Ontwerpbestemmingsplan ‘Tzummarum − Nij Bethanië en omgeving en ontwerpontheffing hogere grenswaarden’

B&W van Franekeradeel maken bekend dat het ontwerpbestemmingsplan ‘Tzummarum − Nij Bethanië en omgeving’ vanaf 9 juni 2011 zes weken tijdens openingstijden voor iedereen ter inzage ligt in het gemeentehuis (Harlingerweg 18 te Franeker) of digitaal is te bekijken via www.franekeradeel.nl of www.ruimtelijkeplannen.nl

Het verzorgingscentrum Nij Bethanië heeft met zijn functie een prominente plek in Tzummarum. Het complex wordt begrensd door de Buorren/de Swaerderwei aan de noordzijde, de Sytzamaleane aan de oostzijde, de Johan Roordastrjitte aan de zuidzijde en de Jel Rinckesstrjitte aan de westzijde. Het complex biedt een verscheidenheid aan functies op het gebied van wonen, zorg en welzijn, maar dient van een opwaardering te worden voorzien. Deze opwaardering zal gepaard gaan met sloop- en bouwwerkzaamheden. Naast een nieuw zorgcentrum met inleunwoningen zullen ten noorden van het verzorgingscentrum, langs de Buorren/Swaerderwei, nieuwe grondgebonden woningen worden gerealiseerd.

Samenhangend met deze ontwikkelingen zal de basisschool M.J. Tamsmaskoalle van het Terskerspaed 2 worden verplaatst naar een locatie direct ten noorden van basisschool De Schalmei. De Schalmei ligt direct ten zuidwesten van het complex Nij Bethanië. Hiermee worden diverse zorg- en maatschappelijke functies gecentreerd en samengevoegd. Na verplaatsing van de M.J. Tamsmaskoalle zal de oude locatie van de basisschool geschikt worden gemaakt voor woningbouw. Deze locatie wordt begrensd door het Terskerspaed aan de noordzijde, de Fjouwere aan de westzijde en het Flaekspaed aan de zuidzijde.

Door deze ontwikkelingen zal het zuidelijke deel van het dorp ruimtelijk gezien meer een eenheid gaan vormen en zal het bebouwingslint langs de doorgaande weg de Buorren / Swaerderwei worden opgewaardeerd. Om het bebouwingslint af te ronden zal tevens een mogelijkheid voor woningbouw worden geboden ten noorden van sporthal De Harnehal (Buorren 43A), direct gelegen aan de Buorren.

Ook zijn er gevolgen voor de bestaande infrastructuur in Tzummarum. In een eerder stadium is de doorgaande route in Tzummarum grotendeels afgewaardeerd tot een verblijfsgebied waar een maximumsnelheid van 30 km/uur gaat gelden. De Jel Rinckesstrjitte zal de doorgaande functie verliezen en de nieuwe toegang vormen tot het zorgcentrum en de omliggende voorzieningen. Tot slot zal in oost-westrichting een nieuwe langzaam-verkeersverbinding worden gerealiseerd. Hiermee wordt de samenhang versterkt tussen het zuidwestelijke en het zuidoostelijke deel van Tzummarum.

Burgemeester en wethouders van Franekeradeel maken tevens bekend dat, in het kader van verkeerslawaai, het voornemen bestaat om met toepassing van art. 83 van de Wet Geluidhinder ontheffing te verlenen voor het overschrijden van de voorkeursgrenswaarde (48dB) ter plaatse van het zorgcentrum Nij Bethanië en de te realiseren 24 (senioren)woningen op de percelen kadastraal bekend als gemeente TMU, sectie C, nummers 3089, 3063, 3194, 3168, 3167, 2506 en 3195. Het ontwerpbesluit tot ontheffing hogere grenswaarden met bijbehorende tekening en akoestische berekeningen ligt eveneens gedurende de genoemde termijn ter inzage c.q. kan geraadpleegd worden op website van de gemeente.

Tijdens de termijn van inzage van het ontwerpbestemmingsplan kan iedereen schriftelijk of mondeling een zienswijze kenbaar maken bij de gemeenteraad (postbus 58, 8800 AB Franeker). Tegen de ontwerp-ontheffing hogere grenswaarden dienen de schriftelijke zienswijzen te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders. Voor het mondeling kenbaar maken van uw zienswijze kunt u contact opnemen met de heer J. Mulder van de afdeling Bouwen en Milieu, tel. 0517-380 380.

Naar boven