Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 13 april 2011, nr. WJZ/292421 (2751), houdende intrekking van de Stimuleringsregeling reïntegratie wachtgelders primair onderwijs in verband met de uitwerking van deze regeling

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 4 van de Wet overige OCW-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Stimuleringsregeling reïntegratie wachtgelders primair onderwijs wordt ingetrokken.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

H. Zijlstra.

TOELICHTING

Algemeen

Deze intrekkingsregeling heeft tot doel de Stimuleringsregeling reïntegratie wachtgelders primair onderwijs (Gele Katern 1999, 14, p.8) (hierna: stimuleringsregeling) in te trekken.

Eind juni 1997 zijn tussen de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap enerzijds en de centrales van besturenorganisaties en de centrales van overheids- en onderwijspersoneel anderzijds de onderhandelaarsakkoorden ‘De jaren tellen’ afgesloten. In deze akkoorden is een pakket maatregelen overeengekomen met als doel de mensen en middelen die voor het onderwijs beschikbaar zijn, zo optimaal mogelijk in te zetten. De stimuleringsregeling is onderdeel van dit pakket van maatregelen. De regeling geeft recht op loonkostensubsidie aan bevoegde gezagsorganen in het basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs die een uitkeringsgenietende (hierna: wachtgelder) in dienst nemen of een reeds bestaand dienstverband met deze wachtgelder uitbreiden. Meer specifiek heeft de regeling als doel de re-integratie van langdurige wachtgelders die recht hebben op een uitkering op grond van het Besluit Werkloos onderwijs- en onderzoekpersoneel (BWOO) te bevorderen.

De stimuleringsregeling heeft zijn functie in de loop der tijd verloren. Er wordt sinds enkele schooljaren steeds minder gebruik gemaakt van de regeling omdat het aantal wachtgelders op grond van het BWOO waarvoor schoolbesturen op basis van de stimuleringsregeling subsidie konden aanvragen, sterk is afgenomen. Dit komt doordat nieuwe instroom vanaf 1 januari 2001 ontbreekt omdat nieuwe wachtgelders recht hebben op een uitkering op grond van de WW en niet meer op grond van het BWOO. Verder zijn in de loop der tijd steeds meer wachtgelders met pensioen gegaan. Daarom wordt met ingang van 1 augustus 2011 de stimuleringsregeling ingetrokken.

Het Participatiefonds en de PO-Raad zijn op de hoogte gebracht over het intrekken van de stimuleringsregeling.

Administratieve lasten

Het intrekken van de regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor schoolbesturen.

Financiële gevolgen

Het intrekken van de stimuleringsregeling heeft geen financiële gevolgen voor de Rijksbegroting.

Caribisch Nederland

Het intrekken van de regeling heeft geen gevolgen voor Caribisch Nederland.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

H. Zijlstra.

Naar boven