Openbare kennisgeving start plan m.e.r.-procedure Monnikenberg

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum heeft op 10 mei 2011 besloten in beginsel medewerking te willen verlenen aan het verzoek van Tergooiziekenhuizen, MEREM Behandelcentra, Hugenholtz Property Group (HPG) en Goois Natuur Reservaat (GNR), voor het gebied Monnikenberg te Hilversum voor een zorgpark en een landgoed.

Het project omvat een zorgpark van circa ca.136.000 m2 (inclusief uitbreidingsmogelijkheden) voor zorg en zorggerelateerde functies. Ten behoeve hiervan wordt tevens een gebouwde parkeervoorziening voor 1.500 parkeerplaatsen aangelegd, met een oppervlakte van ca. 44.000 m2.

Verder voorziet het plan in verschillende vormen van wonen: circa 700 woningen, waaronder tenminste 300 zorgwoningen.

De ontwikkeling van de Monnikenberg biedt kansen voor de ontwikkeling van een voor Nederlandse begrippen uniek concept voor een zorgcampus, kansen voor natuur en ecologie, het in oude glorie herstellen van het oude landgoed en het ontwikkelen van bijzondere nieuwe woonconcepten. Daarbij is het streven gericht op het bereiken van een maximale kwaliteit voor zorg, wonen, recreëren en landschap.

Voor de realisering zal in de loop van 2011 een bestemmingsplan in procedure gebracht gaan worden. Voor het in procedure te brengen bestemmingsplan zal een plan-MER (Milieu Effect Rapportage) moeten worden opgesteld.

In het rapport ‘M.e.r.-beoordeling Monnikenberg Hilversum, zorgpark en landgoed’ van januari 2011, is de conclusie getrokken dat ondanks het feit dat het initiatief onder de drempelwaarde van een zogenaamd ‘stadsproject’ (categorie 11.2 uit de D-lijst van het Besluit-m.e.r. groter dan 200.000 m2) blijft, de omstandigheid van de locatie (namelijk een gebied met natuur en cultuurhistorische waarde, en de omgeving van het plangebied met delen van de ecologische hoofdstructuur (EHS) en andere natuurgebieden) maakt, dat gesproken kan worden van ‘mogelijke nadelige gevolgen voor het milieu’. Daarom is er vanuit de wettelijke regeling en de jurisprudentie sprake van m.e.r.-beoordelingsplicht.

De consequentie van de m.e.r.-beoordelingsplicht is, dat het bestemmingsplan Monnikenberg, dat deze ontwikkeling mogelijk zal maken, plan-m.e.r.-plichtig is.

De plan-m.e.r. procedure is bedoeld om het milieubelang een volwaardige plaats in de plan- en besluitvormingsprocedure te geven.

De eerste stap in de plan-m.e.r. procedure is deze publicatie over het voornemen. De plan-m.e.r. procedure bestaat naast deze kennisgeving uit de volgende stappen:

  • 1. Het ter inzage leggen van de notitie ‘Reikwijdte en Detailniveau’ (NRD). De initiatiefnemers hebben er voor gekozen een notitie ‘reikwijdte en detailniveau’ op te stellen genaamd: de ‘Notitie over de inhoud van het MER Monnikenberg’. Deze notitie zal worden aangeboden aan de Commissie voor de m.e.r. De Commissie voor de m.e.r. brengt een advies uit aan het bevoegd gezag, hier de gemeente Hilversum. Op basis van het advies van de Commissie voor de m.e.r. kan het bevoegd gezag een advies geven aan de initiatiefnemers over de reikwijdte en het detailniveau van het op te stellen MER.

  • 2. Raadpleging van de betrokken bestuurlijke instanties over de reikwijdte en het detailniveau van het op te stellen plan-MER.

  • 3. Opstellen van het plan-MER en het voorontwerpbestemmingsplan.

  • 4. Publicatie en tervisielegging van het plan-MER en het voorontwerpbestemmingsplan (dit is naar verwachting in de loop van 2011).

Na het opstellen van het milieueffectrapport wordt deze samen met het voorontwerpbestemmingsplan ter visie gelegd. Tijdens de ter visie ligging kunt u dan schriftelijk of mondeling een reactie over beide documenten geven. Gedurende deze periode wordt tevens aan de commissie MER gevraagd of zij het plan willen toetsen op volledigheid en objectiviteit.

Tegen zowel het voornemen van het opstellen van een nieuw bestemmingsplan als tegen de notitie Reikwijdte en Detailniveau (stap 1) kunnen binnen 6 weken na datum van deze publicatie zowel mondeling als schriftelijk zienswijzen worden ingediend. Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen naar Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Hilversum, Postbus 9900, 1201 GM Hilversum. Voor het kenbaar maken van uw mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken met de heer H. van Woerkom, telefoonnummer 035-629 22 82 of e-mail h.vanwoerkom@hilversum.nl.

In de burger leeskamer, te vinden in het gebouw van de dienst Stadsontwikkeling aan de Oude Enghweg 23 te Hilversum, liggen vanaf 20 mei 2011 tot en met 30 juni 2011 de volgende stukken ter inzage:

De notitie over de inhoud van het MER Monnikenberg (de notitie Reikwijdte en Detailniveau).

Het Masterplan Monnikenberg.

Deze stukken kunnen ook via de website van de gemeente Hilversum worden geraadpleegd.

N.B.

Het tijdstip van de terinzagelegging van het plan-MER en het voorontwerpbestemmingsplan en de mogelijkheden tot inspraak hierop alsmede het indienen van zienswijzen wordt later in een publicatie in de Gooi en Eembode en op de website van de gemeente Hilversum bekend gemaakt.

Naar boven