Logo Deventer
Havenkwartier – vastgesteld bestemmingsplan, vastgesteld beeldkwaliteitplan, Besluit hogere grenswaarden en Geluidbeleid,

Vastgesteld bestemmingsplan Havenkwartier

Het college van burgemeester en wethouders van Deventer deelt mee dat van 21 juni 2012 tot en met 1 augustus 2012 voor iedereen ter inzage ligt:

  • het bij raadsbesluit van 13 juni 2012 vastgestelde bestemmingsplan Havenkwartier.

Het bestemmingsplan wordt globaal begrensd door de mr. H.F. de Boerlaan, Industrieweg, Hanzeweg en het Basiskanaal en het sluiscomplex.

Bestemmingsplan

Vorig jaar heeft de gemeente voor het gebied Havenkwartier het Ontwikkelingsplan ‘Ruimte voor ideeën’ vastgesteld. In dit plan wordt ingezet op een geleidelijke transformatie van het industrieterrein naar een gebied met diverse functies. Het primaat voor de ontwikkeling van dit gebied ligt bij eigenaren en initiatiefnemers. Deze benadering geeft veel ruimte voor initiatieven en ontwikkelingen binnen de kaders van het ontwikkelingsplan en bestemmingsplan.

Het bestemmingsplan biedt de ruimte die vanuit het gebied gevraagd wordt zonder hiermee uit het oog te verliezen dat de gemeente een ‘aanvaardbaar woon- en leefklimaat’ dient te garanderen. In het bestemmingsplan is ruimte voor wonen, werken, dienstverlening, cultuur, ontspanning, horeca en detailhandel. Het bestemmingsplan moet de identiteit van het Havenkwartier beschermen en moet voorkomen dat bepaalde functies te veel gaan neigen naar de gangbare concepten.

Het bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan gewijzigd vastgesteld. Voor een exacte beschrijving van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan wordt verwezen naar het raadsbesluit met betrekking tot de vaststelling van het bestemmingsplan.

Inzien

Het bestemmingsplan kunt u inzien op http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0150.D133-VG01 en op de gemeentelijke website www.deventer.nl/bestemmingsplannen.

De digitale bestanden van het bestemmingsplan zijn beschikbaar gesteld op http://ruimtelijkeplannen.deventer.nl/plans/NL.IMRO.0150.D133-/NL.IMRO.0150.D133-VG01/

Ook kunt u het bestemmingsplan inzien tijdens de openingstijden bij Publiekszaken, Leeuwenbrug 81 en bij het Gemeentelijk informatiecentrum in de Openbare Bibliotheek, Brink 70 te Deventer.

Reageren

Iemand die tijdig zijn zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan aan de gemeenteraad kenbaar heeft gemaakt en een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest zijn zienswijze aan de gemeenteraad kenbaar te maken, kan gedurende de genoemde termijn beroep instellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het instellen van beroep schorst het besluit niet. Degene die beroep instelt kan daarnaast een verzoek om een voorlopige voorziening (schorsing) indienen bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Crisis- en herstelwet

Op dit besluit is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Het bestemmingsplan is noodzakelijk voor de voorgestane ontwikkeling van het gebied Havenkwartier. Dit betekent, dat een belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden worden aangevoerd tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Verzocht wordt om in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Vastgesteld beeldkwaliteitplan Havenkwartier

Het college van burgemeester en wethouders van Deventer deelt mee dat van 21 juni 2012 tot en met 1 augustus 2012 voor iedereen ter inzage ligt:

  • het vastgestelde beeldkwaliteitplan Havenkwartier.

Het beeldkwaliteitplan is vastgesteld als onderdeel van de gemeentelijke Welstandsnota.

Het beeldkwaliteitplan heeft een liberaal en inspirerend karakter, een blauwdruk plan is niet passend bij een gebied als het Havenkwartier. Er moet veel ruimte geboden worden aan de creativiteit van initiatiefnemers. Tegelijkertijd is het wel gewenst dat nieuwe bebouwing past bij het specifieke industriële karakter van het Havenkwartier, het beeldkwaliteitplan biedt hiervoor inspiratie en voorbeelden. Binnen en buiten moeten in het Havenkwartier zoveel mogelijk in elkaar overlopen, hierdoor ontstaat een levendige omgeving. Het inrichtingsplan voor de openbare ruimte is daarom in samenhang met het beeldkwaliteitplan opgesteld. Bebouwing en openbare ruimte kunnen elkaar versterken doordat functies zowel in de buitenruimte als in de bebouwing plaats vinden.

