Bekendmaking beslissingen op bezwaar tegen het experimentverkeersbesluit ten behoeve van een experiment met een dynamische maximumsnelheid tot 130 km/h op enkele wegvakken onder beheer van het Rijk

De Minister van Infrastructuur en Milieu maakt hierbij ter voldoening aan artikel 7:12, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat zij twee beslissingen op bezwaar tegen het experimentverkeersbesluit van 4 februari 2011 ten behoeve van een experiment met een dynamische maximumsnelheid tot 130 km/h op enkele wegvakken onder beheer van het Rijk heeft genomen.

De beide bezwaren zijn niet-ontvankelijk verklaard, omdat tegen het experimentverkeersbesluit geen bezwaar en beroep openstaan. Het experimentverkeersbesluit is genomen op grond van artikel 60 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW). Bij het nemen van een dergelijk experimentverkeersbesluit is de algemene bepaling waaruit volgt dat een belanghebbende tegen een verkeersbesluit tot plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden beroep kan instellen bij de rechtbank, niet van toepassing. Dit volgt uit artikel 60b, tweede lid, van het BABW. Het recht om bezwaar te maken is slechts toegekend aan degenen die gerechtigd zijn om beroep in stellen bij de rechtbank. Dit volgt uit artikel 7:1, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht. Nu tegen het experimentverkeersbesluit geen beroep openstaat, zijn de beide bezwaren niet-ontvankelijk.

De wetgever heeft de uitzondering op het recht om beroep in te stellen, mogelijk gemaakt, omdat het hierbij gaat om een tijdelijk verkeersbesluit ten behoeve van een experiment van beperkte duur. Een experimentverkeersbesluit kan maximaal twee jaar van kracht zijn.

De zakelijke inhoud van het hierboven bedoelde experimentverkeersbesluit is op 14 februari jl. bekendgemaakt in de Staatscourant (zie Staatscourant 2011, 2549) en het experimentverkeersbesluit is ter inzage gelegd op kantoren van Rijkswaterstaat.

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

Naar boven