Regeling van de Minister voor Immigratie, Integratie en Asiel van 24 mei 2012, nr. 2012-0000305271, houdende de vergoeding aan de voorzitter en de leden van de raad van toezicht van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (Regeling vergoeding raad van toezicht Centraal Orgaan opvang asielzoekers)

De Minister voor Immigratie, Integratie en Asiel,

Gelet op artikel 14, tweede lid, van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen;

Besluit:

Artikel 1

Aan de voorzitter van de raad van toezicht van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers wordt voor zijn werkzaamheden een vergoeding toegekend van € 14 051 per jaar.

Artikel 2

Aan de leden van de raad van toezicht van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, uitgezonderd de voorzitter, wordt een vergoeding voor hun werkzaamheden toegekend van € 9 367 per jaar.

Artikel 3

Bij ontstentenis van de voorzitter kan, met voorafgaande toestemming van de minister, aan een ander lid van de raad van toezicht van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, wegens tijdelijke extra werkzaamheden die verband houden met de vervanging van de voorzitter, gedurende de vervanging de vergoeding worden verhoogd tot het bedrag, bedoeld in artikel 1.

Artikel 4

De Regeling bestuursvergoeding Centraal Orgaan opvang asielzoekers 1996 wordt ingetrokken.

Artikel 5

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juni 2012.

Artikel 6

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling vergoeding raad van toezicht Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 24 mei 2012

De Minister voor Immigratie, Integratie en Asiel, G.B.M. Leers.

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling regelt vanaf 1 juni 2012 de vergoeding voor de werkzaamheden van de voorzitter en de leden van de raad van toezicht van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Voor de inhoud van deze regeling is aangesloten bij het wetsvoorstel Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (verder: het wetsvoorstel; Kamerstukken 32 600). Met het wetsvoorstel wordt invulling gegeven aan het normeren, dan wel maximeren van de inkomens van topfunctionarissen in de publieke en semipublieke sector. Indien het wetsvoorstel door de Staten-Generaal wordt aangenomen, kan dit met zich meebrengen dat deze regeling, op basis van de vastgestelde wet, aanpassing behoeft.

De invoeringstermijn bedraagt minder dan twee maanden en de regeling wordt niet ingevoerd op een vast verandermoment. Daarmee wordt afgeweken van de in het Kabinetsstandpunt inzake Vaste Verandermomenten neergelegde uitgangspunten. Deze regeling betreft een aanpassing van de vergoedingen van de voorzitter en leden van de raad van toezicht van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, waarvoor afwijking van het kabinetsstandpunt is toegestaan (uitzonderingsgrond 3, reparatiewetgeving, Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309, blz. 4), namelijk omdat het een aanpassing van de vergoedingen binnen de normering van het wetsvoorstel betreft.

Artikelsgewijs

Artikelen 1 en 2

In artikel 1 is voor de voorzitter van de raad van toezicht een vergoeding van 7,5% van de in het wetsvoorstel geldende maximale beloning van € 187 340 opgenomen. Dit komt neer op een vergoeding van € 14 051 per jaar. In artikel 2 is voor de leden van de raad van toezicht een vergoeding van 5% van de in het wetsvoorstel geldende maximale beloning van € 187 340 opgenomen. Dit komt neer op een vergoeding van € 9 367 per jaar. De hoogte van de vergoedingen is gebaseerd op artikel 2.2 van het wetsvoorstel. Artikel 2.2 van het wetsvoorstel strekt ertoe om buitensporige beloningen voor leden van raden van toezicht en raden van commissarissen in de semipublieke sector te voorkomen. De bezoldiging van de leden, onderscheidenlijk de voorzitter, van de raad van toezicht wordt in het wetsvoorstel gemaximeerd op 5%, onderscheidenlijk 7,5% van de bezoldiging die geldt voor de topfunctionarissen. In deze regeling wordt de vergoeding van de voorzitter en de leden van de raad van toezicht lager gemaximeerd, en wel op 5%, onderscheidenlijk 7,5% van de beloning die geldt voor topfunctionarissen. In het wetsvoorstel wordt onder de bezoldiging verstaan: de som van de beloning, de sociale verzekeringspremies, de belastbare vaste en variabele vergoedingen en de beloningen betaalbaar op termijn. Onder beloning wordt verstaan: de som van de periodieke betaalde beloningen en de winstdelingen en bonusbetalingen, met uitzondering van de sociale verzekeringspremies en met uitzondering van belastbare vaste en variabele onkostenvergoedingen.

Artikel 3

Een lid van de raad van toezicht, dat bij ontstentenis van de voorzitter, tijdelijk feitelijk fungeert als voorzitter, kan met voorafgaande toestemming van de minister, de vergoeding van de voorzitter ontvangen.

Artikel 4

De Regeling bestuursvergoeding Centraal Orgaan opvang asielzoekers 1996, op basis waarvan de vergoeding van de leden van de raad van toezicht tot 1 juni 2012 is gebaseerd, is per 1 juni 2012 ingetrokken.

De Minister voor Immigratie, Integratie en Asiel, G.B.M. Leers.

Naar boven