Logo Hilvarenbeek
Voorontwerpbestemmingsplan buitengebied Hilvarenbeek ter inzage

Burgemeester en wethouders van Hilvarenbeek maken bekend dat, met ingang van 1 juni 2012 voor iedereen voor zes weken ter inzage ligt (inspraakprocedure):

  • o voorontwerpbestemmingsplan buitengebied Hilvarenbeek

  • o startdocument Planm.e.r bestemmingsplan buitengebied Hilvarenbeek

  • o de ontwerpvisie buitengebied Hilvarenbeek

Inzage

U kunt de stukken inzien bij de Centrale Balie van het gemeentehuis aan de Vrijthof 10 in Hilvarenbeek. Ook kunt u de stukken, inclusief deze publicatie, digitaal raadplegen op de gemeentelijke website: www.hilvarenbeek.nl

Het voorontwerpbestemmingsplan is ook digitaal te raadplegen op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Via de volgende directe link: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0798.BPBGHilvarenbeek-VO01

Inloopbijeenkomsten

In aanvulling op de terinzagelegging van de stukken bent u van harte uitgenodigd om het plan te komen inzien tijdens één van de inloopbijeenkomsten op dinsdag 3 juli 2012 van 9.00 tot 19.30 uur of op woensdag 4 juli 2012 van 9.00 tot 17.00 uur op de locatie Vrijthof 11 in Hilvarenbeek.

Omschrijving voorontwerpbestemmingsplan buitengebied

Het buitengebied is in beweging. Het aantal agrarische bedrijven neemt af. Eigenaren zoeken naar een nieuwe invulling of exploitatie van hun locatie. Het nu geldende bestemmingsplan is verouderd. Daarom kunnen veel wenselijke ontwikkelingen in het buitengebied niet met een eenvoudig procedure worden gerealiseerd. Het nieuwe plan moet ruimte bieden aan gewenste functiewijzigingen naar agrarisch verwante en niet-agrarische functies. De overblijvende agrarische bedrijven willen blijven ontwikkelen en groeien. Met deze groei is in het oude bestemmingsplan onvoldoende rekening gehouden. Het nieuwe plan biedt ruimte aan een duurzame ontwikkeling van de agrarische sector in Hilvarenbeek. Om dit mogelijk te maken en tegelijkertijd het behoud van waarden te borgen bevat het bestemmingsplan een juridische regeling voor gebruik en bebouwing op perceelsniveau in het buitengebied. Voor het opstellen van het voorontwerpbestemmingsplan zijn de uitgangspunten gehanteerd die door de gemeenteraad eerder zijn vastgelegd in de nota van uitgangspunten bestemmingsplan buitengebied. Het buitengebied betreft het totale grondgebied van de gemeente Hilvarenbeek, met uitzondering van de kernen Hilvarenbeek, Diessen, Esbeek, Baarschot, Haghorst, Biest-Houtakker, het gebied safari -en recreatiepark Beekse Bergen en de locatie aan de Beekseweg waar een begraafplaats is geprojecteerd.

Omschrijving startdocument Planm.e.r.

Het milieueffectrapport (Plan-MER) geeft inzicht in de milieueffecten van ontwikkelingen die het nieuwe bestemmingsplan mogelijk maakt. Voor het nieuwe bestemmingsplan buitengebied is de milieueffectprocedure (Planm.e.r.) wettelijk verplicht om twee redenen:

  • o Het bestemmingsplan buitengebied stelt kaders voor ontwikkelingen die m.e.r (beoordelings)plichtig zijn. Dit zijn met name ontwikkelingsmogelijkheden voor (intensieve) veehouderij waarbij uitbreiding van de veestapel mogelijk is.

  • o In de gemeente Hilvarenbeek en in de directe omgeving bevinden zich Natura 2000 gebieden. Het nieuwe bestemmingsplan maakt ontwikkelingen mogelijk die significante effecten kunnen hebben op deze gebieden. De commissie MER vraagt in deze gevallen om een plan-mer inclusief zogenoemde ‘passende beoordeling’.

  • o In het startdocument Planm.e.r wordt ingegaan op de reikwijdte en detailniveau van de Plan-MER en wordt de onderzoeksopzet beschreven.

Omschrijving ontwerpvisie buitengebied

Het bestemmingsplan biedt ontwikkelingsruimte voor bestaande en nieuwe functies. Ontwikkelingen die een inbreuk maken op het landschap of de ruimtelijke kwaliteit, moeten deze inbreuk verzachten of compenseren. Bijvoorbeeld door landschappelijke inpassing. De mogelijke maatregelen verschillen per ruimtelijke ontwikkeling en per gebied/landschapstype. In de (structuur)visie worden deze maatregelen uitgewerkt.

De visie geeft ook inzicht in de gebieden waar nieuwe (niet agrarische) ontwikkelingen wenselijk/mogelijk zijn. Denk hierbij aan toerisme en recreatie, maar ook kleinschalige ambachtelijke bedrijvigheid. Als laatste bevat de visie een beschrijving van de bebouwingsconcentraties die in aanmerking komen voor woningbouw door toepassing van Ruimte voor Ruimte.

Inspraakreactie indienen

Tijdens de inzagetermijn kan iedereen zijn of haar inspraakreactie op de stukken die ter inzage liggen kenbaar maken. U heeft de keuze om dat schriftelijk of mondeling te doen. Bij voorkeur dient u een reactie schriftelijk in.

  • Een schriftelijk inspraakreactie stuurt u naar het college van burgemeester en wethouders van Hilvarenbeek, Postbus 3, 5080 AA Hilvarenbeek.

  • Voor een mondelinge inspraakreactie kunt u contact opnemen met de medewerkers van de afdeling Ontwikkeling, bereikbaar via het telefoonnummer van de Centrale Balie (013) 505 8300.

Naar boven