Ontwerpbestemmingsplan ‘Industrieterrein Tata Steel’ met bijbehorende planMER van de gemeente Beverwijk

Artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beverwijk maakt bekend dat een ontwerp van een bestemmingsplan is opgesteld voor het totale industrieterrein van Tata Steel dat zich uitstrekt over de drie IJmond gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk.

Het gebied is gelegen tussen het Noordzeekanaal (in het zuiden), de duinen (in het westen) Wijk aan Zee (ook in het westen), het tuinbouwgebied Heemskerkerduin en Noorddorp van de gemeente Heemskerk (in het noorden), de Waterweg (noord-oosten), de Westelijke Randweg en Business Park IJmond (in het oosten) en in Velsen valt Business Park IJmond ook onder de nieuwe begrenzing in het oosten. Het exacte gebied staat op diverse kaarten (digitale verbeeldingen) aangegeven.

Hoewel het om één groot gebied gaat moet wettelijk gezien iedere gemeente een bestemmingsplan of meerdere plannen vaststellen voor haar eigen grondgebied. Voor ieder deel is per gemeente een bestemmingsplan opgesteld met zoveel mogelijk uniforme regels. De bestemmingsplannen vormen een toetsingskader voor aanvragen van omgevingsvergunningen en gebruiksmogelijkheden van het terrein. Tata Steel is de grootste gebruiker van het terrein, maar er zijn ook andere industrieën aanwezig.

Het vorige bestemmingsplan uit de jaren 60 van de vorige eeuw was sterk verouderd en bood geen verantwoord toetsingskader meer en tegenwoordig moet in een bestemmingsplan rekening worden gehouden met tal van aspecten waar in de jaren 60 nog geen of nauwelijks aandacht aan werd geschonken, zoals: archeologie, waterhuishouding, luchtkwaliteit, externe veiligheid, geluid, flora en fauna, etc. Alle relevante aspecten zijn onderzocht en de bevindingen zijn terug te vinden in het ontwerpbestemmingsplan met de bijlagen.

Aangezien de bestemmingsplannen voor dit Industrieterrein mogelijkheden bieden voor de vestiging van bedrijven die eventueel consequenties kunnen hebben voor het milieu is een planMER opgesteld waarin de noodzakelijke afwegingen worden gemaakt. De planMER is onderdeel van de procedure en speelt vanaf het begin mee in de totstandkoming van de bestemmingsplannen, zodat het milieu bij de besluitvorming een volwaardige rol kan spelen.

Reeds in april/mei 2009 is de planMER onderdeel geweest van het inspraakproces en in die periode konden al zienswijzen/inspraakreacties worden ingediend. Sinds 1 juli 2010 is de Wet modernisering mer-regelgeving van kracht geworden en dat heeft er toe geleid dat de procedure wordt uitgebreid door in ieder geval ook verplicht een toetsingsadvies te vragen bij de Commissie voor de Milieueffectrapportage te Utrecht om te komen tot een onafhankelijk oordeel omtrent de planMER.

Ten behoeve van het bestemmingsplan voor het ‘Industrieterrein Tata Steel’ is geen exploitatieplan opgesteld, omdat voor de (financiële) uitvoering van dit plan reeds is voorzien in het kostenverhaal.

Het bestemmingsplan voor ‘Industrieterrein Tata Steel’ heeft eerder ten behoeve van de inspraak onder de naam ‘Industrieterrein Corus’ ter visie gelegen (vanaf 24 april 2009) gedurende 6 weken. In dezelfde periode zijn diverse instanties (vooroverlegpartners) benaderd om te reageren. Op 26 mei 2009 is een gezamenlijke informatieavond voor Beverwijk, Velsen en Heemskerk gehouden in het gemeentehuis te Velsen.

Alle reacties uit de inspraak en het vooroverleg zijn verwerkt in de ‘Inspraakrapportage voorontwerpbestemmingsplan Industrieterrein Tata Steel’.

Het ontwerpbestemmingsplan over het ‘Industrieterrein Tata Steel’ met de planMER (is geïntegreerd in het ontwerpbestemmingsplan) en de Inspraakrapportage en andere bijlagen, waaronder diverse onderzoeken naar/omtrent luchtkwaliteit, externe veiligheid, brandweeradvies, de waterparagraaf, flora en fauna en een voortoets natuurbescherming, liggen in het kader van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht gedurende 6 weken ter visiemet ingang van vrijdag 15 april 2011 (tot 27 mei 2011).

Alleen binnen de genoemde 6 wekenwaarin de stukken ter visie liggen kan een ieder zienswijzen naar voren brengen bij de gemeenteraad van de gemeente Beverwijk. Indien u dit schriftelijk doet is het adres hieronder aangegeven:

Gemeenteraad van de gemeente Beverwijk; Postbus 450 te 1940 AL Beverwijk;

Indien u dit mondeling wenst te doen kunt u contact opnemen met de afdeling Stadszaken/ruimtelijke ordening en vragen naar de behandelend ambtenaar. Tel. 0251-256256.

U kunt ook een afspraak maken.

De genoemde stukken kunnen digitaal worden ingezien via uw computer thuis op de website www.ruimtelijkeplannen.nl maar tevens is het mogelijk om de genoemde stukken (in papieren vorm) in te zien in de omschreven periode op werkdagen in het Stadskantoor, tijdens de openingsuren op het adres President Kennedyplein 1 te Beverwijk.

Tevens behoort het tot de mogelijkheden om gedurende bovenvermelde periode van 6 weken de omschreven stukken in te zien tijdens de openingsuren van de Openbare bibliotheek IJmond-Noord, in de vestiging aan het Kerkplein 5 te Beverwijk.

De ingediende zienswijzen worden betrokken bij de besluitvorming door de gemeenteraad.

Bij verschillen tussen de digitale en papieren versie heeft de wetgever bepaald dat alleen de digitale versie, zoals gepubliceerd op www.ruimtelijkeplannen.nl doorslaggevend is. Op de website van de gemeente, www.beverwijk.nl , (onder Projecten en Beleid/bestemmingsplannen) staan de betreffende stukken ook als pdf documenten gereed om te bekijken en te downloaden. Ook deze pdf-versie (die er anders uit ziet dan de versie van www.ruimtelijkeplannen.nl ) is niet bindend.

Omdat het terrein van Tata Steel zich uitstrekt over de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk is afgesproken dat in alle drie de gemeenten soortgelijke procedures worden opgestart. Ook bij de andere gemeenten liggen stukken ter visie. Daarvoor wordt u verwezen naar de websites van die gemeenten.

Op www.ruimtelijkeplannen.nl zijn alle (deel)plannen van de drie gemeenten te raadplegen.

Opgemerkt wordt dat wanneer u niet zeker weet of uw zienswijze in de ene of de andere gemeente thuishoort, dit voor het proces geen verschil maakt, aangezien de 3 gemeenten intensief samenwerken en informatie uitwisselen.

Beverwijk, 13 april 2011

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beverwijk.

Naar boven