Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 12 juni 2012, nr. WJZ/411884(10239), houdende wijziging van de Regeling aanwijzing internationale en buitenlandse scholen in verband met het toevoegen van een internationale accreditatieorganisatie aan de lijst met erkende organisaties

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 1a, eerste lid, van de Leerplichtwet 1969;

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING AANWIJZING INTERNATIONALE EN BUITENLANDSE SCHOLEN

Bijlage 1 bij de Regeling aanwijzing internationale en buitenlandse scholen wordt vervangen door de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2012.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart.

BIJLAGE

Bijlage 1 bij artikel 4 van de regeling aanwijzing internationale en buitenlandse scholen: internationale accreditatieorganisaties

Als internationale accreditatieorganisaties bedoeld in artikel 4 van de regeling worden de volgende organisaties erkend.

AdvancED

Alpharetta, United States of America

Council of British International Schools

Hampshire, United Kingdom

Independent Schools Council

London, United Kingdom

Independent Schools Inspectorate

London, United Kingdom

International Baccalaureate Organization

Genève, Switzerland

International Certificate of Christian Education

Shrivenham, United Kingdom

International Primary Curriculum

London, United Kingdom

Middle States Association of Schools and Colleges

Philadelphia, United States of America

New England Association of Schools and Colleges Bedford

Massachusetts, United States of America

Southern Association of Schools and Colleges

Decatur, United States of America

Western Association of Schools and Colleges

Burlingame, United States of America

TOELICHTING

Met deze wijziging van de Regeling aanwijzing internationale en buitenlandse scholen (hierna: de regeling) wordt mogelijk gemaakt dat niet-bekostigde scholen die geaccrediteerd zijn of worden door het International Certificate of Christian Education te Shrivenham, Verenigd Koninkrijk (hierna: ICCE) kunnen worden aangewezen als scholen waaraan leerlingen hun leerplicht kunnen vervullen. Het toevoegen van het ICCE aan bijlage 1 van de regeling is ingegeven door een verzoek van een bestuur van een niet-bekostigde school. Dit bestuur is voornemens om een niet-bekostigde internationale school te stichten en is bereid om het onderwijs zo in te richten dat aan de eisen uit de regeling wordt voldaan. Daarbij is zij echter van plan om de vereiste accreditatie te verkrijgen bij het ICCE.

Om die reden heeft de Inspectie van het Onderwijs op verzoek van het ministerie van OCW onderzoek verricht naar de status van het ICCE. De inspectie heeft vastgesteld dat het ICCE erkend wordt door Ofsted, de Engelse toezichthouder op het onderwijs, als accreditatieorganisatie. Deze erkenning vond plaats na onderzoek door het Britse National Recognition Information Centre (NARIC), die de standaarden van het ICCE heeft vergeleken met andere nationale standaarden. Met deze erkenning is de inspectie van oordeel dat er voldoende waarborg is dat het ICCE op adequate wijze toezicht zal houden op de kwaliteit van het onderwijs aan niet-bekostigde internationale scholen in Nederland.

Gegeven dit oordeel is er geen bezwaar om het ICCE toe te voegen aan de lijst van geaccepteerde internationale accreditatieorganisaties in bijlage 1 van de regeling.

In de oorspronkelijke bijlage 1 bij de Regeling aanwijzing internationale en buitenlandse scholen was ten onrechte een accreditatieorganisatie twee maal vermeld. In de nu opnieuw vastgestelde bijlage is deze doublure teniet gedaan. Daarnaast is van de gelegenheid gebruik gemaakt om de accreditatieorganisaties in alfabetische volgorde te vermelden.

Uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid

Deze wijzigingsregeling is aan DUO voorgelegd voor een beoordeling van de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. Deze wijziging van de regeling heeft geen gevolgen voor de uitvoerbaarheid of handhaafbaarheid.

Administratieve lasten

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten.

Vaste verandermomenten

Deze regeling treedt in werking per 1 augustus 2012 vanwege de relatie met het begin van het nieuwe schooljaar. Hiermee wordt afgeweken van de minimale termijn van twee maanden tussen publicatie en inwerkingtreding, zoals voorgeschreven door het beleid van vaste verandermomenten. Een latere inwerkingtreding zou onevenredig nadelige gevolgen hebben. Inwerkingtreding per 1 augustus 2012 maakt het voor een nieuw op te richten niet-bekostigde internationale school mogelijk om nog met ingang van het schooljaar 2012–2013 een aanvraag te doen om aangemerkt te worden als school in de zin van de Leerplichtwet 1969.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart.

Naar boven