Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 14 juni 2012, nr. IENM/BSK-2012/109052, houdende vaststelling van regels omtrent de elektronische verzending van aanvragen, afschriften of meldingen in het kader van het Vuurwerkbesluit (Regeling elektronische aanvragen en meldingen Vuurwerkbesluit)

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op de artikelen 1.3.2, vijfde lid, 1.4.1, vierde lid, 2.2.4, eerste lid, 3B.2, zevende lid, 3B.3a, vijfde lid, en 3B.4, zesde lid, van het Vuurwerkbesluit en artikel 6.13, vierde lid, van het Besluit omgevingsrecht;

Besluit:

Artikel 1

Meldingen als bedoeld in de artikelen 1.3.2, eerste lid, 1.4.1, eerste lid, en 3B.4, eerste lid, van het Vuurwerkbesluit worden elektronisch gedaan via de website www.meldpuntvuurwerk.nl van het Meld- en Informatiecentrum van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Artikel 2

Aanvragen om een toepassingsvergunning of ontbrandingstoestemming worden elektronisch ingediend via de website www.meldpuntvuurwerk.nl van het Meld- en Informatiecentrum van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Artikel 3

Afschriften als bedoeld in artikel 2.2.4, eerste lid, van het Vuurwerkbesluit, alsmede afschriften als bedoeld in artikel 6.13, vierde lid, van het Besluit omgevingsrecht worden elektronisch verzonden via de website www.meldpuntvuurwerk.nl van het Meld- en Informatiecentrum van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Artikel 4

Gegevens en bescheiden die langs elektronische weg bij een aanvraag als bedoeld in artikel 2 worden verstrekt, worden uitsluitend als ‘read-only’ (alleen lezen) gekenmerkt en geleverd in een van de volgende bestandsformaten:

  • a. scans: TIFF, JPG, PDF/A-1a, PDF/A-1b en PDF 1.4, en

  • b. officedocumenten: PDF/A-1a en PDF 1.4.

Artikel 5

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2012.

Artikel 6

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling elektronische aanvragen en meldingen Vuurwerkbesluit.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, J.J. Atsma.

TOELICHTING

Met ingang van 1 juli 2012 treedt het koninklijk besluit van 15 maart 2012 tot wijziging van het Vuurwerkbesluit en enkele andere algemene maatregelen van bestuur (verbetering uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid Vuurwerkbesluit) (Stb. 2012, 127) in werking. Als gevolg van die algemene maatregel van bestuur moet de verzending van meldingen en aanvragen om toepassingsvergunningen of ontbrandingstoestemmingen alsmede van afschriften in het kader van het Vuurwerkbesluit op elektronische wijze gebeuren. Hetzelfde geldt voor afschriften op grond van artikel 6.13, vierde lid, van het Besluit omgevingsrecht.

Deze regeling voorziet er in dat de verzending van de hiervoor bedoelde meldingen, aanvragen en afschriften worden gedaan via de website www.meldpuntvuurwerk.nl. In deze portal kiest de melder de gewenste actie (indienen melding of aanvraag of insturen van een afschrift), waarna hij wordt doorgeleid naar het juiste elektronische systeem waarin de feitelijke actie kan worden verricht.

Omdat het Vuurwerkbesluit vanaf 1 juli 2012 verplicht tot vastlegging van regels omtrent de elektronische verzending bij ministeriële regeling, treedt deze regeling met ingang van die datum in werking. Hiermee wordt afgeweken van het systeem van de Vaste Verandermomenten, dat uitgaat van een invoeringstermijn van minimaal twee maanden.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, J.J. Atsma.

Naar boven