Vaststelling bestemmingsplan Schadijkerweg-Oost

Burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas maken bekend, dat de gemeenteraad op 12 april 2011 tijdens haar vergadering het volgende bestemmingsplan gewijzigd heeft vastgesteld;

‘Bestemmingsplan Schadijkerweg-Oost’

Dit bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld. NL.IMRO.1507.BPMTSCHADIJKERWEG-VA01

Gemeente Horst aan de Maas is voornemens om aan de rand van de kern Meterik nieuwbouwwoningen te realiseren. In het plan zijn in totaal circa 49-54 woningen voorzien, aansluitend aan de bestaande woonbebouwing aan de Schadijkerweg. Aangezien het voorgenomen gebruik als woningbouw niet past binnen het vigerende bestemmingsplan, is hiervoor een nieuw bestemmingsplan opgesteld.

Wijzigingen ten opzichte van het ontwerpplan

Toelichting:

  • 1. In paragraaf 3.3 is een motivatie opgenomen waarom het in het plangebied verantwoord is te bouwen binnen de dubbelbestemming ‘beschermd dorpsgezicht’ uit het vigerende bestemmingsplan ‘Peelkernen’.

  • 2. In paragraaf 3.3. is bij het kopje ‘Landschappelijke inpassing op basis van de Beleidsregel Limburgs Kwaliteitsmenu’ toegevoegd dat de provinciale Kwaliteitscommissie inmiddels (d.d. 22 december 2010) een positief advies uitgebracht over de landschappelijke inpassing van deze ontwikkeling.

  • 3. De motivering bij de locatiekeuze in paragraaf 3.3 (onder de tabel op blz. 17 van de Toelichting) is verder aangescherpt.

  • 4. In paragraaf 3.4 is verder ingegaan op de gevolgen van de locatieontwikkeling voor de molenbiotoop en de geconstateerde afstand tussen maaiveld en onderste punt van de verticaal staande wiek: 3,90 meter in plaats van 4,50 meter waar in de toelichting op het bestemmingsplan in eerste instantie van uit is gegaan.

  • 5. In paragraaf 4.3 is het flora en fauna onderzoek verder aangescherpt ten aanzien van door insprekers gemiste diersoorten in het plangebied (zoals uilen, spechten, koekoek, vleermuizen, egels, fazanten, hazen en buizerds).

  • 6. In hoofdstuk 4 is een aparte paragraaf (4.10) opgenomen waarin ingegaan wordt op de gevolgen voor het verkeer in de directe omgeving. Een en ander in overeenstemming met de passages uit het uitgevoerde akoestisch onderzoek (pag. 5 en bijlage III).

  • 7. In paragraaf 4.4 is de voorgestane oplossing ten aanzien van de afwatering/infiltratie in het plangebied uitgewerkt waarover het Waterschap Peel en Maasvallei een positief wateradvies heeft uitgebracht. Als gevolg van deze oplossing vervalt overigens één vrije kavel in de zuidoosthoek van het plangebied. De verbeelding (zie wijzigingsvoorstellen bij Verbeelding) is hierop aangepast.

Regels:

  • 1. Artikel 5.2.1 (bouwregels hoofdgebouwen) is aangescherpt door voorschrijven van een maximaal toegestane bouwdiepte van de op te richten hoofdgebouwen. Voor vrijstaande woningen geldt een maximale diepte van 15 meter. Voor twee-onder-een kap woningen en voor aaneengebouwde of geschakelde woningen geldt een maximale diepte van 12 meter. Voor nultredenwoningen geldt een maximale diepte van 20 meter.

  • 2. In artikel 5.2.1 is tevens een aan te houden zijdelingse perceelsgrens opgenomen. Voor vrijstaande woningen minimaal 3 meter aan beide zijden. Voor twee-onder-één kap woningen en aaneengebouwde woningen minimaal 3 meter aan één zijde. Voor nultredenwoningen aan beide zijden 0 meter en voor eindwoningen (hoekwoningen) minimaal 2,5 m.

  • 3. Artikel 10 (algemene afwijkingsregels) is aangescherpt doordat lid a van dit artikel, waarin 10% afwijking op de maatvoering werd toegestaan, is komen te vervallen.

Verbeelding:

  • 1. De bouwaanduiding gestapeld (gs) is toegevoegd. Dit is een verdere verscherping van de bouwmogelijkheden.

  • 2. Eén vrije kavel in de zuidoosthoek van het plangebied komt te vervallen als gevolg van de voorgestane oplossing voor de afwatering/infiltratie van het plangebied. Op deze kavel komt een infiltratievijver. De bestemming voor deze kavel is omgezet van ‘Wonen’ naar ‘Groen’.

  • 3. In verband de geplande bouwvormen in relatie tot de beeldkwaliteit en het vervallen van de 10%-regeling is het noodzakelijk de goothoogte/ bouwhoogte te vergroten tot 6,5 m/11 m.

Ter inzage

Vanaf maandag 25 april 2011 tot maandag 6 juni 2011 ligt het vastgestelde bestemmingsplan met bijbehorende stukken voor iedereen ter inzage, tijdens openingsuren op het gemeentehuis aan het Wilhelminaplein 6 te Horst. Tevens is het bestemmingsplan digitaal beschikbaar via www.horstaandemaas.nl en www.ruimtelijkeplannen.nl.

Beroep

Vanaf maandag 25 april 2011 tot maandag 6 juni 2011 kan schriftelijk beroep worden ingesteld tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag door:

  • degenen die tijdig, op grond van artikel 3.8 lid 1 onder d van de Wet ruimtelijke ordening, zienswijzen hebben ingediend bij de gemeenteraad;

  • belanghebbenden die kunnen aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat geweest te zijn;

  • iedere belanghebbende voor zover het beroep betrekking heeft op wijzigingen die de gemeenteraad heeft aangebracht bij de vaststelling van het bestemmingsplan.

Gedurende bovengenoemde periode kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening (waaronder schorsing) worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Inwerkingtreding

Het besluit van de gemeenteraad omtrent de vaststelling treedt in werking op de dag na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn, naast het indienen van een beroep, een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State wordt ingediend, treedt het besluit tot goedkeuring niet eerder in werking dan nadat op dat verzoek is beslist.

Horst, 21 april 2011

Burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas,

C.H.C. van Rooij,

burgemeester.

A.P.M. ter Voert,

secretaris.

Naar boven