Ontwerpbestemmingsplan ‘N261 Reconstructie Noord’

Het college van Waalwijk maakt ter voldoening aan artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) bekend dat vanaf vrijdag 6 mei 2011 het ontwerpbestemmingsplan ‘N261 Reconstructie Noord’ gedurende zes weken voor eenieder ter inzage ligt.

Inhoud

De provinciale weg N261 tussen Tilburg en Waalwijk heeft een belangrijke regionale stroomfunctie. Steeds vaker is echter sprake van filevorming. Zonder maatregelen zal dit volgens verkeersprognoses in de toekomst verder toenemen. De bereikbaarheid van de kernen, het bedrijventerrein haven en de attracties (Meubelboulevard en Efteling) staat onder druk en vraagt aandacht evenals het verbeteren van de verkeersveiligheid en het beperken van de verkeers- en milieuhinder, daarbij rekeninghoudend met de aangrenzende natuur (flora en fauna).

In goed overleg met de gemeenten Loon op Zand en Waalwijk heeft de provincie een integraal plan voor reconstructie van de N261 ontwikkeld vanaf de op- en afritten bij Tilburg-noord tot en met de aansluiting op de A59 en het bedrijventerrein Haven bij Waalwijk. De reconstructie van de N261 behelst de ombouw van deze weg tot regionale stroomweg. Kort gezegd houdt dit in de realisering van een autoweg bestaande uit 2 × 2 rijbanen met aanliggende busstroken waarbij alle bestaande kruisingen met verkeerslichten inclusief de aansluiting op de A59 en de ontsluiting van het bedrijventerrein haven vervangen worden door ongelijkvloerse kruisingen met op- en afritten. Het dorp Loon op Zand krijgt een nieuwe aansluiting ten zuiden van het dorp. De aansluiting van de Hoge Steenweg op de N261 vervalt. Onder het tracégedeelte in de gemeente Loon op Zand is voorzien in de realisering van een ecoduct en in Waalwijk twee fietsbruggen, een over de N261 tussen bedrijventerrein Zanddonk en Landgoed Driessen en een over de A59 naar het bedrijventerrein Haven.

Omdat de geldende bestemmingsplannen in Loon op Zand en Waalwijk niet voorzien in de realisering van dit projectplan zijn de bestemmingsplannen N261 Reconstructie Zuid en N261 Reconstructie Noord opgesteld. Zuid heeft betrekking op het tracé voor zover gelegen op grondgebied in de gemeente Loon op zand en Noord op het tracé in de gemeente Waalwijk.

In verband met een beperkte aantasting van aangrenzende natuurgebieden zijn voor dit projectplan een milieueffect rapport (MER) en een natuurcompensatieplan opgesteld. Het MER heeft de procedure van de Wet milieubeheer doorlopen. Het natuurcompensatieplan is op basis van de bestaande wet- en regelgeving opgesteld. Het MER en het compensatieplan zijn bij het ontwerpbestemmingsplan gevoegd.

Inzage

U kunt het ontwerpbestemmingsplan ‘N261 Reconstructie Noord’ en de daarbij behorende stukken inzien van vrijdag 6 mei 2011 tot en met donderdag 16 juni 2011 bij de receptie in het stadhuis te Waalwijk, Taxandriaweg 6 tijdens openingstijden van het stadhuis. Tevens kunt u het ontwerpbestemmingsplan en alle bijbehorende stukken raadplegen via de gemeentelijke website www.waalwijk.nl (→ Ruimtelijke plannen → ontwerpbestemmingsplannen) en via de landelijke site www.ruimtelijkeplannen.nl. Voor het gedeelte van het bestemmingsplan dat is gelegen in de gemeente Loon op Zand kunt u terecht op de website www.Loonopzand.nl en de balie Openbare Ruimte in de gemeentewinkel, Nieuwe Markt 5 in Kaatsheuvel.

Zienswijze

Conform artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening kan eenieder gedurende de termijn van terinzagelegging een zienswijze kenbaar maken op het ontwerpbestemmingsplan. Uw schriftelijke zienswijze kunt u richten aan de gemeenteraad van Waalwijk, Postbus 10150 5140 GB Waalwijk. Voor het inbrengen van een mondelinge zienswijze dient u vóór 2 juni 2011 een afspraak te maken met de behandelend ambtenaar, de heer H.M.J. Ummels, telefoonnummer 0416-683456

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Ummels, afdeling Ruimte & Economie, telefoon 0416–683456 of e-mail bummels@waalwijk.nl.

Waalwijk, 5 mei 2011

Het College van Waalwijk.

Naar boven