Terinzagelegging Ontwerp Provinciaal Inpassingsplan, het (plan-)milieueffectrapport en ontwerpbesluit vaststelling hogere grenswaarden Wet geluidhinder N381 Drachten–Drentse grens

Algemene informatie

Gedeputeerde Staten van Fryslân maken – ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht – de terinzagelegging van het Ontwerp Provinciaal Inpassingsplan (Ontwerp PIP) N381 Drachten–Drentse grens bekend.

De N381 wordt opgewaardeerd tot een weg met een belangrijke stroomfunctie naar aanleiding van het Realisatiebesluit, dat op 10 februari 2010 door Provinciale Staten is genomen. De doelen van het opwaarderen van de N381 zijn:

  • betere bereikbaarheid van Drenthe en Duitsland;

  • betere verbinding tussen economische kernzones;

  • veilig wegennetwerk in Zuidoost-Fryslân;

  • verbetering van de veiligheid op en om de N381;

  • verbetering van de leefbaarheid in het gebied rond de N381.

De realisatie van de N381 omvat het traject vanaf Drachten, via Donkerbroek en Oosterwolde naar de Drentse grens. Het noordelijke traject van Drachten tot Donkerbroek wordt als dubbelbaans autoweg (2x2) aangelegd. Het trajectgedeelte tussen Donkerbroek en de Drentse grens wordt als enkelbaans autoweg (1x2) aangelegd.

Het Ontwerp PIP van de N381 voorziet in de juridisch-planologische basis van de N381. Bij de totstandkoming hiervan zijn de gemeenten Smallingerland, Opsterland, Heerenveen en Ooststellingwerf nauw betrokken.

Met het Ontwerp PIP worden ook de bijbehorende stukken ter inzage gelegd. Ook het (plan-) milieueffectrapport wordt ter inzage gelegd. Daarin zijn de milieueffecten nader in beeld gebracht.

Ook zijn Gedeputeerde Staten van Fryslân voornemens om hogere geluidgrenswaarden vast te stellen als bedoeld in artikel 83 Wet geluidhinder (wegverkeer) voor bepaalde woningen die aan de voorgenomen N381 Drachten–Drentse grens zijn gesitueerd. De betreffende woningen zijn in het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere geluidgrenswaarden vermeld.

Inzage en zienswijzen

Het Ontwerp PIP met de bijbehorende stukken, het (plan-)milieueffectrapport en het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere geluidgrenswaarden liggen in overeenstemming met de uniforme openbare voorbereidingsprocedure uit afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht gedurende een termijn van zes weken voor iedereen ter inzage van dinsdag 24 mei 2011 tot en met maandag 4 juli 2011 in het:

  • provinciehuis van de provincie Fryslân, Snekertrekweg 1 in Leeuwarden

  • Infocentrum N381, Vaart Westzijde14 in Donkerbroek

  • gemeente Opsterland, Hoofdstraat 82 in Beetsterzwaag

  • gemeente Heerenveen, Crackstraat 2 in Heerenveen

  • gemeente Ooststellingwerf, Het Oost 11 in Oosterwolde.

De ontwerpbesluiten met de bijbehorende stukken zijn vanaf 24 mei ook te vinden op www.n381.nl. Tevens is het Ontwerp PIP vanaf dinsdag 24 mei 2011 te downloaden via www.ruimtelijkeplannen.nl.

Gedurende de termijn van de terinzageligging kunt u een zienswijze indienen op het Ontwerp PIP en de bijbehorende stukken, het (plan-)milieueffectrapport en het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere geluidgrenswaarden. Een schriftelijke zienswijze moet geadresseerd worden aan:

Provincie Fryslân

t.a.v. Provinciale Staten/ Gedeputeerde Staten

o.v.v. N381 Drachten–Drentse grens

Postbus 20120

8900 HM LEEUWARDEN

Mondeling een zienswijze indienen

Bent u niet in de gelegenheid om schriftelijk een zienswijze in te dienen, dan kunt u dit ook mondeling doen bij het Infocentrum N381 te Donkerbroek. U kunt hiervoor een afspraak maken met het Infocentrum N381 te Donkerbroek via tel: 0516-464030.

