Logo Noord-Brabant
Inspraak MER, ontwerpprojectplan en ontwerpbesluiten Dijkverbetering Steurgat/Bergsche Maas te Werkendam

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant en het dagelijks bestuur van waterschap Rivierenland maken gelet op de artikelen 5.6 en 5.9 van de Waterwet het volgende bekend.

Achtergrond

Waterschap Rivierenland is van plan om delen van de oostelijke Steurgatdijk in de gemeente Werkendam te verbeteren. Het betreft gedeelten van de dijk gelegen tussen de jachthaven van Werkendam en de Kurenpolder. De totale lengte van het te verbeteren traject bedraagt ca 6.700 meter. De te verbeteren dijkvakken zijn onvoldoende hoog en/of onvoldoende sterk. De verbetering bestaat hoofdzakelijk uit een binnenwaartse versterking. Ter hoogte van de Kurenpolder is een buitenwaartse versterking voorzien.

Op grond van 7.2 Wet milieubeheer en artikel 5.4 van de Waterwet heeft het dagelijks bestuur van het waterschap een milieueffectrapport (MER) en een ontwerpprojectplan opgesteld voor de dijkverbetering. In het ontwerpprojectplan staat welke maatregelen het waterschap wil gaan treffen. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben op 9 maart 2012 het ontwerpprojectplan dijkverbetering Steurgat/Bergsche Maas ontvangen met het verzoek om dit verder in procedure te brengen en daarbij de gecoördineerde procedure volgens de Waterwet te volgen.

Om deze maatregelen uit te kunnen voeren, heeft het waterschap ook andere vergunningen en ontheffingen nodig. De betrokken overheden hebben de volgende besluiten in ontwerp opgesteld:

  • een omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan, het (her-)bouwen van een griendwerkerskeet, het aanbrengen van een grondkering of damwandconstructie in de dijk, het kappen van bomen en het aanpassen van meerdere in- en uitritten door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Werkendam;

  • een ontheffing van de Flora- en faunawet door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, dienst Regelingen;

  • een vergunning krachtens de Natuurbeschermingswet 1998 door de provincie Noord-Brabant.

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant bevorderen de coördinatie van de besluiten. Er geldt dan voor deze besluiten één en dezelfde procedure. De coördinatie voorziet in het stroomlijnen van het indienen en beoordelen van de betreffende vergunningaanvragen, van het bekendmaken van de genomen besluiten en van de bijbehorende inspraakmogelijkheden.

Stukken inzien

Het MER, het ontwerpprojectplan dijkverbetering Steurgat/Bergsche Maas en de ontwerpbesluiten en bijbehorende relevante stukken liggen vanaf 8 juni 2012 tot en met 19 juli 2012 ter inzage:

  • in het gemeentehuis van de gemeente Werkendam, Raadhuisplein 1 te Werkendam op maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 12.00 uur en op woensdag tevens van 17.00 tot 19.30 uur. Voor andere tijdstippen alleen na telefonische afspraak (0183) 507 200;

  • bij het dienstenplein van het provinciehuis, Brabantlaan 1 te ’s-Hertogenbosch van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur;

  • op het kantoor van het waterschap Rivierenland, de Blomboogerd 1 te Tiel van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur.

Gedurende deze periode zijn de stukken ook te bekijken op de volgende internetsites:

Inspraak

Een ieder kan zijn zienswijze over het MER, het ontwerpprojectplan en de ontwerpbesluiten gedurende de termijn van de terinzagelegging schriftelijk kenbaar maken bij Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Postbus 90151, 5200 MC 's-Hertogenbosch, onder vermelding van ‘Dijkverbetering Steurgat/Bergsche Maas (C2068701)’. Voor het mondeling naar voren brengen van zienswijzen kunt u contact opnemen met de heer J.W. Sonnevijlle of de heer B.M.H. Louwers., tel. (073) 680 80 91/(073) 681 29 77.

Vervolg

Het waterschap zal samen met de provincie en de andere bevoegde gezagen de zienswijzen behandelen. Mede op basis van de zienswijzen stellen de bevoegde gezagen het definitieve projectplan, respectievelijk de overige besluiten vast. Het projectplan behoeft de goedkeuring van Gedeputeerde Staten. Na de goedkeuring volgt publicatie van het vastgestelde projectplan en de genomen besluiten en kunnen belanghebbenden die in de ontwerpfase zienswijzen hebben ingediend beroep instellen bij de Raad van State.

Nadere informatie

Voor nadere informatie over de procedure kunt u contact opnemen met de heer J.W. Sonnevijlle of de heer B.M.H. Louwers, tel. (073) 680 80 91/(073) 681 29 77 en over het projectplan dijkverbetering met de heer A. de Gelder, tel. (0344) 64 94 99.

's-Hertogenbosch, 7 juni 2012

Naar boven