Besluit van 10 mei 2011, no. 11.001141, tot aanwijzing van onroerende zaken ter onteigening in de gemeente Hengelo krachtens artikel 78 van de onteigeningswet (onteigeningsplan Gezondheidspark)

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op grond van de artikelen 77 en 78 van de onteigeningswet kan onteigening uit kracht van een koninklijk besluit plaatsvinden onder meer ten behoeve van de uitvoering van een bestemmingsplan.

Het verzoek tot aanwijzing ter onteigening

De raad van de gemeente Hengelo verzoekt Ons bij besluit van 6 juli 2010, nr. 10G200606, om ten name van de gemeente Hengelo over te gaan tot aanwijzing van een aantal onroerende zaken ter onteigening in deze gemeente.

Op 6 juli 2010, kenmerk 360897, heeft het college van burgemeester en wethouders van Hengelo het raadsbesluit aan Ons voorgedragen.

Toepassing uniforme openbare voorbereidingsprocedure

Overeenkomstig artikel 78, tweede lid, van de onteigeningswet en artikel 3:11, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), hebben het ontwerp koninklijk besluit en de in artikel 79 van de onteigeningswet bedoelde stukken en gegevens met ingang van 26 november 2010 tot en met 6 januari 2011 in de gemeente Hengelo en bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu (locatie Rijnstraat 8 te Den Haag) ter inzage gelegen. Overeenkomstig artikel 3:12 van de Awb heeft de burgemeester van Hengelo voorafgaand daaraan van het ontwerp koninklijk besluit en de terinzagelegging daarvan op 25 november 2010 openbaar kennis gegeven in ‘Typisch Hengelo’. Onze Minister van Infrastructuur en Milieu (Onze Minister) heeft van een en ander openbaar kennis gegeven in de Staatscourant van 24 november 2010, no. 17959.

Verder heeft Onze Minister overeenkomstig artikel 3:13 van de Algemene wet bestuursrecht het ontwerp koninklijk besluit voorafgaand aan de terinzagelegging per brief van 23 november 2010 (kenmerk BJZ 2010029916) toegezonden aan belanghebbenden en aan verzoeker. Daarbij zijn de belanghebbenden en de verzoeker op de hoogte gesteld van de mogelijkheid tot het naar keuze schriftelijk of mondeling naar voren brengen van zienswijzen tegen het ontwerpbesluit.

Overwegingen

Noodzaak en urgentie

De gronden waarop het verzoek van de raad van Hengelo betrekking heeft, zijn begrepen in het bestemmingsplan ‘Gezondheidspark’ (verder te noemen: het bestemmingsplan). Het bestemmingsplan is op 15 december 2009 vastgesteld door de raad van de gemeente Hengelo. Het tegen het bestemmingsplan ingestelde beroep is op 2 februari 2011 ingetrokken. Daarmee is het bestemmingsplan onherroepelijk geworden.

De in het verzoek begrepen gronden zijn in het bestemmingsplan aangewezen voor de bestemmingen ‘Gemengd (GD)’, ‘Verkeer- en Verblijfsgebied (V-VB)’, ‘Groen (G)’ en ‘Water (WA)’.

De raad van Hengelo wil de ter onteigening voorgedragen gronden in vrije eigendom verkrijgen om het bestemmingsplan tijdig te kunnen verwezenlijken.

Het bestemmingsplan voorziet in de uitbreiding van het al bestaande Gezondheidspark. In dit park is al een aantal voorzieningen op het gebied van de Gezondheidszorg gevestigd. Met de uitbreiding wordt het gezondheidsthema verder versterkt en ontstaat een gebied waar verschillende gezondheidszorggerelateerde bedrijven en instellingen in een parkachtige omgeving zijn gevestigd. De in het verzoek om onteigening begrepen gronden zijn thans in gebruik als agrarische grond. Ten behoeve van de ontsluiting van het Gezondheidspark is al een nieuwe rotonde met bijbehorende voorzieningen aangelegd en zijn enige andere infrastructurele werken aangelegd.

In de door de gemeente Hengelo voorgestane wijze van planuitvoering, wordt inzicht verschaft door het bestemmingsplan met de daarbij behorende voorschriften, toelichtingen en kaarten, waaronder het door de raad van de gemeente Hengelo op 25 februari 2008 vastgestelde beeldkwaliteitsplan.

Met de eigenaren van de in het verzoek om onteigening begrepen gronden heeft de gemeente Hengelo minnelijk overleg gevoerd om hun percelen in eigendom te verwerven. Nu het ten tijde van het verzoek niet aannemelijk was dat het minnelijk overleg op afzienbare termijn zou leiden tot vrijwillige eigendomsoverdracht heeft de raad van Hengelo tot zijn verzoek besloten ten einde de tijdige verwezenlijking van het bestemmingsplan te verzekeren.

