Besluit van De Nederlandsche Bank N.V. van 11 januari 2012, kenmerk 2011/678910, houdende de aanwijzing van personen die zijn belast met het toezicht op de naleving van de Verordening 1338/2001 van de Raad van de Europese Unie van 28 juni 2001 tot vaststelling van maatregelen die noodzakelijk zijn voor de bescherming van de euro tegen valsemunterij (Besluit aanwijzing toezichthouders recirculatie bankbiljetten)

De Nederlandsche Bank N.V.,

Gelet op artikel 6a van de Bankwet 1998;

Gelet op titel 5.2 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. DNB:

De Nederlandsche Bank N.V.;

b. de Verordening:

verordening (EG) nr. 1338/2001 van de Raad van de Europese Unie van 28 juni 2001 tot vaststelling van maatregelen die noodzakelijk zijn voor de bescherming van de euro tegen valsemunterij (PbEG 2001, L 181/6), laatstelijk gewijzigd bij verordening (EG) nr. 44/2009 van de Raad van 18 december 2008 (PbEU 2009, L 17/1).

Artikel 2

Voor zover het controle van eurobankbiljetten betreft, zijn met het toezicht op de naleving van de in de Verordening gestelde verplichtingen belast de medewerkers van de divisie Betalingsverkeer van DNB met de functie van chartaal toezichthouder, framework controleur of administrateur, alsmede de divisiedirecteur van de divisie Betalingsverkeer, het hoofd van de afdeling Cash Operations en het hoofd van de sectie Chartaal toezicht.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2012.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit aanwijzing toezichthouders recirculatie bankbiljetten.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Amsterdam, 11 januari 2012

De Nederlandsche Bank N.V., F. Elderson LL.M., Directeur.

TOELICHTING

Algemeen

Dit besluit strekt ertoe de werknemers van DNB aan te wijzen die zijn belast met het toezicht op de naleving van verordening (EG) 1338/2001 van de Raad van de Europese Unie van 28 juni 2001 tot vaststelling van maatregelen die noodzakelijk zijn voor de bescherming van de euro tegen valsemunterij. Het gaat hierbij (vooralsnog) om artikel 6 van die verordening. Op grond van dat artikel hebben betalingsdienstaanbieders, en alle andere economische operatoren die deelnemen aan de behandeling en verstrekking aan het publiek van biljetten en munten, de verplichting om alle ontvangen eurobankbiljetten en -munten op hun echtheid te controleren voordat deze opnieuw in omloop worden gebracht, en te zorgen voor het detecteren van vervalsingen. Medewerkers van DNB houden toezicht op de naleving van die verplichting voor wat betreft de controle op eurobankbiljetten. Uit artikel 2 volgt daarom dat het gaat om toezicht op de naleving van de verordening voor zover het eurobankbiljetten betreft.

Bevoegdheden van de aangewezen medewerkers van DNB

De met dit besluit aangewezen medewerkers van DNB hebben de status van toezichthouder, in de zin van artikel 5:11 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), en beschikken daarmee over de bevoegdheden die zijn neergelegd in afdeling 5.2 van de Awb. Dit betreft onder meer de bevoegdheid elke plaats te betreden (met uitzondering van een woning zonder toestemming van de bewoner; zie artikel 5:15 van de Awb), van een ieder inlichtingen te vorderen (artikel 5:16 van de Awb), en inzage te vorderen van zakelijke gegevens en bescheiden (artikel 5:17 van de Awb), alsmede de bevoegdheid zaken te onderzoeken, deze aan opneming te onderwerpen, of daarvan monsters te nemen (artikel 5:18 van de Awb) en de bevoegdheid vervoermiddelen te onderzoeken (artikel 5:19 van de Awb).

Gelet op artikel 5:13 van de Awb maakt een aangewezen toezichthouder slechts gebruik van zijn bevoegdheden, voor zover dat redelijkerwijs voor de vervulling van zijn taak nodig is. Op grond van artikel 5:12 van de Awb legitimeren de aangewezen medewerkers zich desgevraagd, waartoe zij een apart legitimatiebewijs bij zich dragen.

De Nederlandsche Bank N.V., F. Elderson LL.M., Directeur.

Naar boven