Logo Groningen
Hernieuwde vaststelling van het ‘inpassingsplan wegomlegging N355 (Noordhorn – Zuidhorn)’

Gedeputeerde Staten van Groningen maken overeenkomstig artikel 3.26 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat Provinciale Staten van Groningen op 30 mei 2012 het ‘Inpassingsplan Wegomlegging N355 (Noordhorn – Zuidhorn)’ opnieuw hebben vastgesteld. 'Opnieuw', want tegen het besluit tot vaststelling van het Inpassingsplan dat Provinciale Staten op 9 maart 2011 hebben genomen is door diverse belanghebbenden beroep ingesteld bij de (Afdeling bestuursrechtspraak van de) Raad van State. Deze heeft op 7 maart 2012 een tussenuitspraak gedaan, waarbij de zogenaamde ‘bestuurlijke lus’ is toegepast. De Raad van State is van oordeel dat de belangen van met name twee belanghebbende partijen onvoldoende in de besluitvorming zijn betrokken. Daarom hebben Provinciale Staten de opdracht gekregen om binnen 16 weken op dit punt een nieuw besluit te nemen en zo nodig het Inpassingsplan daarop aan te passen. Ter voldoening aan deze opdracht is het ‘Inpassingsplan Wegomlegging N355 (Noordhorn – Zuidhorn)’ nu opnieuw vastgesteld. Daarbij is de afweging van de belangen van eerdergenoemde belanghebbende partijen aangevuld en voorts is het plan ten opzichte van het eerder vastgestelde plan gewijzigd op punten die in het besluit nader zijn benoemd. Het gaat bij dit laatste kort gezegd om de samenstelling van de gronddepots.

Inhoud Inpassingsplan

Het Inpassingsplan voorziet in de omlegging van de provinciale weg N355 bij Noordhorn en Zuidhorn. De wegomlegging kan als volgt worden beschreven. Het tracé begint ter plaatse van het punt – ten oosten van de in ontwikkeling zijnde woonwijk Oostergast – waar de provinciale weg N355 nu een haakse bocht maakt. De N355 wordt hier in noordelijke richting doorgetrokken en kruist het Van Starkenborghkanaal met een hoge vaste brug. De op- en afritten van deze brug komen te liggen op grondbergingen die bestaan uit grond die vrijkomt bij het uitdiepen van het kanaal. Aan de noordzijde van het kanaal buigt de weg af naar Noordhorn waarna in Noordhorn de weg de Langestraat kruist met een tunnel. De nieuwe weg sluit ter hoogte van de Industrieweg weer aan op de bestaande N355.

Terinzagelegging

Het vaststellingsbesluit en het ‘Inpassingsplan Wegomlegging N355 (Noordhorn – Zuidhorn)’ met de bijbehorende stukken liggen met ingang van donderdag 14 juni 2012 tot en met donderdag 26 juli 2012 voor een ieder ter inzage:

  • in de mediatheek van het provinciehuis, Sint Jansstraat 4 te Groningen, geopend op werkdagen tussen 09.00–12.00 uur en 13.00–16.30 uur;

  • bij de Publieksbalie in het gemeentehuis van Zuidhorn, Hooiweg 9 te Zuidhorn, geopend op:

  • maandag tussen 08.30–12.30 uur; 13.30–16.30 uur en 18.00–19.30 uur;

  • woensdag tussen 08.30–12.30 uur en 13.30 en 17.30 uur;

  • dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 08.30–12.30 uur.

Het vaststellingsbesluit en het inpassingsplan zijn met bijbehorende stukken digitaal te raadplegen op- en te downloaden van de provinciale website: www.provinciegroningen.nl/actueel/bekendmakingen/ en tevens digitaal te raadplegen op de landelijke website http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.9920.IP0056WEGOMLEGN355-VA02

Beroep

De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt zes weken. Deze beroepstermijn vangt aan met ingang van de dag na die waarop het besluit ter inzage is gelegd. Gedurende deze termijn van zes weken kunnen belanghebbenden tegen de bij de hernieuwde vaststelling van het Inpassingsplan aangebrachte wijzigingen beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te Den Haag. Degenen die reeds eerder beroep hebben ingesteld tegen het besluit van 9 maart 2011 tot vaststelling van het 'Inpassingsplan Wegomlegging N355 (Noordhorn – Zuidhorn)' hoeven dat niet opnieuw te doen voor zover hun bezwaren uitsluitend betrekking hebben op de overige, ongewijzigd gebleven, planonderdelen.

In het beroepschrift dient duidelijk omschreven te worden waartegen beroep wordt ingesteld en om welke redenen beroep wordt ingesteld. Op het besluit tot vaststelling van het inpassingsplan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen en dat deze beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn van zes weken niet meer kunnen worden aangevuld.

Ingevolge artikel 3.8, lid 5, van de Wet ruimtelijke ordening treedt het besluit tot vaststelling van het Inpassingsplan in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt.

Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit tot vaststelling van het Inpassingsplan niet in werking totdat op het verzoek is beslist.

Zowel voor het indienen van een beroepschrift als een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Meer informatie met betrekking tot het instellen van beroep vindt u op de website van de Raad van State: www.raadvanstate.nl

Voor nadere informatie kunt u ook contact opnemen met het secretariaat van de afdeling Ruimtelijke Plannen (mevr. N.L. Saro, tel. 050-316 4474 / mevr. N. Manusiwa, tel. 050-316 4792).

Groningen, 13 juni 2012

Naar boven