Kennisgeving zienswijzeprocedure ontwerp-Structuurvisie buisleidingen en milieueffectrapportage (MER)

Vanaf 1 juni tot en met 12 juli 2011 liggen de ontwerp-Structuurvisie buisleidingen en het milieueffectrapport (MER) ter inzage.

Een ieder kan naar aanleiding van deze ontwerp-Structuurvisie en MER een zienswijze geven.

Structuurvisie buisleidingen

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) werkt aan een Structuurvisie buisleidingen om ruimte te reserveren voor toekomstige buisleidingen voor gevaarlijke stoffen. In de Structuurvisie wordt een hoofdstructuur vastgelegd van ruimtelijke reserveringen (buisleidingstroken) voor het vervoer van gevaarlijke stoffen door buisleidingen in Nederland voor de komende 25 á 30 jaar. Hierin is ruimte beschikbaar voor het leggen van buisleidingen voor aardgas, olieproducten of chemicaliën. In veel leidingstroken liggen nu al één of meerdere buisleidingen. In de toekomst kunnen daar nog meer leidingen bij komen.

Door buisleidingen te bundelen in leidingstroken wordt de schaarse ruimte in Nederland optimaal benut. Dit levert extra ruimte op voor andere functies (zoals wonen). Buisleidingen zijn een relatief veilig en duurzaam ondergronds transportmiddel. Voor de energievoorziening (aardgas) is Nederland aangewezen op goed functionerende buisleidingnetwerken. Bovendien is het voor de Nederlandse economie van groot belang om haven- en industrieclusters via buisleidingen met elkaar te blijven verbinden.

Ontwerp-Structuurvisie buisleidingen en milieueffectrapport

In de ontwerp-Structuurvisie buisleidingen is de nut en noodzaak voor het reserveren van ruimte voor toekomstige buisleidingen vastgelegd en zijn de uitgangspunten voor het nieuwe beleid beschreven. In de hoofdstructuur is aangegeven waar ruimte voor nieuwe buisleidingstroken gereserveerd moet worden. Voor deze Structuurvisie is op grond van de Wet Milieubeheer een milieueffectrapport (MER) opgesteld. De m.e.r.-procedure zorgt ervoor dat het milieubelang een volwaardige plaats in de plan- en besluitvormingsprocedure heeft. De resultaten uit het MER zijn in de ontwerp-Structuurvisie verwerkt.

De procedure

De ontwerp-Structuurvisie buisleidingen en het MER worden 6 weken ter inzage gelegd. Hiervoor wordt de m.e.r.-procedure doorlopen.

De m.e.r.-procedure kent de volgende stappen. Op twee momenten is er participatie mogelijk over verschillende onderwerpen:

  • De startnotitie: reikwijdte en het detailniveau van de op te stellen Structuurvisie en MER. De zienswijzeprocedure daarvoor heeft medio 2009 plaatsgevonden.

  • De ontwerp-Structuurvisie buisleidingen en MER.

Op dit moment kunt u uw zienswijze (reactie) geven op de ontwerp-Structuurvisie buisleidingen en het MER.

Hoe wordt de omgeving betrokken?

Het ministerie van IenM heeft overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven in de voorgaande verkennende fase intensief betrokken. Dit heeft zij gedaan tijdens informatiebijeenkomsten en via diverse vormen van overleg. Maatschappelijke organisaties zijn twee maal uitgenodigd voor overleg. De opvattingen van het brede publiek zijn onderzocht door het voeren van gesprekken en een enquête via het internet

Burgers geven aan dat zij op de hoogte gehouden willen worden over buisleidingen in hun eigen woongebied door hun eigen gemeenten.

In deze fase kan weer iedereen een zienswijze geven. Zienswijzen van particulieren worden naar de betreffende gemeente doorgestuurd met het verzoek om hierop reactie te geven aan de minister. Gemeenten zijn bekend met de lokale situatie en zijn daarom beter in staat om de zienswijzen van hun inwoners in eerste instantie te beoordelen.

Regionale en lokale overheden worden in deze fase intensief betrokken omdat de beleidsuitgangspunten en de nieuwe hoofdstructuur direct invloed kunnen hebben op hun ruimtelijke plannen.

Buisleidingen bij u in de buurt?

Op www.ruimtelijkeplannen.nl kunt u op een visiekaart zien of er bij u in de buurt ruimte wordt gereserveerd voor toekomstige buisleidingen. Op deze visiekaart kunt u door in te zoomen zien waar de leidingstroken precies komen te lopen.

Gemeenten zullen te zijner tijd de plicht krijgen in hun bestemmingsplannen rekening te houden met deze leidingstroken.

Figuur 1. Visiekaart met leidingstroken in Nederland

Figuur 1. Visiekaart met leidingstroken in Nederland

Reageren?

