Regeling tot wijziging Regeling aanwijzing beschermde dier en plantensoorten Ffw

28 juni 2012

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op artikel 4, lid 3 van de Flora- en faunawet;

Besluit:

ARTIKEL I

Bijlage 2 bij de Regeling aanwijzing dier- en plantensoorten Flora- en faunawet wordt als volgt gewijzigd:

A

In de tabel Kevers Coleoptera wordt na de regel ‘Juchtleerkever Osmoderma eremita a’ een nieuwe regel toegevoegd, luidende:

Vermiljoenkever

Cucujus cinnaberinus

a

B

Na de tabel Tweekleppigen Bivalvia wordt een nieuwe tabel toegevoegd, luidende:

Nederlandse naam

wetenschappelijke naam

motief voor opname

SLAKKEN

GASTROPODA

 

Platte schijfhoren

Anisus vorticulus

a

ARTIKEL II

Deze regeling treedt inwerking met ingang van 1 oktober 2012.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 28 juni 2012

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker.

TOELICHTING

Voor diersoorten van bijlage IV van de Habitatrichtlijn die in hun natuurlijke verspreidingsgebied voorkomen, dienen EU-lidstaten op grond van artikel 12 van de richtlijn een aantal verboden in te stellen, zoals op het opzettelijk vangen of doden van in het wild levende exemplaren en op het beschadigen of vernielen van voortplantings- en rustplaatsen. Nederland geeft daaraan invulling door zulke soorten aan te wijzen als beschermde diersoort op grond van artikel 4 van de Flora- en faunawet.

De vermiljoenkever (Cucujus cinnaberinus) is een diersoort van bijlage IV van de Habitatrichtlijn. De soort komt vooral voor in noord - en midden-Europa. Begin 2012 werd de soort ook in ons land vastgesteld. De soort is voor ons land te beschouwen als voorkomend in het natuurlijke verspreidingsgebied. Voorliggende regeling wijst de soort dan ook aan als beschermde inheemse diersoort onder de Flora- en faunawet. Daarmee voldoet Nederland aan de hierboven bedoelde verplichting van de Habitatrichtlijn.

De platte schijfhoren (Anisus vorticulus) was al bekend als een in ons land in het natuurlijke verspreidingsgebied voorkomende diersoort, maar is in 2003 voor het eerst op bijlage IV van de Habitatrichtlijn geplaatst. Aanwijzing als beschermde inheemse diersoort onder de Flora- en faunawet had nog niet plaatsgevonden. Met voorliggende regeling gebeurt dat alsnog. Daarmee voldoet Nederland ook voor deze soort aan de hierboven bedoelde verplichting van de Habitatrichtlijn.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker.

Naar boven