Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 22 juni 2012, nr. 277270 houdende een tijdelijke vrijstelling op grond van artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden ter bevordering van vruchtrijping in de teelt van zure kers (Tijdelijke vrijstelling ten behoeve van de teelt van zure kers)

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Gezien het verzoek van De Nederlandse Fruittelers Organisatie van 28 maart 2012;

Gelet op artikel 53 van Verordening (EG) 1107/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen 79/117/EEG en 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309) en artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden;

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. wet:

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden;

b. verordening:

Verordening (EG) nr. 1107/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen 79/117/EEG en 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309).

Artikel 2

Een tijdelijke vrijstelling als bedoeld in artikel 38, eerste lid, van de wet en artikel 53, eerste lid, van de verordening wordt verleend voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Ethrel-A op basis van ethefon ter bevordering van vruchtrijping in de teelt van zure kers.

Artikel 3

De vrijstelling bedoeld in artikel 2 is slechts van toepassing indien de voorschriften en beperkingen die zijn opgenomen in de bijlage bij dit besluit worden nageleefd.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en vervalt met ingang van 31 augustus 2012.

Artikel 5

Dit besluit wordt aangehaald als: Tijdelijke vrijstelling ten behoeve van de teelt van zure kers.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, namens deze: J.P. Hoogeveen MPA, Directeur-Generaal Agro.

Een belanghebbende kan, binnen zes weken na de datum van publicatie in de Staatscourant, tegen dit besluit een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen bij de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, ter attentie van Dienst Regelingen, Afdeling Rechtsbescherming, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.

A. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT

Middelnaam: Ethrel-A

  • Toegestaan is uitsluitend het gebruik als groeiregulerend middel door middel van een gewasbehandeling met maximaal 1 toepassing per teelt of teeltseizoen in de teelt van zure kers tot 31 augustus 2012.

  • Het middel dient uitsluitend machinaal (dus niet met rugspuit) toegepast te worden.

  • Maximaal 1 hectare gewasbehandeling per persoon per dag.

  • Bij gebruik van dit middel bestaat gevaar voor ernstig oogletsel.

  • Bij aanraking met de ogen onmiddellijk met overvloedig water afspoelen en deskundig medisch advies inwinnen.

  • Een beschermingsmiddel voor de ogen dragen.

  • Het middel is schadelijk voor in het water levende organismen en kan in het aquatisch milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken.

  • Draag geschikte handschoenen en beschermende kleding.

  • Niet roken tijdens gebruik.

  • Voorkom lozing in het milieu. Vraag om speciale instructies/ veiligheidsgegevenskaart.

  • Volg de gebruiksaanwijzing om gevaar voor mens en milieu te voorkomen.

Veiligheidstermijnen:

De termijn tussen de laatste toepassing en de oogst mag niet korter zijn dan 7 dagen.

Dit middel is uitsluitend bestemd voor professioneel gebruik.

B. GEBRUIKSAANWIJZING

Algemeen

In het algemeen moet zoveel spuitvloeistof worden gebruikt dat een goede en regelmatige bevochtiging van het gewas plaats vindt. Toevoeging van 25 ml uitvloeier per 100 liter spuitvloeistof is daarom aan te bevelen. Bespuitingen uitvoeren op een droog gewas en wanneer niet direct regen wordt verwacht.

Toepassingen

Zure kers, ter bevordering van vruchtrijping. Zeven tot tien dagen voor de oogst een gewasbehandeling uitvoeren.

Dosering: 0,05% (50 ml per 100 liter water) maximaal 0,75 liter middel per hectare.

TOELICHTING

Algemeen

Artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (hierna: de wet) en artikel 53 van Verordening (EG) 1107/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen 79/117/EEG en 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309) (hierna: verordening (EG) 1107/2009) maken het mogelijk in bijzondere omstandigheden vrijstelling te verlenen van het verbod een niet toegelaten gewasbeschermingsmiddel te gebruiken. Vrijstelling kan worden verleend als een maatregel nodig blijkt voor een gecontroleerd en beperkt gebruik ter beheersing van een gevaar dat op geen enkele andere redelijke manier te beheersen is.