De werkzaamheden ter uitvoering van het bestemmingsplan zijn voorzien binnen de periode van vijf jaar na de datum van dit besluit.

Zienswijzen

Gedurende de termijn van terinzageligging van het ontwerpbesluit zijn bij Ons geen zienswijzen daartegen naar voren gebracht.

Overige overwegingen

Uit het raadsbesluit blijkt dat de in het verzoek tot onteigening begrepen gronden bij de uitvoering van het bestemmingsplan bezwaarlijk kunnen worden gemist. Met de werkzaamheden ter plaatse van de ter onteigening aan te wijzen gronden, zal zo spoedig mogelijk na de verwerving daarvan worden begonnen.

Het moet dan ook in het belang van een goede ruimtelijke ontwikkeling worden geacht, dat de gemeente Hengelo de eigendom van de ter onteigening voorgedragen gronden verkrijgt. Overigens is Ons niet gebleken van feiten en omstandigheden die aan de toewijzing van het verzoek in de weg kunnen staan.

Wij kunnen derhalve, met inachtneming van het hierboven gestelde, het verzoek van de raad van Hengelo tot het nemen van een besluit krachtens artikel 78, eerste lid, van de onteigeningswet, toewijzen.

Beslissing

Met inachtneming van de onteigeningswet,

Op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur en Milieu van 16 maart 2011, no. BJZ 2011040612, Directie Bestuurlijke en Juridische Zaken;

Gelezen het besluit van de raad van Hengelo van 6 juli 2010, nr. 10G200606;

Gelezen de brief van burgemeester en wethouders van Hengelo van 6 juli 2010, kenmerk 360897;

De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van 21 april 2011 no. W14.11.0080/IV);

Gezien het nader rapport van Onze Minister van Infrastructuur en Milieu van 2 mei 2011 no. BJZ 2011044693, Directie Bestuurlijke en Juridische Zaken,

Hebben Wij goedgevonden en verstaan:

Ten behoeve van de uitvoering van het bestemmingsplan ‘Gezondheidspark’ van de gemeente Hengelo ten name van die gemeente ter onteigening aan te wijzen de onroerende zaken, zoals aangeduid op de grondtekening (vs. 18/05/2010, tek.no. 09019-BGI-TKT-0001) die ingevolge artikel 78 van de onteigeningswet in de gemeente Hengelo en bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu ter inzage heeft gelegen en die zijn vermeld op de bij dit besluit behorende lijst.

Onze Minister van Infrastructuur en Milieu is belast met de uitvoering van dit besluit, dat in de Staatscourant zal worden geplaatst en waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Raad van State.

’s-Gravenhage, 10 mei 2011

Beatrix

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

LIJST VAN TE ONTEIGENEN PERCELEN

Onteigening ten behoeve van de realisatie van het bestemmingsplan ‘Gezondheidspark’.

nummer van het grondplan

te onteigenen grootte

van de onroerende zaak kadastrale aanduiding, gemeente Hengelo

ha

a

ca

als

ter grootte van

sectie

nummer

ten name van:

 

ha

a

ca

1.

 

10

40

Terrein (teelt-kweek)

 

10

40

L

1705

1/2 eigendom: L. Vrijs, Brugginksweg 9 te Hengelo, gehuwd met L.C. Heemskerk.

1/2 eigendom: L.C. Heemskerk, Brugginksweg 9 te Hengelo, gehuwd met L. Vrijs.

           

2.

 

14

65

Wonen (agrarisch) terrein (grasland)

1

70

86

L

1654

1/1 eigendom: npb beheer b.v., Twentepoort Oost 14A te Almelo.

           

3.

  

12

Terrein (grasland)

 

11

79

L

1625

1/1 eigendom: npb beheer b.v., Twentepoort Oost 14A te Almelo.

           

4.1

  

17

Terrein nieuwbouw–wonen

 

59

31

L

1773

1/1 eigendom: megahome.nl Grond B.V., Twentepoort Oost 14A te Almelo.

           

4.2

  

56

Terrein nieuwbouw–wonen

 

59

31

L

1773

1/1 eigendom: megahome.nl Grond B.V., Twentepoort Oost 14A te Almelo.

Behoort bij onteigeningsplan ‘Gezondheidspark’, grondplan (tekeningnummer 09019-BGI-TKT-0001)

Behoort bij Koninklijk Besluit van 10 mei 2011, no. 11.001141

Naar boven