Bedrijvenpark ‘Usseler Es’

Het Bedrijvenpark ‘Usseler Es’ heeft betrekking op een gebied dat globaal wordt begrensd door de Westerval (noordwestelijke zijde), de Usselerrondweg (noordoostelijke zijde) en de Rijksweg A35 (zuidzijde).

Milieueffectrapportage ‘Bedrijvenpark Usseler Es’

In zijn vergadering van 14 maart 2011 heeft de gemeenteraad – met toepassing van artikel 7.35 van de Wet milieubeheer – de milieueffectrapportage Bedrijvenpark Usseler Es vastgesteld.

Het doel van een milieueffectrapportage is het integreren van de milieuoverwegingen in ruimtelijke plannen en programma’s. In dit geval is dat het bestemmingsplan ‘Usseler Es 2008’. De milieueffectrapportage is bedoeld ter onderbouwing van de besluitvorming over het bestemmingsplan ‘Usseler Es 2008’ en dient dan ook in directe relatie te worden gezien met het bestemmingsplan. De resultaten van de milieubeoordeling zijn vastgelegd in dit Milieueffectrapport (MER). Met het doorlopen van de milieueffectrapportage-procedure wordt bijgedragen aan het zodanig vormgeven van het voornemen dat de bijzondere karakteristieken van de es zo goed mogelijk in het ontwerp van het plan worden opgenomen en dat negatieve effecten op het milieu worden voorkomen of zoveel mogelijk worden beperkt.

Bestemmingsplan ‘Usseler Es 2008’

In zijn vergadering van 14 maart 2011 heeft de gemeenteraad – met toepassing van artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening – het bestemmingsplan Usseler Es 2008 gewijzigd vastgesteld.

Het bestemmingsplan ‘Usseler Es 2008’ voorziet in de realisatie van een modern gemengd bedrijventerrein. Het gedeelte van het bedrijventerrein dat op de ‘bolling’ van de Usseler Es (noordelijke deel) wordt ontwikkeld is een geluidzoneringsplichtig bedrijventerrein. Hiervoor is tevens een zogenaamde 50 dB(A) contour vastgesteld vanwege geluidhinder van het bedrijventerrein.

In het bestemmingsplan is in de zuidoostzijde van het plangebied een klein deel aan de overzijde van de Usselerrondweg meegenomen. Dit deel wordt conserverend bestemd.

Dit gedeelte is meegenomen, omdat er anders een overhoek (witte vlek) binnen de bestemmingsplannen van Enschede zou ontstaan.

Exploitatieplan ‘Usseler Es 2008’

In zijn vergadering van 14 maart 2011 heeft de gemeenteraad – met toepassing van artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening – het exploitatieplan Usseler Es 2008 gewijzigd vastgesteld.

Het exploitatieplan ‘Usseler Es 2008’ is opgesteld in verband met het kostenverhaal voor de realisatie van een modern gemengd bedrijventerrein.

Besluit hogere grenswaarden Usseler Es 2008

Burgemeester en wethouders van Enschede delen mede hogere grenswaarden te hebben vastgesteld voor de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting.

In het besluit worden hogere grenswaarden vastgesteld als bedoeld in artikel 110a van de Wet Geluidhinder vanwege wegverkeerslawaai en industrielawaai aan de gevels van geluidgevoelige bebouwing binnen de geluidszones, zoals vastgelegd in het bestemmingsplan ‘Usseler Es 2008’.

Dit bestemmingsplan voorziet in de realisatie van een modern gemengd bedrijventerrein waarbij op een deel van het bedrijventerrein de vestiging van Wet geluidhinder inrichtingen mogelijk is. Daarnaast worden nieuwe wegen aangelegd. Voorts voorziet het plan in de bouw van geluidgevoelige bebouwing in juridisch-planologische zin binnen de geluidszone van de Haaksbergerstraat en Rijksweg 35 en de nieuw aan te leggen ontsluitingen binnen het plangebied.

