint de termijn voor het indienen van een beroepsschrift bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen het besluit tot vaststelling van hogere waarden met ingang van de dag waarop beroep kan worden ingesteld tegen het besluit van de raad tot vaststelling van het bestemmingsplan ‘Utrechtseweg 371, 375 en 302’. Omdat over het ontwerpbesluit tot vaststelling van de hogere waarde geen zienswijzen kenbaar zijn gemaakt, kunnen op grond van artikel 6.13 van de Algemene wet bestuursrecht alleen belanghebbenden in beroep gaan die redelijkerwijs niet kunnen worden verweten dat ze geen zienswijzen tegen het ontwerpbesluit hebben ingediend.

In werking treden

De besluiten van de gemeenteraad van Amersfoort treden in werking na afloop van de beroepstermijn. Het beroep schorst de werking van de besluiten niet. Daarvoor moet een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorziening worden gericht aan de Voorzitter van de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, op bovenstaand adres.

Crisis- en herstelwet

Op deze besluiten is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Naar boven