Vastgesteld bestemmingsplan ‘Vlinderstrik’ (BP0083)

Hierbij maakt het college van de gemeente Lansingerland overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) bekend dat het bestemmingsplan ‘Vlinderstrik’ door de gemeenteraad is vastgesteld op 31 maart 2011. De raad heeft besloten om geen exploitatieplan vast te stellen.

Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld. De wijzigingen kunt u vinden in de Staat van wijzigingen die bij de stukken is gevoegd.

Beschrijving bestemmingsplan

Het plangebied Vlinderstrik bestaat uit de Zuidpolder in de gemeente Lansingerland en de Schiebroekse Polder in de gemeente Rotterdam. De twee polders zijn ruimtelijk van elkaar gescheiden door RandstadRail en het Spoorhaven-gebied. Er zijn derhalve twee bestemmingsplannen vastgesteld. Het plangebied van de Vlinderstrik voor het grondgebied van Lansingerland wordt begrensd door de Rodenrijseweg aan de noordzijde, de Wildersekade aan de oostzijde, de Doenkade aan de zuidzijde en de Oude Bovendijk aan de westzijde.

Achtergrond

De aanleiding van het opstellen van bestemmingsplan ‘Vlinderstrik’ is tweeledig.

Enerzijds dient de aanleg van 100 hectare natuur- en recreatiegebied mogelijk te worden gemaakt in het kader van het Project Mainportontwikkeling (PMR). De ontwikkeling van 100 hectare natuur- en recreatiegebied in de Vlinderstrik maakt deel uit van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR). PMR heeft tot doel de mainport Rotterdam te versterken en de leefbaarheid van de regio Rijnmond te vergroten. Met Maasvlakte 2 krijgt de economie van Rotterdam een belangrijke impuls. Tegelijkertijd kiezen rijk, provincie en gemeente voor groen. Gelijk met de aanleg van Maasvlakte 2 komt er 750 hectare nieuw natuur- en recreatiegebied. Hieronder valt de 100 hectare in de Vlinderstrik.

Anderzijds dienen de vigerende bestemmingsplannen te worden geactualiseerd in het kader van de Wet ruimtelijke ordening, die per 1 juli 2008 in werking is getreden.

De Vlinderstrik is een overgangsgebied tussen stad en landschap, waarin het landschap wordt afgewisseld tussen open en gesloten gebied. Het plangebied dat nu voornamelijk de functie ‘agrarisch’ kent, zal worden ingericht als openbaar toegankelijk natuur- en recreatiegebied. De agrarische functie en de kassen in het gebied zullen veelal verdwijnen en het plangebied krijgt voornamelijk de functie ‘natuurgebied’ in dit bestemmingsplan. Op deze wijze wordt de ontwikkeling van een ecologische verbinding gewaarborgd.

In dit nieuw te realiseren natuur- en recreatiegebied, met in totaal (polders van Rotterdam en Lansingerland tezamen) een oppervlakte van circa 140 hectare hectare (100 hectare van de PMR-doelstelling én 40 hectare extra), zal een aantal belangrijke schakels in het recreatieve langzaamverkeersnetwerk worden gerealiseerd om op die manier het bestaande netwerk in en buiten de Vlinderstrik te completeren.

Procedure

U kunt de desbetreffende stukken met ingang van donderdag 19 mei 2011 tot en met donderdag 30 juni 2011 inzien bij de balie in het Servicepunt Berkel en Rodenrijs, Raadhuislaan 1. De balie is geopend op werkdagen vanaf 9.00 uur tot 13.00 uur en op woensdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Mocht u de betreffende stukken buiten genoemde tijden willen inzien of een nadere toelichting wensen op de betreffende stukken, dan dient u telefonisch een afspraak te maken via telefoonnummer (010) 800 4000.

De stukken (PDF) zijn ook te vinden op de gemeentelijke site, www.lansingerland.nl → wonen en omgeving → bestemmingsplannen → lopende procedures Berkel en Rodenrijs.

Beroep

Belanghebbenden kunnen beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA in Den Haag.

U bent belanghebbende als u:

  • tijdig bij de gemeenteraad een zienswijze naar voren hebt gebracht;

  • redelijkerwijs niet kan worden verweten dat u geen zienswijze over het ontwerpplan naar voren hebt gebracht;

  • door een wijziging ten opzichte van het ontwerpplan in een ongunstiger positie wordt gebracht.

De beroepstermijn bedraagt zes weken en begint met de dag na de terinzagelegging, dus op vrijdag 20 mei 2011. Het plan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, dus vanaf vrijdag 1 juli 2011. Indien gedurende de bovenstaande beroepstermijn bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan, treedt het bestemmingsplan niet eerder in werking dan het moment waarop op dit verzoek om voorlopige voorziening is beslist.

Naar boven