Het beeldkwaliteitplan Havenkwartier Deventer heeft van 1 september tot en met 12 oktober 2011 voor iedereen ter inzage gelegen. Gedurende deze periode kon iedereen een inspraakreactie indienen. Er zijn geen inspraakreacties ontvangen.

Inzien

Het besluit tot vaststellen van het beeldkwaliteitplan met de daarop betrekking hebbende stukken liggen voor iedereen ter inzage tijdens de openingstijden bij Publiekszaken, Leeuwenbrug 81 en bij het Gemeentelijk informatiecentrum in de Openbare Bibliotheek, Brink 70 te Deventer.

Tegen het besluit tot vaststelling van het beeldkwaliteitplan staan geen rechtsmiddelen open.

Besluit hogere grenswaarden bestemmingsplan Havenkwartier

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten hogere grenswaarden in het kader van de Wet geluidhinder vast te stellen vanwege:

  • het mogelijk maken van de bouw van nieuwe woningen en andere geluidsgevoelige bestemmingen in het bestemmingsplan Havenkwartier.

Inzien

Het besluit tot vaststellen van deze hogere grenswaarden met de daarop betrekking hebbende stukken liggen van 21 juni 2012 tot en met 1 augustus 2012 voor iedereen ter inzage tijdens de openingstijden bij Publiekszaken, Leeuwenbrug 81 en bij het Gemeentelijk informatiecentrum in de Openbare Bibliotheek, Brink 70 te Deventer.

Reageren

Tijdens deze periode van zes weken kan een belanghebbende een beroepschrift indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Het instellen van beroep schorst het besluit niet. Degene die beroep instelt kan daarnaast een verzoek om een voorlopige voorziening (schorsing) indienen bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Het beroep kan alleen worden ingesteld door een belanghebbende die al zienswijzen over het ontwerp van het vaststellingsbesluit naar voren heeft gebracht. Op deze regel bestaat in het kader van dit besluit één uitzondering indien een betrokkene redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen over het ontwerp van de vaststelling naar voren te hebben gebracht.

Crisis- en herstelwet

Op dit besluit is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Het besluit om hogere grenswaarden vast te stellen is noodzakelijk voor de voorgestane ontwikkeling van het gebied Havenkwartier. Dit betekent, dat een belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden worden aangevoerd tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Verzocht wordt om in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Geluidbeleid Havenkwartier Deventer

Het college van burgemeester en wethouders van Deventer heeft besloten het geluidbeleid Havenkwartier Deventer vast te stellen.

Geluidbeleid

Vorig jaar heeft de gemeente voor het gebied Havenkwartier het Ontwikkelingsplan ‘Ruimte voor ideeën’ vastgesteld. In dit plan wordt ingezet op een geleidelijke transformatie van het industrieterrein naar een gebied met diverse functies. Hiervoor wordt een bestemmingsplan opgesteld waarin ruimte is voor functies zoals wonen, werken, dienstverlening, cultuur, ontspanning, horeca en detailhandel.

De mix van verschillende functies zal gepaard gaan met geluid in verschillende vormen en sterktes. De regels en beperkingen, waaronder geluidgrenswaarden op de gevel, zijn voor de meeste bedrijven en horeca, opgenomen in de algemene regels van het zogenaamde activiteitenbesluit. De algemene regels uit het activiteitenbesluit gaan uit van een standaardsituatie. De situatie in het Havenkwartier is niet standaard. Het activiteitenbesluit maakt het mogelijk om door het stellen van zogenaamde maatwerkvoorschriften van de standaard geluidgrenswaarden af te wijken, zowel naar beneden als naar boven.

maatwerkvoorschriften. Met dit 'Geluidbeleid Havenkwartier Deventer' kan worden vastgesteld:

  • van welke geluidgrenswaarden kan worden afgeweken

  • en in welke mate

  • en onder welke omstandigheden.

Het ontwerp geluidbeleid Havenkwartier Deventer heeft van 2 februari 2012 tot en met 14 maart 2012 voor iedereen ter inzage gelegen. Gedurende deze periode kon iedereen een inspraakreactie indienen. Er zijn geen inspraakreacties ontvangen.

Inzien

Het besluit tot vaststellen van het geluidbeleid met de daarop betrekking hebbende stukken liggen van 21 juni 2012 tot en met 1 augustus 2012 voor iedereen ter inzage tijdens de openingstijden bij Publiekszaken, Leeuwenbrug 81 en bij het Gemeentelijk informatiecentrum in de Openbare Bibliotheek, Brink 70 te Deventer.

Tegen de vaststelling van het geluidbeleid staan geen rechtsmiddelen open.

Naar boven