Logo Lelystad
Ontwerpbestemmingsplan Lelystad – Luchthaven

Burgemeester en wethouders van Lelystad maken bekend dat met ingang van 7 juni 2012 gedurende zes weken in het Stadhuis aan het Stadhuisplein 2 ter inzage, voor een ieder ter inzage ligt het ontwerpbestemmingsplan Lelystad – Luchthaven met bijbehorende stukken waaronder het Milieueffectrapport (GML-bestand NL.IMRO.0995.BP00030-ON01). Het Stadhuis is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00, op donderdag avond van 18.00 uur tot 20.00 uur. Tevens zijn de stukken digitaal te raadplegen op de website www.ruimtelijkeplannen.nl.

Tevens zijn de stukken in te zien op de gemeentelijke website www.lelystad.nl. .

Ten zuiden van Lelystad is Lelystad Airport gelegen, een vliegveld met een belangrijke regionale functie. Het vliegveld wil graag uitbreiden tot een moderne regionale luchthaven, waar benodigde opvang van vluchten van Schiphol plaats kan vinden. Daarbij gaat het om zakelijke vluchten, waarbij gebruik kan worden gemaakt van een Boeing 737 of Airbus A320, of daarmee te vergelijken vliegtuigen. Hiervoor moet onder andere de start- en landingsbaan (nu 1.250 meter lang) worden verlengd naar 2.100 meter en is het gewenst een nieuwe terminal met platform te bouwen. Basis voor het bestemmingsplan vormt het Rijks-, provinciaal- en gemeentelijke beleid en het Aldersadvies dat eind maart 2012 aan het Kabinet en de Tweede Kamer is aangeboden.

De ontwikkeling van de Luchthaven Lelystad is een van de projecten die specifiek wordt genoemd op de Bijlage I van de Crisis- en Herstelwet. Dit houdt in dat het regime van de Crisis- en Herstelwet van toepassing is op de procedure en voorbereiding van dit bestemmingsplan.

Omdat de ontwikkeling van de luchthaven op het bestaande terrein plaatsvindt, worden de grenzen van het plangebied gevormd door de geldende bestemmingsplannen ‘Larserknoop’ en ‘Landelijk Gebied’. De huidige grens van de luchthaven wordt aan de zuidoostzijde gevormd door de Eendenweg. Aan de zuidwest- en noordwestzijde wordt het plangebied begrensd door de Talingweg en de daaraan liggende functies. De begrenzing komt overeen met de begrenzing uit het Aanwijzingsbesluit. Noordoostelijk van het plangebied vindt ook de ontwikkeling van het bedrijventerrein Larserknoop plaats.

Het ontwerpbestemmingsplan Lelystad-Luchthaven is een bestemmingsplan waarmee het vigerende bestemmingsplan Landelijk gebied Oostelijk Flevoland 1979 (bestemming ‘luchtvaartterrein’) en bedrijventerrein wordt omgezet in ‘Verkeer-Luchthaven,Verkeer, Bos, Groen en Water’.

Een ieder kan binnen genoemde termijn van zes weken schriftelijk zienswijzen over het ontwerp naar voren brengen bij de gemeenteraad, Postbus 91, 8200 AB Lelystad. Voorts bestaat gedurende deze termijn de mogelijkheid mondelinge zienswijzen te geven. Hiertoe dient een afspraak te worden gemaakt met de afdeling Ruimtelijke Dienstverlening, telefoonnummer 14-0320

Lelystad, 5 juni 2012

Naar boven