Vervolgprocedure

Na de zienswijzenprocedure wordt het inpassingsplan N381 Drachten–Drentse grens door Provinciale Staten vastgesteld. Uw zienswijzen worden betrokken bij het vaststellen van het plan. Het besluit tot vaststelling van hogere geluidgrenswaarden wordt genomen door Gedeputeerde Staten. Zowel het inpassingsplan als het besluit tot vaststelling van hogere geluidgrenswaarden worden vervolgens voor een termijn van zes weken ter inzage gelegd.

Tijdens deze termijn kunnen belanghebbenden, die tijdig een zienswijze op het Ontwerp PIP respectievelijk het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere geluidgrenswaarden hebben ingebracht, tegen het vastgestelde inpassingsplan respectievelijk tegen het besluit tot vaststelling van hogere geluidgrenswaarden beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Van de vaststelling en de terinzagelegging van het inpassingsplan en van het besluit tot vaststelling van hogere geluidgrenswaarden wordt op dezelfde wijze kennis gegeven als van het Ontwerp PIP en het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere geluidgrenswaarden.

Leeuwarden, 14 mei 2011

Visie Ontwerp Inrichtingsplan

De Gebiedscommissie N381 heeft voor het gebied rondom de N381 Drachten–Drentse grens een Visie Ontwerp Inrichtingsplan opgesteld. Met deze visie wordt beoogd om het gebied rondom de N381 met een plus achter te laten. De visie bevat onder andere maatregelen op het gebied van landbouw, infrastructuur, natuur, landschap, water, recreatie en duurzaamheid. Deze visie wordt gelijktijdig met het Ontwerp PIP, het (plan-)milieueffectrapport en het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere geluidgrenswaarden ter inzage gelegd. Op deze wijze krijgt u een totaalbeeld van de plannen van de N381 Drachten–Drentse grens en de omgeving. De Gebiedscommissie N381 wil graag uw mening horen over deze visie.

De visie ligt voor iedereen ter inzage van dinsdag 24 mei 2011 tot en met maandag 4 juli in het:

  • provinciehuis van de provincie Fryslân, Snekertrekweg 1 in Leeuwarden

  • Infocentrum N381, Vaart Westzijde14 in Donkerbroek

  • gemeente Opsterland, Hoofdstraat 82 in Beetsterzwaag

  • gemeente Heerenveen, Crackstraat 2 in Heerenveen

  • gemeente Ooststellingwerf, Het Oost 11 in Oosterwolde.

U kunt hierop uw reactie geven. Deze moet geadresseerd worden aan:

Provincie Fryslân

t.a.v. Gebiedscommissie N381

Postbus 20120

8900 HM LEEUWARDEN

Mondeling een reactie indienen

Bent u niet in de gelegenheid om schriftelijk een reactie in te dienen, dan kunt u dit ook mondeling doen bij het Infocentrum N381 te Donkerbroek. U kunt hiervoor een afspraak maken met het Infocentrum N381 te Donkerbroek via tel: 0516-464030.

Vervolgprocedure

De Gebiedscommissie N381 betrekt de reacties bij het opstellen van het Ontwerp Inrichtingsplan. Het Ontwerp Inrichtingsplan wordt vervolgens ter besluitvorming voorgelegd aan Gedeputeerde Staten van Fryslân. Voor de uitvoering van het inrichtingsplan is besluitvorming vereist op grond van de Wet inrichting landelijk gebied (WILG). Als Gedeputeerde Staten het Ontwerp Inrichtingsplan hebben vastgesteld, dan wordt het plan zes weken ter inzage gelegd. Gedurende deze termijn van de terinzageligging kunnen belanghebbenden zienswijzen inbrengen op het Ontwerp Inrichtingsplan.

Inloopmarkt

Wilt u meer informatie over het Ontwerp PIP, aanvullend MER, ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere geluidgrenswaarden en de visie voor het gebied rondom de N381 Drachten–Drentse grens? Op 15 juni is er van 15.00 tot 21.00 uur een inloopmarkt in restaurant het Witte Huis (G.W. Smitweg 20) in Donkerbroek. U bent van harte welkom langs te komen.

Leeuwarden, 14 mei 2011

Naar boven