Beleidsregels Openbaar Ministerie. Wijziging Polaris-strafmaatrichtlijnen

De delictspecifieke factor ‘Discriminatoire aspecten’ 3.02.04 wordt als volgt gewijzigd.

Beschrijving

Discriminerend taalgebruik en/of gebaren (anders dan bedoeld in art. 137e WvSr.), bedoeld als extra krenkend wordt/worden in het maatschappelijk verkeer als zeer storend ervaren. Dergelijke uitingen dienen dan ook strafverzwarend te worden beoordeeld. Onder discriminerend wordt uiteraard ook racistisch begrepen.

Onderscheid wordt gemaakt of het discriminerende element zich voordoet bij een minder ingrijpend feit (bijvoorbeeld een burenruzie waar over en weer grof gescholden wordt) of een ingrijpend feit. Voor dit laatste wordt aangesloten bij de categorie ‘ingrijpende feiten’ die de Aanwijzing voor de opsporing (2003A002) hanteert. Het gaat dan om een aanzienlijke aantasting van de lichamelijke integriteit, een aanzienlijke inbreuk op het eigendom, een evidente inbreuk op de persoonlijke integriteit (geestelijke schade, levenssfeer), een extreme modus operandi , etc. Indien het delict is gepleegd uit discriminatoire motieven dient niet alleen te worden gedagvaard, maar ook maatwerk te worden toegepast, hetgeen betekent dat er ruimte is om naar boven af te wijken van de richtlijn.

Soort factor

Delictspecifieke factor

Antwoordmogelijkheden

– Geen sprake van discriminatoire aspecten

+0 %

– Er is sprake van discriminatoire aspecten bij een minder ingrijpend feit

+50 %

– Er is sprake van discriminatoire aspecten en het betreft een ingrijpend feit

+ 100%

+ dagvaarden

Uitgangspunt indien onbekend

Geen sprake van discriminatoire aspecten

Bijzonderheden

Gezien de ernst van de omstandigheid dient in geval van discriminatoire aspecten bij een ingrijpend feit in beginsel een taakstraf te worden gevorderd, mits wordt voldaan aan de voorwaarden, genoemd in de Aanwijzing Taakstraffen (2008A025). Contra-indicaties voor een taakstraf zijn onder meer zware geweldsmisdrijven en weigering tot schadevergoeding. In die gevallen worden de taakstrafpunten naar gevangenisstraf omgerekend. Indien het totaal aantal punten betreffende taakstraf minder dan 20 bedraagt, is dat eveneens een contra-indicatie op grond van de Aanwijzing Taakstraffen. De taakstrafpunten worden in dat geval naar geldstraf omgerekend.

De wijziging van deze factor is mede bepalend voor de hoogte van de strafmaat bij de in de bijlage 3.02.04 van de Polaris-richtlijnen genoemde misdrijven.

Naar boven