Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Buitengebied Almelo’ en gewijzigde vaststelling PlanMer

Burgemeester en wethouders van de gemeente Almelo maken ingevolgde artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 29 maart 2011 het bestemmingsplan ‘Buitengebied Almelo’ gewijzigd heeft vastgesteld.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan Buitengebied legt de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden in het buitengebied voor de komende 10 jaar vast. Met het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied wordt invulling gegeven aan de herzieningsplicht van de Wet ruimtelijke ordening. Momenteel kent de gemeente 5 verschillende bestemmingsplannen buitengebied met elk andere regelingen en bestemmingen. Het ruimtelijk beleid is dan ook versnipperd door de verschillende plannen. Gebruiks- en bouwmogelijkheden van vergelijkbare percelen en gebouwen in het buitengebied van Almelo zijn eveneens verschillend. Het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied moet een eind maken aan deze inefficiëncy, versnippering en onduidelijke juridische houdbaarheid. In het bestemmingsplan Buitengebied is rekening gehouden met nieuwe ontwikkelingen die door het Rijk en de provincie zijn geformuleerd.

PlanMer

Voor het bestemmingsplan ‘Buitengebied Almelo’ is een milieueffectrapportage voor plannen (planMer) opgesteld. De ontwerp planMer heeft tegelijkertijd met het ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied Almelo’ ter inzage gelegen. Naar aanleiding van het advies van de mer-commissie is een aanvulling op de planMer opgesteld waarin een aantal tekortkomingen worden opgeheven.

De Raad van de gemeente Almelo heeft in zijn vergadering van 22 maart 2011 tevens besloten om de planMer gewijzigd vast te stellen.

Wijzigingen

Er zijn wijzigingen naar aanleiding van ingekomen zienswijzen en er zijn overige wijzigingen doorgevoerd. De wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied Almelo’ hebben betrekking op de toelichting, regels en verbeelding. Voor de wijzigingen wordt verwezen naar het desbetreffende gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan, alsmede het raadsbesluit inclusie de ‘Nota van Wijzigingen bestemmingsplan Buitengebied Almelo’ welke bij het bestemmingplan zijn gevoegd.

Ter inzage

Het gewijzigde bestemmingsplan ‘Buitengebied Almelo’ en bijbehorende stukken, waaronder de bijbehorende ‘Nota van Zienswijzen bestemmingsplan Buitengebied Almelo’, de ‘Nota van Wijzigingen bestemmingsplan Buitengebied Almelo’ en het raadsbesluit liggen met ingang van woensdag 12 mei 2011 gedurende 6 weken ter inzage:

  • bij de publieksbalie van de afdeling Publiekszaken in de centrale hal op de begane grond aan het Stadhuisplein 1 te Almelo kan eenieder hier terecht zonder afspraak van 9.00–12.00 uur (elke werkdag), met afspraak van 13.00–16.00 uur (ma/wo/vr) en van 13.00–19.00 uur (di/do);

  • via de website van de Gemeente Almelo op www.almelo.nl;

  • via www.ruimtelijkeplannen.nl.

Beroep gewijzigde vaststelling bestemmingsplan/exploitatieplan

Gedurende de bovengenoemde termijn van 6 weken kunt u, bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, een beroepschrift indienen tegen het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan. Beroep tegen het vaststellingsbesluit kan alleen wanneer u:

  • tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad heeft ingediend en belanghebbende bent;

  • belanghebbende bent en aantoont dat u redelijkerwijs niet in staat bent geweest tijdig zienswijzen bij de gemeenteraad in te dienen;

  • belanghebbende bent en bedenkingen hebt tegen de wijzigingen die bij de vaststelling zijn aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Gedurende de bovengenoemde termijn van 6 weken kunt u, indien u belanghebbende bent, een beroepschrift indienen tegen het besluit tot het niet vaststellen van een exploitatieplan.

Eisen beroepschrift

Een beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten: naam en adres van de indiener, dagtekening, omschrijving van het besluit waartegen het beroep zich richt en de gronden van het beroep. U moet er rekening mee houden dat u griffierecht moet betalen als u een beroepsschrift indient.

Voorlopige voorziening

Een beroep heeft geen schorsende werking. De indiener van een beroepschrift kan tegelijkertijd ook de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzoeken, een voorlopige voorziening te treffen. De voorzitter kan dit doen als onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Het besluit treedt dan niet in werking voordat op het verzoek is beslist. Een dergelijk verzoek dient te worden gestuurd naar Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Een verzoek om voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als het beroepsschrift. Ook las u een verzoek om voorlopige voorziening indient, moet u griffierecht betalen.

Inwerkingtreding

Op grond van de Wet ruimtelijke ordening treedt het besluit tot vaststelling in werking op de dag na de dag waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn ook een verzoek om voorlopige voorziening wordt gedaan, wordt de werking van het betreffende besluit opgeschort totdat het verzoek is beslist.

Naar boven