Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 16 mei 2012, nr. DJZ/BR/0262-2012, houdende wijziging van de Sanctieregeling Syrië 2012

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Financiën en de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;

Gelet op Verordening (EU) nr. 168/2012 van de Raad van 27 februari 2012 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 36/2012 betreffende beperkende maatregelen tegen Syrië (Pb EU L 54);

Gelet op artikel 2, tweede lid, en artikel 3 van de Sanctiewet 1977,

Besluit:

ARTIKEL I

De Sanctieregeling Syrië 2012 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, wordt ‘artikel 11,’ vervangen door: artikel 11, artikel 11 bis,.

2. In het tweede lid, wordt ‘artikel 21 of artikel 26, tweede of derde lid,’ vervangen door: artikel 21, artikel 21 bis of artikel 26, tweede of derde lid,.

B

Aan artikel 2, derde lid, wordt een volzin toegevoegd, luidende: De bevoegde autoriteit, bedoeld in artikel 21 bis van Verordening (EU) nr. 36/2012, is de Minister van Financiën wat betreft de overdracht van tegoeden aan, door of door tussenkomst van de centrale bank van Syrië en de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wat betreft de overdracht van economische middelen aan, door of door tussenkomst van de centrale bank van Syrië.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken, U. Rosenthal.

TOELICHTING

Algemeen

Vanwege de aanhoudende repressie en schending van mensenrechten door de Syrische regering zet de Raad van de Europese Unie zijn beleid tot het opleggen van aanvullende maatregelen tegen het regime voort. Aanvullende maatregelen zijn o.a. een verbod op de handel in goud, edelmetaal en diamanten met de regering van Syrië, alsmede beperkende maatregelen tegen de centrale bank van Syrië.

In artikel 1, eerste lid, van de Sanctieregeling Syrië 2012 wordt ingevoegd de verwijzing naar artikel 11 bis en artikel 21 bis van Verordening (EU) nr. 36/2012. Artikel 11 bis van Verordening (EU) nr. 36/2012 regelt het verbod op de verkoop, levering, overdracht, invoer en uitvoer van goud, edelmetaal en diamant aan of van de regering van Syrië, de centrale bank van Syrië dan wel van personen of entiteiten die op enigerlei wijze onder zeggenschap staan van de Syrische regering. Het verstrekken van technische of financiële bijstand in verband met goud, edelmetaal of diamant is eveneens verboden.

Artikel 21 bis van Verordening (EU) nr. 36/2012 regelt de gevallen waarin de bevriezingsverplichtingen van tegoeden en economische middelen niet van toepassing zijn bij transacties met of via de centrale bank van Syrië.

De Minister van Buitenlandse Zaken, U. Rosenthal.

Naar boven