Besluit van het Bestuur van het Faunafonds van 3 maart 2011, nr. FF 2011.090, houdende wijziging van de Regeling vaststelling beleidsregels schadevergoeding Faunafonds

Het bestuur van het Faunafonds,

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling vaststelling beleidsregels schadevergoeding Faunafonds1 wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 9

Geen tegemoetkoming wordt verleend:

  • a. Indien de schade is aangericht door een beschermde inheemse diersoort, welke krachtens artikel 65 van de wet bij algemene maatregel van bestuur is aangewezen als diersoort welke in het gehele land veelvuldig belangrijke schade aanricht.

  • b. Indien de schade is aangericht door een beschermde inheems diersoort, welke krachtens artikel 65 van de wet bij algemene maatregel van bestuur is aangewezen als diersoort welke in delen van het land veelvuldig belangrijke schade aanricht en voor het verjagen en doden van die schadeveroorzakende diersoort een vrijstelling geldt.

  • c. Indien de schade is aangericht door een beschermde inheemse diersoort, waar voor het provinciaal bestuur krachtens artikel 67 van de wet personen of categorieën van personen heeft aangewezen om de stand van deze diersoorten te beperken.

  • d. Voor schade veroorzaakt door wild waarop de jacht geopend is, tenzij naar het oordeel van het bestuur op adequate wijze van de jachtuitoefening gebruik is gemaakt en er desondanks bedrijfsmatige schade is opgetreden.

  • e. Voor schade op percelen welke zijn gelegen binnen de bebouwde kom of binnen een straal van 500 meter van een vuilstortplaats, tenzij de schade wordt aangericht in de periode van 1 oktober tot en met 31 maart (Groningen, Friesland en Drente in de periode 1 oktober tot en met 30 april) en deze percelen door het provinciaal bestuur zijn aangewezen als foerageergebied voor kolganzen, grauwe ganzen of smienten.

  • f. Voor schade welke is aangericht aan materialen welke worden aangewend voor het (tijdelijk) afdekken van gewassen.

  • g. Indien het risico van schade door een beschermde inheemse diersoort verzekerbaar is bij tenminste twee in Nederland werkzame verzekeringsmaatschappijen.

  • h. Indien schade is aangericht op gronden:

    • I) waarvoor een pachtovereenkomst ingevolge artikel 7:388 BW (verpachting binnen reservaten) is afgesloten,

    • II) waarvoor met een natuurterreinbeherende instantie een pachtovereenkomst is gesloten en de pachtprijs lager is dan € 150,00 per ha per jaar,

    • III) welke in het kader van de Natuurbeschermingswet zijn aangewezen als beschermd natuurmonument,

    • IV) indien schade is aangericht op gronden welke feitelijk niet voor landbouwkundige doeleinden worden aangewend.

  • i. Indien schade is aangericht op gronden waarvoor een vergoeding is verleend voor het opvangen van ganzen of knobbelzwanen en de schade is aangericht door overige ganzen, zwanen, meerkoeten of eendensoorten.

  • j. Indien schade is aangericht op gronden waarvoor een vergoeding is verleend in het kader van (P)SN of (P)SAN voor botanisch beheer of botanisch randenbeheer.

  • k. Indien de schade is aangericht door een beschermde inheemse diersoort aan bedrijfsmatig gehouden landbouwhuisdieren in een stal.

  • l. Indien schade is aangericht aan gebouwen, installaties, bouwwerken, geoogste gewassen, opgeslagen of verpakte voedergewassen.

  • m. Indien schade is aangericht aan voertuigen, (lucht)vaartuigen of overige vervoermiddelen.

  • n. Indien, door handelen of nalaten daarvan door de aanvrager, de taxateur de schade niet meer kan taxeren.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na plaatsing in de Staatscourant en werkt terug tot en met 3 maart 2011.

Dit besluit wordt in de Staatscourant geplaatst.

Dordrecht, 4 mei 2011

Het Bestuur van het Faunafonds,

De voorzitter,

J.S. Huys.

De secretaris,

H. Revoort.

Een belanghebbende kan binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit bezwaar maken bij het Bestuur van het Faunafonds. Het bezwaarschrift wordt gezonden aan het Faunafonds, Postbus 888, 3300 AW Dordrecht.

TOELICHTING

Het Bestuur van het Faunafonds heeft in zijn bestuursvergadering van 3 maart 2011 besloten de Regeling vaststelling beleidsregels schadevergoeding Faunafonds te wijzigen, omdat het bestuur in realiteit geen invulling geeft aan lid 2 van het (oude) artikel 9 en de Algemene wet bestuursrecht voldoende waarborgen biedt om af te kunnen wijken van de beleidsregels in bijzondere gevallen.


X Noot
1

Regeling vaststelling beleidsregels schadevergoeding Faunafonds van 14 maart 2002, laatstelijk gewijzigd bij besluit van het Bestuur van het Faunafonds van 2 april 2009.

Naar boven