Logo Gelderland
Ontwerpbesluiten voor het project ‘Uiterwaardvergraving Meinerswijk’

Zaaknummer 2012-000982

Achtergrond

In 2006 hebben de Tweede en Eerste Kamer ingestemd met de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier (PKB). Het gaat om een pakket van maatregelen dat als doel heeft de grote rivieren meer ruimte te geven en zo de veiligheid van de woon- en leefomgeving langs de grote rivieren te verbeteren. De maatregel ‘Uiterwaardvergraving Meinerswijk’ maakt deel uit van dit programma.

Ter inzage ontwerpbesluiten

Ten behoeve van de realisatie van dit werk is een aantal besluiten nodig. Van donderdag 14 juni 2012 tot en met woensdag 25 juli 2012 liggen de volgende besluiten ter inzage:

  • ontwerp omgevingsvergunning op grond van de Wabo;

  • ontwerp ontheffing op grond van de Flora- en faunawet;

  • ontwerp Projectplan op grond van de Waterwet;

  • ontwerp vergunning op grond van de Waterwet;

  • ontwerp vergunning op grond van de Ontgrondingenwet en de Gelderse ontgrondingenverordening.

Tijdens de inzage periode kunt u uw zienswijze op deze ontwerpbesluiten indienen.

Het voornemen

De uiterwaardvergraving ligt in de gemeente Arnhem aan de zuidoever van de Neder-Rijn ter hoogte van de locatie Meinerswijk, enkele kilometers benedenstrooms van het splitsingspunt IJsselkop. Het projectgebied bestaat uit een drietal deelgebieden:

  • Meinerswijk: dit gebied ligt ten westen van de Mandelabrug en wordt begrensd door de Eldense Dijk in het zuiden en de Neder-Rijn in het westen en het noorden.

  • Stadsblokken: dit betreft het buitengebied tussen de Mandelabrug en de John Frostbrug ten zuiden van de Neder-Rijn en ten noorden van de Malburgse dijk en

  • Bakenhof: dit betreft het gebied tussen de John Frostbrug en de Sacharovbrug en eindigt aan de oostkant van de Bakenhof.

De vergraving is noodzakelijk om bij maatgevend hoogwater (MHW) het rivierwater beter te verdelen over de Neder-Rijn en de IJssel. Door maatregelen op de IJssel zou deze rivier teveel water gaan afvoeren ten opzichte van de Neder-Rijn. De vergraving bij Meinerswijk leidt bij hoogwater tot een waterstanddaling op de Neder-Rijn, waardoor de optimale afvoerverdeling tussen Neder-Rijn en IJssel vanaf de IJsselkop weer wordt hersteld. Naast het verbeteren van de veiligheid is een andere belangrijke doelstelling van Ruimte voor de Rivier het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van het rivierengebied, om daarmee het rivierengebied economisch, ecologisch en ruimtelijk te versterken. Hierin heeft Rijkswaterstaat nauw samengewerkt met de gemeente Arnhem. Door de uitvoering van de Ruimte voor de Rivier maatregelen worden delen van de gebiedsvisie van de gemeente Arnhem gerealiseerd.

Hoe komt u aan meer informatie?

Op de volgende locaties kunnen alle stukken op werkdagen en op de daar gebruikelijke openingstijden worden ingezien:

  • het Klant Contact Centrum in het Stadhuis van de Gemeente Arnhem, Koningstraat 38 te Arnhem;

  • het hoofdkantoor van Waterschap Rivierenland, De Blomboogerd 1 te Tiel;

  • het kantoor van Rijkswaterstaat Dienst Oost-Nederland, Eusebiusbuitensingel 66 te Arnhem;

  • het provinciehuis van de provincie Gelderland, Markt 11 te Arnhem.

De besluiten zijn ook in te zien en te downloaden via de website www.coordinatiegelderland.nl → klik ‘Meinerswijk’ → klik ‘Ter inzage Vergunningen en Ontheffingen’.

Heeft u inhoudelijk vragen of wilt u nadere informatie over het project, dan kunt u terecht bij Rijkswaterstaat Oost-Nederland, Omgevingsmanager Meinerswijk, mevrouw A. Strens (telefoon 026-3688911).

Heeft u vragen over de procedure, dan kunt u terecht bij de provincie Gelderland, Coördinator Procedures Meinerswijk, de heer A.M. Kwakkernaat (telefoon 026-3598381).

Hoe kunt u zienswijzen indienen?

In de periode van 14 juni 2012 tot en met 25 juli 2012 kunt u uw zienswijze indienen, bij voorkeur schriftelijk of anders mondeling. In geval van een schriftelijke zienswijze dienen het zaaknummer 2012-000982 en het ontwerpbesluit waarop de zienswijze betrekking heeft, te worden vermeld.

Stuur uw schriftelijke zienswijze naar de provincie Gelderland als coördinerende instantie:

Gedeputeerde Staten van Gelderland

t.a.v. de heer A.M. Kwakkernaat,

Coördinator Procedures Meinerswijk

Postbus 9090,

6800 GX ARNHEM

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u, binnen de gestelde termijn van zes weken, contact opnemen met de provincie Gelderland, Coördinator Procedures Meinerswijk, de heer A.M. Kwakkernaat (telefoon 026-3598381).

Inloopbijeenkomst

Op dinsdag 26 juni, van 16:00–20:00 in de Steenfabriek Elden aan de Meginhardweg in Meinerswijk te Arnhem, wordt een inloopbijeenkomst gehouden over het project Uiterwaardvergraving Meinerswijk en de ontwerpbesluiten. Tijdens deze inloopbijeenkomst is er ook de gelegenheid uw zienswijze mondeling in te dienen.

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Alle zienswijzen worden doorgestuurd naar de desbetreffende bevoegde gezaginstanties. De betreffende instanties betrekken de zienswijzen bij het vaststellen van de definitieve besluiten. Tegelijkertijd met het bekendmaken van de definitieve besluiten wordt iedereen die een zienswijze heeft ingediend, geïnformeerd over wat daarmee is gedaan.

Alleen een belanghebbende die een zienswijze heeft ingediend kan later tegen de vaststelling van die besluiten beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit is niet vereist als het redelijkerwijs niet mogelijk was een zienswijze in te dienen, bijvoorbeeld als het definitieve besluit ten opzichte van het ontwerpbesluit gewijzigd wordt vastgesteld.

Arnhem, 13 juni 2012

Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Naar boven