Voor de volgende percelen is een hogere grenswaarde vastgesteld:

  • Haaksbergerstraat 900 (vervangende nieuwbouw)

  • Harberinksweg 2

  • Harberinksweg 2a

  • Usselerschoolweg 44

Wijziging 21 Welstandsnota Enschede

In zijn vergadering van 14 maart 2011 heeft de gemeenteraad Wijziging 21 Welstandsnota Enschede vastgesteld.

Wijziging 21 van de Welstandsnota heeft betrekking op het vervangen van de identiteiten ‘Nieuwe landschap, ‘Oude landschap’ en ‘Oude es-erven’ door het beeldkwaliteitplan ‘Bedrijvenpark Usseler Es’. Het beeldkwaliteitplan richt zich op de architectuur en de positie van de bouwwerken op de kavels binnen het te ontwikkelen bedrijvenpark. Tevens zijn in het beeldkwaliteitplan de bestaande erven opgenomen. Aan de hand van dit beeldkwaliteitplan wordt beoordeeld of de op te richten bouwwerken c.q. veranderingen aan bestaande bouwwerken voldoen aan de redelijke eisen van welstand. In deel 3 van het Stedenbouwkundig- en Beeldkwaliteitplan Bedrijvenpark Usseler Es staan de beeldkwaliteiteisen vermeld.

Tervisielegging

Het besluit tot vaststelling van

  • de milieueffectrapportage,

  • het bestemmingsplan,

  • het exploitatieplan,

  • de hogere grenswaarden en

  • wijziging welstandsnota Enschede,

liggen met de daarbij behorende stukken met ingang van 12 mei 2011 gedurende een periode van zes weken voor eenieder ter inzage in de centrale hal van het stadskantoor, Hengelosestraat 51 in Enschede. Tot de ter inzage gelegde stukken behoort onder andere een overzicht van de wijzigingen die de raad bij de vaststelling in het plan heeft aangebracht.

Het stadskantoor is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 18.00 uur en op donderdagavond tot 19.30 uur. Wilt u een nadere toelichting op het besluit, dan kunt u daarvoor in het Stadskantoor terecht bij de afdeling Publieksdienstverlening Frontoffice. Openingstijden: maandag alleen op afspraak van 11:00–16:00 uur, dinsdag t/m vrijdag vrije inloop en op afspraak van 08.30–12.00 uur. Donderdagavond vrije inloop van 17.00–19.30 uur. Een afspraak kunt u telefonisch maken via 14053.

Het bestemmingsplan met de daarbij behorende stukken kan tevens worden ingezien dan wel worden gedownload via de webpagina www.enschede.nl/goto/ruimtelijkeplannen (stadsdeel West).

Beroep

Tegen een m.e.r.-beoordelingsbeslissing is alleen bezwaar- of beroep mogelijk als deze beslissing de belanghebbende, los van het voor te bereiden besluit, rechtstreeks in zijn belang treft. Verder staat er tegen een m.e.r.-beoordelingsbeslissing geen direct bezwaar en beroep open. Mocht u als belanghebbende het niet eens zijn met de gevolgde procedure, dan kunt u bezwaar of beroep indienen bij het besluit in het kader waarvan de m.e.r.-beoordeling plaatsvond (in dit geval het bestemmingsplan ‘Usseler Es 2008’).

Tegen het wijzigingsplan van de welstandsnota Enschede kan geen bezwaar of beroep worden ingesteld.

Van 13 mei 2011 tot en met 23 juni 2011 kunnen belanghebbenden schriftelijk beroep instellen tegen het vaststellingsbesluit van het bestemmingsplan, het exploitatieplan en/of de hogere grenswaarden bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA DEN HAAG. Geen beroep kan echter worden ingesteld door de belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen zienswijze tegen het ontwerpbesluit heeft kenbaar gemaakt.

Degene die beroep heeft ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA DEN HAAG. Het besluit tot vaststelling treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Op het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, exploitatieplan en hogere grenswaarden is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis en Herstelwet van toepassing.

In verband hiermee dienen beroepsgronden in het beroepschrift te worden opgenomen.

Deze kunnen niet meer worden aangevuld na afloop van de beroepstermijn.

Naar boven