Bijzondere omstandigheid

De teelt van zure kers in Nederland is een kleinschalige en specialistische teelt. Voor een economisch rendabele teelt is machinale oogst van zure kers noodzakelijk. Dit gebeurt eind juni of begin juli éénmalig. Essentieel voor machinale oogst is een gelijke rijping van vruchten. Oogstmachines zijn kostbaar en beperkt beschikbaar. Om de machines optimaal in te zetten moet het oogstmoment op verschillende percelen en bedrijven niet gelijktijdig vallen. Door de inzet van het middel Ethrel-A wordt de vruchtrijping gestuurd en ontstaat oogstspreiding tussen de percelen en uniforme rijping in percelen. Ethrel-A is van 2005 tot en met 2011 beschikbaar geweest voor de teelt van zure kers in de vorm van een vrijstelling of als een dringend vereist gewasbeschermingsmiddel.

In 2009 heeft de toelatinghouder de herregistratie van Ethrel-A ingediend bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (hierna: Ctgb) met daarbij een uitbreidingsaanvraag voor de toepassing in zure kers. Het besluit over herregistratie is door het Ctgb opgeschort tot 31 juli 2012. Hierdoor is de toelating in zure kers in het teeltseizoen 2012 niet beschikbaar.

Alternatieven

Het meerdere keren machinaal oogsten van een perceel per teeltseizoen, waardoor de vruchten telkens in het juiste rijpingsstadium zijn, is geen bruikbaar alternatief. Machinaal oogsten beschadigt de achterblijvende onrijpe vruchten, waardoor de kwaliteit van het geoogste product afneemt. Daarnaast nemen de kosten toe doordat meerdere oogstrondes en oogstmachines nodig zijn.

Bij handmatig plukken wordt een kwalitatief en kwantitatief goed product geoogst. Echter, dit is zeer arbeidsintensief waardoor de teelt onrendabel wordt.

In Nederland is op dit moment vraag naar één bepaald kersenras. Overschakeling naar een ander ras dat uniformer rijpt duurt minimaal 15 jaar en is daarom voor het huidige teeltseizoen geen bruikbaar alternatief.

In de teelt van zure kers zijn geen middelen voor vruchtrijping toegelaten.

Gevaar voor de teelt

Het machinaal oogsten van natuurlijk gerijpte zure kersen geeft een opbrengstreductie doordat een deel van de kersen niet het juiste rijpingsstadium heeft en een deel van de onrijpe kersen aan de boom blijft hangen. Daarnaast is de verwerkende industrie ingesteld op een leveringsperiode van 5 weken in plaats van 2 weken. Indien men de mogelijkheid heeft om de vruchtrijping van zure kers te sturen met het gebruik van ethefon dan geeft dit een opbrengstverhoging van 20 tot 30 procent. Zonder Ethrel-A is een landbouwtechnische doelmatige teelt niet mogelijk.

Conclusie

Niet uniforme vruchtrijping van zure kers bedreigt de landbouwtechnische doelmatige teelt. Met het beschikbare pakket aan maatregelen kan de vruchtrijping in de teelt van zure kers onvoldoende effectief worden gestuurd.

De herregistratie van een middel op basis van ethefon met daaraan gekoppeld een uitbreiding voor zure kers is bij het Ctgb in behandeling. De toelating wordt na juli 2012 verwacht. Dit legitimeert een kortstondig noodverband om de periode tot toelating te overbruggen.

Getoetst aan de criteria van artikel 38 van de wet en artikel 53 van de verordening heb ik tezamen met mijn ambtgenoot van Infrastructuur en Milieu besloten tot vrijstelling van het middel over te gaan. Deze vrijstelling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en vervalt met ingang van 31 augustus 2012.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, namens deze: J.P. Hoogeveen MPA, Directeur-Generaal Agro.

Naar boven