Besluit van de Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat van 30 mei 2012, met kenmerk SDG/C&T-2012/688/121414, houdende verlening van het mandaat, de volmacht en machtiging aan Rijkswaterstaat Directeur Algemene Corporate Taken

De directeur-generaal Rijkswaterstaat,

Gelet op artikel 23, tweede lid, van het Organisatie- en mandaatbesluit Infrastructuur en Milieu 2012 en artikel 2, derde en vierde lid, van het Instellingsbesluit directoraat-generaal Rijkswaterstaat;

Besluit:

Artikel 1: Functie

Er is een directeur Rijkswaterstaat Algemene Corporate Taken.

Artikel 2: Bevoegdheden

De aan de directeur-generaal verleende bevoegdheden worden, met inachtneming van de artikelen 3 en 12 van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging RWS 2011, eveneens gemandateerd aan de Rijkswaterstaat Directeur Algemene Corporate Taken.

Artikel 3: Verlening volmacht en machtiging

De aan de directeur-generaal verleende volmacht en machtiging worden, met inachtneming van de artikelen 3 en 12 van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging RWS 2011, eveneens verleend aan de Rijkswaterstaat Directeur Algemene Corporate Taken.

Artikel 4: Grensbedrag

Het mandaat, de volmacht en machtiging verleend aan de Rijkswaterstaat Directeur Algemene Corporate Taken, voor verplichtingen welke financiële gevolgen hebben of kunnen hebben, is beperkt tot een grensbedrag van € 2.000.000 exclusief BTW.

Artikel 5: Voorbehouden en beperkingen

Ten aanzien van de in dit besluit verleende bevoegdheden gelden de in de bijlage bij dit besluit opgenomen voorbehouden en beperkingen.

Artikel 6: Instructies

De bepalingen van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging RWS 2011 en de daarbij gegeven instructies zijn van overeenkomstige toepassing.

Artikel 7: Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 maart 2012 en vervalt op 31 december 2012.

Artikel 8: Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rijkswaterstaat Directeur Algemene Corporate Taken.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 30 mei 2012

De directeur-generaal Rijkswaterstaat, J.H. Dronkers.

Mededeling

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan door belanghebbenden tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit is bekend gemaakt een bezwaarschrift worden ingediend bij de Directeur-Generaal Rijkswaterstaat, t.a.v. Rijkswaterstaat Corporate Dienst, Bestuurlijk-Juridische Zaken en Vastgoed, Postbus 2232, 3500 GE, Utrecht.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en tenminste het volgende te bevatten:

  • a. naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. datum en nummer of kenmerk van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt; en

  • d. de opgave van de redenen waarom de indiener zich niet met het besluit kan verenigen.

BIJLAGE BIJ ARTIKEL 5 VAN HET BESLUIT MANDAAT, VOLMACHT EN MACHTIGING RIJKSWATERSTAAT DIRECTEUR ALGEMENE CORPORATE TAKEN

In aanvulling op artikel 2 wordt, conform deze bijlage, het uitoefenen van de bevoegdheden door de Rijkswaterstaat Directeur Algemene Corporate Taken voor onderstaande categorieën besluiten uit de bijlage bij artikel 12 van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging RWS 2011 beperkt door de eis van voorafgaande instemming van een functionaris op een hoger niveau.

De overige categorieën besluiten uit de bijlage bij artikel 12 van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging RWS 2011 zijn voor de Rijkswaterstaat Directeur Algemene Corporate Taken niet van toepassing.

Voorbehouden en beperkingen

  • 1. De Rijkswaterstaat Directeur Algemene Corporate Taken mag de volgende HRM-bevoegdheden alleen uitoefenen nadat via Staf DG instemming van de secretaris-generaal is verkregen:

    • Verlenen van disciplinair ontslag, als bedoeld in artikel 81, eerste lid, onderdeel L van het ARAR;

    • Verlenen van reorganisatieontslag en ontslag wegens verplaatsing van een dienstonderdeel, als bedoeld in de artikelen 96 en 96a van het ARAR;

    • Verlenen van ontslag aan een herplaatsingkandidaat, als bedoeld in artikel 49L van het ARAR;

    • Niet verlenen van ontslag wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, als bedoeld in artikel 98, eerste lid, onderdeel h van het ARAR;

    • Verlenen van ontslag als bedoeld in artikel 99 van het ARAR, indien de meerkosten aangaande de minimale uitkering afzonderlijk, dan wel tezamen met de vergoeding voor materiële schade, meer bedragen dan drie bruto maandsalarissen;

    • Toekennen van een vergoeding voor materiële schade als bedoeld in artikel 69 van het ARAR, indien een dergelijke vergoeding verband houdt met een ontslag als bedoeld in artikel 99 van het ARAR en indien die vergoeding afzonderlijk, dan wel tezamen met de meerkosten aangaande de ontslaguitkering, meer bedraagt dan drie bruto maandsalarissen;

    • Bewust belonen, indien deze beloning een bruto maandsalaris te boven gaat;

    • Vaststellen van plaatsen van tewerkstelling welke niet of niet doelmatig bereikbaar zijn met openbaar vervoer, als bedoeld in het Verplaatsingskostenbesluit 1989.

  • 2. De Rijkswaterstaat Directeur Algemene Corporate Taken mag de volgende HRM-bevoegdheden alleen uitoefenen nadat via Staf DG instemming van de directeur-generaal, de plaatsvervangend directeur-generaal of de chief financial officer is verkregen:

    • - Toekennen van een vergoeding voor materiële schade als bedoeld in artikel 69 van het ARAR, indien deze vergoeding meer bedraagt dan netto € 15.000;

    • Opleggen van een disciplinaire straf anders dan die van ontslag.

TOELICHTING

Met ingang van 1 maart 2012 kent de Rijkswaterstaat de functie van Directeur Algemene Corporate Taken. De Directeur Algemene Corporate Taken richt zich op de algemene corporate taken, op Roosterperspectief en Anders werken, en op zijn opdracht voor de landelijke projecten en de productspecifieke eenheden. Met dit besluit worden bevoegdheden, volmacht en mandaat aan hem toegewezen.

De directeur-generaal Rijkswaterstaat, J.H. Dronkers.

Naar boven