Logo Berkelland
Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Eibergen, Centrum 2011

Op 22 mei 2012 heeft de gemeenteraad van Berkelland het bestemmingsplan ‘Eibergen, Centrum 2011’ gewijzigd vastgesteld. In het nieuwe bestemmingsplan verandert niet veel. Het nieuwe bestemmingsplan geeft vooral de bestaande situatie weer. Dit geldt ook voor de bestaande woningen. Wel zijn als gevolg van de demografische ontwikkelingen (krimp) – voor zover aanwezig – de mogelijkheden voor het bouwen van nieuwe woningen beperkt.

Ten opzichte van het vorige bestemmingsplan Eibergen Centrum is uitgangspunt dat de winkels en andere voorzieningen die gelegen zijn buiten het winkelcentrumgebied nu een bestemming ‘wonen’ hebben gekregen met daarbij de toevoeging dat de huidige vorm van detailhandel of activiteit is toegestaan.

Wijziging

De wijziging van de verbeelding ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan bestaat uit:

  • Aan de westzijde van het perceel Brink 19, het bouwvlak doortrekken tot de bestemming ‘Verkeer-Verblijfsgebied’;

  • Het verkleinen van het bouwvlak J.W. Hagemanstraat 34 tot en met 38, conform het bestaande bouwvlak;

  • Voor het bestemmingsvlak van J.W. Hagemanstraat 36-38 ook een aanduiding ‘praktijkruimte’ opnemen.

  • Het perceel Grotestraat 30 krijgt naast de bestemming ‘Maatschappelijk’, ook een aanduiding ‘zorginstelling’. Hiermee is de vestiging van een zorginstelling ook een mogelijkheid.

De wijziging van de regels ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan bestaat uit:

  • In artikel 5.1 lid b sub 1 de tekst ‘op de verdieping’ invoegen. De tekst wordt: ter plaatse van de aanduiding ‘maximaal aantal wooneenheden’ het aantal woningen op de verdieping niet meer dan het aangegeven aantal mag bedragen.

  • In artikel 5.1 lid b sub 2 de tekst ‘op de verdieping’ invoegen. De tekst wordt: ter plaatse van de aanduiding ‘zorgwoning’ uitsluitend woningen op de verdieping in de vorm van zorgwoningen zijn toegestaan.

  • In artikel 5.1 lid g de tekst wijzigen in: dienstverlenende bedrijven met een baliefunctie.

  • Artikel 5.2.1 na lid b een extra lid opnemen: de bestaande woningen mogen worden vergroot op de verdieping, dan wel op de begane grond op een afstand van minimaal 5 meter uit de voorgevel.

  • In artikel 10.1 een regel toevoegen onder De voor ‘Kantoor’ aangewezen gronden zijn bestemd voor: ‘ter plaatse van de aanduiding ‘praktijkruimte’ ook voor een praktijkruimte’.

  • In artikel 11.1 een regel toevoegen onder De voor ‘Maatschappelijk’ aangewezen gronden zijn bestemd voor: ‘ter plaatse van de aanduiding ‘zorginstelling’ ook voor maatschappelijke voorzieningen voor zover het betreft een zorgaccommodatie en wonen in de vorm van appartementen en bijzondere woonvoorzieningen al dan niet in combinatie met medische, paramedische en verzorgende ondersteuning’.

  • Een aantal tekstuele aanpassingen van geringe aard in Toelichting en Regels.

Inzage

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan met de bijlagen ligt ter inzage van 11 juli tot en met 21 augustus 2012 in de Publiekswinkel, Marktstraat 1 in Borculo.

Beroep

Een belanghebbende kan binnen deze termijn tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA in Den Haag.

Het instellen van beroep is mogelijk voor belanghebbenden die bij de gemeenteraad op tijd zienswijzen hebben ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan en voor belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest. Tegen de gewijzigd vastgestelde onderdelen van het bestemmingsplan kan elke belanghebbende beroep instellen.

Inwerkingtreding en voorlopige voorziening

Het bestemmingsplan treedt in werking op 22 augustus 2012 tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een belanghebbende kan zo’n verzoek pas indienen na het indienen van een beroepschrift.

Overeenkomst

Voor dit bestemmingsplan is geen exploitatieplan vastgesteld.

Website

Deze publicatie, het vastgestelde bestemmingsplan en de bijlagen kunt u ook vinden op de gemeentelijke website www.gemeenteberkelland.nl, onder ‘actueel’, ‘ruimtelijke plannen’, ‘ter inzage’.

Naar boven