Logo Maastricht
Vooraankondiging voorbereiding bestemmingsplannen voor diverse plangebieden Maastricht

Bekendmaking

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) geven burgemeester en wethouders van Maastricht kennis dat zij een bestemmingsplan voorbereiden ten behoeve van de volgende gebieden:

  • 1. Maastricht Zuid;

  • 2. Maastricht Zuid West;

  • 3. Maastricht Noord Oost;

  • 4. De locatie voor het ‘Gezondheidscentrum Vijverdalseweg’.

  • 5. Centrum

Gebiedsaanduiding

  • 1. Het plangebied ‘Maastricht Zuid’ is gelegen in het zuiden van de gemeente Maastricht en loopt naar het zuiden door tot aan de gemeentegrens met de gemeente Eijsden- Margraten. Het plangebied wordt in het oosten begrensd door  A2 en in het westen door de westoever van de Maas. In het noorden wordt het plangebied begrensd door de Kennedybrug en de wijk Heugemerveld; het plangebied ‘Maastricht Zuid’ zal in het noorden aansluiten op het nieuwe plangebied ‘Maastricht Noordoost’.

  • 2. Het plangebied ‘Maastricht Zuidwest’ is geheel gelegen ten noorden van het buitengebied in het zuiden van Maastricht.  Aan de noordzijde wordt het plangebied begrensd door de Prins Bisschopsingel en in het oosten door de Maas. Het plangebied wordt in het noordwesten begrensd door de Tongerseweg. Het nieuwe bestemmingsplan zal de wijken Biesland, Campagne, Wolder, Jekerdal en Villapark omvatten.

  • 3. Het plangebied ‘Maastricht Noordoost’ is met name gelegen in het noordoosten van de gemeente Maastricht en loopt door naar het zuiden waar het eindigt aan de zuidzijde van de wijk Heugemerveld. Het plangebied wordt in het oosten begrensd door het bestemmingsplan Heer-Scharn, in het noorden door bestemmingsplan ‘Amby’. In het noordwesten wordt het plangebied begrensd door het nieuwe bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein Beatrixhaven’. De bestemmingsplannen ‘Maastricht Centraal’ en die voor de A2 en het tracébesluit A2 van 2010 begrenzen het plangebied in het middendeel. Ten zuiden wordt het plangebied begrensd door de bestemmingsplannen ‘Randwyck’ en ‘Céramique’ en ten westen tenslotte wordt het plangebied begrensd door het westelijke deel van het bestemmingsplan ‘Maastricht Centraal’.

  • 4. Het plangebied betreffende het ‘Gezondheidszorgcentrum Vijverdalseweg’ is gelegen in de wijk Scharn in het oosten van Maastricht en wordt aan de oostzijde begrensd door de Vijverdalseweg en aan de noordzijde door de Bergerstraat en de bedrijfsbebouwing van het aan de Bergerstraat gelegen garagebedrijf annex tankstation. De op de hoek van de Vijverdalseweg en de Bergerstraat gelegen groenzone behoort tot het plangebied. Aan de westzijde grenst het plangebied aan een groengebied dat loopt tot aan de weg Grubbe en de bebouwing aan de Clarissengrubbe. Aan de zuidzijde grenst het plangebied aan de zogenaamde ‘verpleegstersflat, die formeel gelegen is aan de Vijverdalseweg 2.

  • 5. De begrenzing van het plangebied ‘Centrum’ wordt, gezien vanaf de afrit van de J.F. Kennedybrug/J.F. Kennedysingel op de westoever gevormd door de Prins Bisschopsingel, Tongerseplein, Hertogsingel, Emmaplein, Statensingel, Capucijnenstraat, Bogaardenstraat (contramal begrenzing plangebied bestemmingsplan ‘Sphinx’), Achter de Barakken, Boschstraat, Maasboulevard, Commandeurslaan, zuidzijde Noorderbrug, (contramal bestemmingsplan ‘Noorderbrug e.o.’), de waterzuiveringsinstallatie, rivier de Maas, Fransiscus Romanusweg, Nieuweweg, oostelijke begrenzing spooremplacement tot aan het Sphinxlunet en verloopt vervolgens via de  Heugemerweg, Akerstraat, Hoogbrugstraat, Hoge Barakken naar de Maaspuntweg; vervolgens oversteek rivier de Maas, waarna de grens via de Maasboulevard verloopt in de richting van de afrit van de J.F. Kennedybrug.

Inhoud

Voor wat betreft de bestemmingsplannen ‘Maastricht Zuid’(1), ‘Maastricht Zuid West’ (2), ‘Maastricht Noord Oost’(3) en ‘Centrum’(5) geldt dat dit primair beheersplannen zijn waarbij de bestaande ruimtelijke situatie wordt bestemd en van een actuele bestemmingsregeling wordt voorzien. Daarbij zullen zich enkele nieuwe ontwikkelingen voordoen. Tevens wordt voldaan aan de actualisatie plicht en de nieuwe digitale standaarden.

Voor wat betreft het bestemmingsplan ‘Gezondheidszorgcentrum Vijverdalseweg’ (4) voorziet in de planologische regeling voor een gezondheidscentrum in de wijk Scharn. Het gezondheidscentrum wordt een multifunctioneel centrum waarin diverse gezondheidsgerelateerde voorzieningen worden ondergebracht. Naast deze voorzieningen zal ook de GGD-ambulancecentrale, thans gevestigd in de wijk Randwyck, onderdeel gaan uitmaken van het gezondheidscentrum. Het centrum zal worden gevestigd aan de Vijverdalseweg, in de nabijheid van de kruising met de Bergerstraat.

Geen mogelijkheid tot indienen zienswijzen

Op dit moment zal geen gelegenheid worden geboden tot het indienen van zienswijzen en zullen er evenmin op het plan betrekking hebbende stukken ter inzage worden gelegd. Onafhankelijke instanties worden op dit moment en naar aanleiding van deze bekendmaking niet in de gelegenheid gesteld advies uit te brengen over het voornemen.

Gelegenheid tot het inzien van het plan met de daarbij behorende stukken, alsmede de mogelijkheid tot het indienen van zienswijzen zal worden geboden gedurende de termijn van terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan. De kennisgeving van de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan wordt vooraf gepubliceerd in de Ster, de Staatscourant en op www.maastricht.nl

Maastricht, 1 juni 2012

Burgemeester en wethouders van Maastricht, de secretaris, P.J. Buijtels.

De burgemeester, O. Hoes.

Naar boven