Aanwijzing van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Nr. MC-3063441, op grond van artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg, inzake prestatiebeschrijvingen en invoering vrije prijsvorming farmaceutische zorg

24 mei 2011

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg;

Na op 4 februari 2011 schriftelijk mededeling van de zakelijke inhoud van de voorgenomen aanwijzing te hebben gedaan aan de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal (Kamerstukken II, 2010–2011, 29 477, nr. 144);

Gezien het verslag van een schriftelijk overleg van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Tweede Kamer der Staten-Generaal vastgesteld op 21 maart 2011 inzake VSO voorhang prestatiebeschrijvingen en invoering vrije tarieven voor de extramurale farmaceutische zorg en de brief van 17 maart 2011 ter zake (Kamerstukken II, 2010–2011, 29 477, nrs. 147 en 148);

Gezien het algemeen overleg met de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Tweede Kamer der Staten-Generaal van 6 april 2011;

Gezien de uitslag van de stemming over de bij het Verslag algemeen overleg van 14 april 2011 ingediende moties;

Besluit:

Artikel 1 Definities

In deze aanwijzing wordt verstaan onder:

a. minister:

de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

b. wet:

de Wet marktordening gezondheidszorg;

c. zorgautoriteit:

de Nederlandse Zorgautoriteit, genoemd in artikel 3 van de wet;

d. besluit:

het Besluit uitbreiding en beperking werkingssfeer WMG

Artikel 2 Werkingssfeer

Deze aanwijzing is van toepassing op farmaceutische zorg waarop de artikelen 50 tot en met 56 van de wet van toepassing zijn zoals bepaald in artikel 3, eerste lid, onder a, van het besluit.

Artikel 3 Uitvoering van de aanwijzing

Ter uitvoering van deze aanwijzing stelt de zorgautoriteit een beleidsregel vast.

Artikel 4 Tariefsoort en prestaties

  • 1. Met ingang van 1 januari 2012 gelden voor de in artikel 2 aangeduide  zorg, vrije tarieven als bedoeld in artikel 57, vierde lid, onder c, van de wet.

  • 2. De zorgautoriteit stelt met ingang van 1 januari 2012 op grond van artikel 57, vijfde lid, van de wet prestatiebeschrijvingen vast voor de in artikel 2 bedoelde zorg.

  • 3. De zorgautoriteit voorziet in de beleidsregel zoals bedoeld in artikel 3, in aanvulling op het tweede lid, in de mogelijkheid dat zij op gezamenlijk verzoek van een zorgaanbieder en zorgverzekeraar een andere  prestatiebeschrijving vaststelt dan die bedoeld in het tweede lid van dit artikel.

Artikel 5 Inwerkingtreding en publicatie

Deze aanwijzing treedt terstond in werking en wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

TOELICHTING

In de voorhangbrief van 4 februari 2011 aan de beide Kamers der Staten Generaal heb ik aangegeven dat de introductie van vrije tarieven voor extramurale farmaceutische zorg betekent dat de belemmeringen in de bekostiging door de huidige tariefstructuur voor apotheekhoudenden worden opgeheven.

Dit vormt het sluitstuk van een proces van jaren waarin stapsgewijs naar vrije tarieven is toegewerkt en waarin de NZa met het oog daarop de afgelopen jaren het tarief geleidelijk al meer flexibel heeft gemaakt.

Het weghalen van die belemmeringen is vooral ingegeven door de wens om betere zorg voor de patiënt mogelijk te maken. Het belang van de patiënt staat daarbij voorop. Samen met nieuwe prestatiebeschrijvingen bieden vrije tarieven meer ruimte voor zorgvernieuwing en innovatie die de patiënt ten goede komen, waarbij het veel beter mogelijk wordt om kwaliteit van zorg en het resultaat daarvan gericht te belonen1.

Naast nieuwe prestatiebeschrijvingen die voor alle aanbieders van farmaceutische zorg en de zorgverzekeraars gelden, wil ik hen ook extra ruimte bieden voor het afspreken van andere prestatiebeschrijvingen en kom zo tegemoet aan hun wensen. Daarom krijgen zorgaanbieders en zorgverzekeraars de mogelijkheid om gezamenlijk een aanvraag in te dienen bij de NZa om andere prestatiebeschrijvingen vast te stellen dan de prestatiebeschrijvingen die gelden voor alle farmaceutische zorgaanbieders en zorgverzekeraars. De aanwijzing strekt er toe dat de NZa deze mogelijkheid opneemt in de beleidsregel die per 1 januari 2012 in werking treedt.

Partijen krijgen hierdoor meer vrijheidsgraden en mogelijkheden om zich te onderscheiden. Partijen kunnen hierdoor van de algemeen geldende prestatie- beschrijvingen afwijken. Als gevolg van deze vrijheidsgraden komt er meer verantwoordelijkheid te liggen bij zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Het is aan de zorgverzekeraar en zorgaanbieder om te komen tot een duidelijke prestatiebeschrijving en de voorwaarden waaronder een tarief in rekening mag worden gebracht. De NZa toetst in beginsel uitsluitend of de prestatie voldoende duidelijk omschreven is en valt binnen de reikwijdte van de Wet marktordening gezondheidszorg en of sprake is van een gezamenlijk verzoek.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.


X Noot
1

Zie ook de brief aan de Tweede Kamer van 17 maart 2011 en het verslag schriftelijk overleg van 21 maart 2011 (Kamerstukken II, 2010–2011, 29477, nr. 147 en nr. 148).

Naar boven