In uw zienswijze kunt u ingaan op alle aspecten van de ontwerp-Structuurvisie buisleidingen en het MER. Wij stellen het op prijs wanneer u uw zienswijze toelicht met argumenten en aangeeft op welk onderdeel van het de ontwerp-Structuurvisie uw zienswijze betrekking heeft. Zo kunt u, bij voorkeur via ons digitale zienswijzeformulier, ingaan op de volgende vragen:

  • Onder welke gemeente valt het tracé waarop u reageert?

  • Zijn er grote zaken en/of grote belangen over het hoofd gezien? Wordt u direct geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dat toelichten?

  • Op welke manier kan de inpassing van het voorkeurstracé verbeterd worden?

  • Wat is eventueel een alternatief tracé? U wordt daarbij uitgenodigd uw voorstel voor een alternatief tracé op kaart of in GIS-formaat (shapefile) aan te leveren.

Hoe kunt u reageren?

U kunt gedurende de gehele reactieperiode reageren op de ontwerp-Structuurvisie buisleidingen en het MER.

Digitaal

We willen uw zienswijze bij voorkeur digitaal ontvangen door middel van ons digitale zienswijzeformulier. Op deze manier kunnen we de zienswijzen op een efficiënte manier behandelen. Het digitale zienswijzeformulier vindt u via www.centrumpp.nl. U klikt op ‘projecten’ en dan op ‘actuele zienswijzeprocedures’.

Schriftelijk:

Stuur uw schriftelijke zienswijze naar:

Centrum Publieksparticipatie

Ontwerp-Structuurvisie buisleidingen en MER

Postbus 30316

2500 GH Den Haag

Mondeling:

Indien u mondeling uw zienswijze wilt geven, wordt u vriendelijk verzocht dit voor 8 juli 2011 kenbaar te maken aan het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070-456 9603.

Waar kunt u stukken inzien?

Downloaden:

De ontwerp-Structuurvisie en het MER kunt u downloaden op www.centrumpp.nl.

Op www.ruimtelijkeplannen.nl kunt u de visiekaart inzien. Hierop is aangegeven waar er ruimte in Nederland wordt vrijgehouden voor leidingstroken voor toekomstige buisleidingen met gevaarlijke stoffen.

Inzien:

De ontwerp-Structuurvisie buisleidingen en het MER kunt u met ingang van woensdag 1 juni tot en met dinsdag 12 juli 2011 inzien op papier tijdens reguliere openingstijden op de volgende locaties:

  • het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Plesmanweg 1–6 te Den Haag, 070-456 00 00

  • Provinciehuis Friesland, Snekertrekweg 1, Leeuwarden 058-2925925

  • Provinciehuis Groningen, Martinikerkhof 12, Groningen 050-316 49 11

  • Provinciehuis Drenthe, Westerbrink 1, Assen T: 0592-36 55 55

  • Provinciehuis Overijssel, Luttenbergstraat 2, Zwolle 038-499 88 99

  • Provinciehuis Gelderland, Markt 11, Arnhem 026-359 91 11

    Provinciehuis Flevoland, Visarenddreef1, Lelystad, 0320-265 265

  • Provinciehuis Utrecht, Pythagoraslaan 1, Utrecht, 030-258 91 11

  • Provinciehuis Noord-Holland, Dreef 3, Haarlem, 023-514 31 43

  • Provinciehuis Zuid-Holland, Zuid-Hollandplein 1, Den Haag, 070-441 66 11

  • Provinciehuis Zeeland, Abdij 6, Middelburg, tel. 0118-63 10 11

  • Provinciehuis Noord-Brabant, Brabantlaan 1, ’s-Hertogenbosch, 073-681 28 12

  • Provinciehuis Limburg, Limburglaan 10, Maastricht, 043-389 99 99

Vragen:

Voor vragen en nadere informatie kunt u contact opnemen met Carla Speel, 070-3393062 of Bas Weenink, 070-3392939. Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij het Centrum Publieksparticipatie, tel. 070-456 96 03.

Wat gebeurt er daarna?

Het Centrum Publieksparticipatie bundelt alle zienswijzen. Vanaf oktober 2011 kunt u die downloaden via www.centrumpp.nl. Mede op basis van de zienswijzen en diverse adviezen, stelt de minister van Infrastructuur en Milieu de definitieve Structuurvisie buisleidingen vast. Een beantwoordingsnota geeft aan hoe de zienswijzen op de ontwerp-Structuurvisie buisleidingen en het MER zijn meegewogen. Heeft u een zienswijze gegeven, dan laten wij u weten wanneer de gebundelde zienswijzen worden gepubliceerd. Ook van de vervolgprocedure wordt u op de hoogte gesteld.

Naar verwachting zal de Structuurvisie buisleidingen in het najaar van 2011 aan de Eerste en Tweede Kamer worden aangeboden. Binnen acht weken kunnen beide Kamers een verzoek om behandeling indienen. Als er geen verzoek om behandeling volgt, dan is de Structuurvisie na acht weken automatisch vastgesteld. Tegen de Structuurvisie buisleidingen staat geen mogelijkheid tot beroep open.

Naar boven