Goedkeuring projectplan Waterwet Meppelerdiepsluis en vaststelling bestemmingsplan Meppelerdiepsluis

Ombouw Meppelerdiepsluis te Zwartsluis

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben op 24 mei 2011 het projectplan Waterwet Meppelerdiepsluis, voor de ombouw van de Meppelerdiepkeersluis tot een schutsluis, goedgekeurd. Dit besluit is genomen op basis van artikel 5.7 van de Waterwet.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Zwartewaterland maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat de gemeenteraad van Zwartewaterland op 12 mei 2011 heeft besloten het bestemmingsplan Meppelerdiepsluis ongewijzigd vast te stellen.

Het projectplan is namens de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu vastgesteld en beschrijft de ombouw van de keersluis Meppelerdiep te Zwartsluis tot een scheepvaartsluis, zodat er tijdens hoogwater geen stremmingen van de scheepvaart meer optreden. De breedte van de sluis wordt vergroot van 13,50 m naar 20,50 m en de drempel wordt gelegd op 5,15 m-NAP, waardoor een vlotte en veilige afwikkeling van de scheepvaart mogelijk is. Tevens wordt de primaire waterkering ter plaatse van de sluis versterkt, zodat de waterkerende functie van de sluis weer aan de normen voor de waterkering gaat voldoen. Om een en ander mogelijk te maken wordt ook de bovenkant van de brug met circa 0,85 m verhoogd ten opzichte van de huidige situatie.

Om de schutsluis te kunnen bouwen is het bestemmingsplan ter plaatse van de sluis aangepast.

Stukken inzien vanaf 2 juni

Het vastgestelde bestemmingsplan Meppelerdiepsluis met bijbehorende stukken, het projectplan Meppelerdiepsluis en het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten liggen vanaf donderdag 2 juni 2011 gedurende zes weken ter inzage in het:

  • gemeentehuis van de gemeente Zwartewaterland, Telvorenstraat 2, 8061 CB Hasselt op maandag tot en met vrijdag van 8.30–12.30 uur (’s middags op afspraak);

  • gemeentehuis van de gemeente Meppel, Grote Oever 26 te Meppel, van maandag tot en met donderdag van 8.30–17.00 uur, vrijdag van 8.30–20.00 uur;

  • waterschapshuis van het waterschap Reest en Wieden, Blankenstein 540, 7943 PA Meppel op maandag tot en met vrijdag van 8.00–17.00 uur;

  • provinciehuis, Luttenbergstraat 2, 8012 EE Zwolle op maandag tot en met vrijdag van 9.00–17.00 uur;

  • kantoor van Rijkswaterstaat Oost-Nederland, Eusebiusbuitensingel 66 te Arnhem op maandag tot en met vrijdag van 9.00–16.00 uur.

Ook is het bestemmingsplan digitaal in te zien op www.ruimtelijkeplannen.nl en de website van de gemeente www.zwartewaterland.nl.

Beroep

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een persoon wiens belang rechtstreeks bij het projectplan en/of het bestemmingsplan is betrokken beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag. Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten, dat hij geen zienswijzen over het ontwerp van dit projectplan Waterwet en/of het bestemmingsplan naar voren heeft gebracht.

Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:

  • a. naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. vermelding van de datum en nummer of kenmerk van het besluit waartegen het beroep zich richt;

  • d. een opgave van motivering van gronden waarom men zich met het besluit niet kan verenigen.

Indien spoed vereist is, kan een voorlopige voorziening worden gevraagd. Een dergelijk verzoek dient gericht te worden aan de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Bij het verzoek om een voorlopige voorziening dient voorts een afschrift van het beroepschrift te worden overgelegd. Zo mogelijk wordt tevens een afschrift van het besluit waarop het geschil betrekking heeft overgelegd. Naar aanleiding van het verzoek kan de voorzitter een voorlopige voorziening treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Voor de behandeling van het beroep en voor een verzoek om voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. De indiener krijgt bericht binnen welke termijn en op welke wijze het verschuldigde griffierecht moet worden voldaan.

Op de plannen is hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat belanghebbenden in het beroepschrift gemotiveerd moeten aangeven welke beroepsgronden worden aangevoerd. Na afloop van de beroepstermijn kunnen geen nieuwe gronden meer worden aangevoerd.

Het projectplan Waterwet treedt in werking na bekendmaking van het goedkeuringsbesluit. Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Op grond van artikel 6:16 van de Algemene wet bestuursrecht schorst het beroep de werking van dit besluit niet. Gelet hierop kan, indien tegen dit besluit beroep wordt ingesteld, tevens een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend.

U wordt vriendelijk verzocht om een afschrift van het beroep en/of het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening toe te zenden aan de gemeenteraad van de gemeente Zwartewaterland, Postbus 23, 8060 AA Hasselt, Gedeputeerde Staten van provincie Overijssel, Postbus 10078, 8000 GB Zwolle en Rijkswaterstaat Oost Nederland, t.a.v. afdeling BBV, Postbus 9070, 6800 ED Arnhem.

Inlichtingen

Voor nadere inlichtingen omtrent het goedkeuringsbesluit kunt u zich wenden tot de heer H. Tienstra van het team Water van de provincie Overijssel (telefoon 038 499 78 55), met betrekking tot het bestemmingsplan tot de heer R. Kok van de gemeente Zwartewaterland (telefoon 038 38 53 138). Vragen over het projectplan kunt u richten aan de heer F. Tank van Rijkswaterstaat te Arnhem (telefoon 06 51 17 06 27).

Naar boven