Logo Heusden
Ontwerpbestemmingsplan Heusden Buitengebied

Op 31 mei 2012 heeft het college van Heusden bekendgemaakt dat met het ontwerpbestemmingsplan Heusden buitengebied werd ingestemd. Het bestemmingsplan werd ter inzage gelegd met ingang van 1 juni 2012.

Inmiddels is duidelijk geworden dat bij die terinzagelegging niet alle stukken ter visie zijn gelegd. Het betreft de rapportage externe veiligheid die voor dit bestemmingsplan is opgesteld en de archeologische beleidskaart die de grondslag vormt voor de archeologische dubbelbestemmingen. Tevens bleek dat de nota van inspraak incompleet was omdat enkele inspraakreacties ontbraken. Deze reacties zijn opgenomen in een aanvullende nota van inspraak.

Met ingang van 15 juni zullen deze stukken aan de reeds ter inzage liggende stukken worden toegevoegd. Om eenieder gedurende de volle termijn van 6 weken in de gelegenheid te stellen te reageren met kennisname van alle stukken, wordt de termijn van terinzagelegging verlengd met twee weken. U hebt dus tot en met 26 juli 2012 de gelegenheid een zienswijze in te dienen. Zienswijzen die al voor 15 juni zijn ingediend blijven ontvankelijk en behoeven niet opnieuw te worden ingezonden.

Inhoud bestemmingsplan

Het plangebied wordt aan de buitenzijde begrensd door de gemeentegrens van de gemeente Heusden. Binnen het plangebied vormen verder de komgrenzen van de kernen en de bedrijfsterreinen de begrenzing van het plangebied. Die vallen dus buiten dit bestemmingsplan. Dit geldt niet voor de kernen Doeveren en Hedikhuizen die wel in dit bestemmingsplan zijn opgenomen. De reden daarvoor is dat ze niet alleen klein zijn, maar ook zeer landelijk van karakter. Hoewel gelegen in het landelijk gebied van de gemeente, is het bedrijfsperceel aan de Veldweg 7 te Haarsteeg buiten dit ontwerpbestemmingsplan gehouden. De reden daarvoor is dat voor dit perceel naar verwachting een afzonderlijk procedure zal worden gestart die gericht is op het herbestemmen van dit perceel tot een bedrijf voor compostering en bio-vergassing.

Het voorliggende ontwerp van het Bestemmingsplan Heusden Buitengebied dient ter vervanging van 8 overkoepelende bestemmingsplannen en enige tientallen partiële herzieningen, wijzigingsplannen en projectbesluiten. Hoewel het ontwerp voornamelijk een conserverend karakter heeft, zijn er ook specifieke ontwikkelingswensen meegenomen. Een overzicht van die opgenomen wensen is als bijlage toegevoegd aan het ontwerp. Voor zover die ontwikkelingswensen een ingrijpende verandering van de bebouwings- of gebruiksmogelijkheden tot gevolg hebben zijn deze voorzien van een ruimtelijke onderbouwing. In de hierboven genoemde bijlage is aangegeven voor welke ontwikkelingswensen inmiddels een onderbouwing is opgesteld. Deze onderbouwingen liggen eveneens ter inzage.

Ten opzichte van het voorontwerp zijn, mede naar aanleiding van de inspraak- en overlegreacties, aanpassingen aangebracht en is het ontwerp op een aantal punten geactualiseerd. De inspraak- en overlegreacties op het voorontwerpbestemmingsplan zijn samengevat en beantwoord in de ‘nota van inspraak’, de aanvulling daarop en de ‘nota van overleg’.

PlanMER

Aangezien niet uitgesloten kan worden dat het onderhavige ontwerpbestemmingsplan Heusden Buitengebied de m.e.r.-drempelwaarden voor natuurontwikkeling en intensieve veehouderij overschrijdt, wordt tegelijkertijd met het bestemmingsplan een m.e.r.-procedure doorlopen. Met het plan-MER document maakt het college de (milieu)gevolgen in een vroeg stadium inzichtelijk. Significant negatieve milieueffecten kunnen op voorhand niet worden uitgesloten. Daarom is een passende beoordeling noodzakelijk. Het college heeft deze beoordeling opgesteld.

Inzage

Het ontwerpbestemmingsplan met bijbehorende stukken, inclusief de aanvullingen, ligt samen met het ontwerpplanMER met ingang van 15 juni 2012 gedurende zes weken ter inzage. U kunt de stukken tijdens openingstijden inzien in het gemeentehuis in Drunen en Vlijmen en in de bibliotheek in Oudheusden. Een digitale versie van het ontwerpbestemmingsplan is raadpleegbaar via www.heusden.nl onder het kopje ‘actueel/ter inzage/ruimtelijke plannen’.

Zienswijze

Gedurende de bovengenoemde termijn kan eenieder naar keuze schriftelijk (wat de voorkeur heeft) of mondeling een zienswijze omtrent het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpplanMER indienen bij de gemeenteraad van Heusden, Postbus 41 5250 AA Vlijmen. Graag bij uw schriftelijke reactie het zaaknummer 248635 vermelden. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken met de gemeente, telefoonnummer (073) 513 17 89.

12 juni 2012

Het college van Heusden.

Naar boven