Kennisgeving bestemmingsplan en MER Europoort

Burgemeester en wethouders van Rotterdam maken bekend dat een bestemmingsplan en een milieueffectrapport (MER) voor het haven- en industriegebied Europoort worden voorbereid. Het bestemmingsplan en het MER worden opgesteld in samenwerking met Havenbedrijf Rotterdam NV en DCMR milieudienst Rijnmond.

Aanleiding

De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf willen de Rotterdamse haven laten ‘groeien in balans’. Dat wil zeggen dat de verdere ontwikkeling van de haven met oog voor de omgeving gebeurt. In het Havenplan 2020 is het beleid geformuleerd om de kwaliteit van de Rotterdamse haven verder te ontwikkelen en de bestaande (milieu)ruimte in het havengebied zo goed mogelijk te benutten. Een nieuw bestemmingsplan voor Europoort moet dit helpen mogelijk te maken.

MER en passende beoordeling

In het MER worden de milieueffecten op de omgeving in beeld gebracht van de ontwikkelingen die worden mogelijk gemaakt in het bestemmingsplan. Het MER maakt onderdeel uit van het (ontwerp-)bestemmingsplan.

In de nabijheid van Europoort ligt een aantal Natura 2000 gebieden. Activiteiten in het plangebied kunnen invloed hebben op deze beschermde natuurgebieden. Om negatieve effecten in beeld te brengen wordt op grond van de Natuurbeschermingswet een passende beoordeling uitgevoerd. Deze passende beoordeling maakt onderdeel uit van het MER.

Notitie R&D

In de notitie Reikwijdte& Detailniveau (NR&D) wordt het voornemen om een bestemmingsplan te maken nader toegelicht en een voorstel gedaan over de onderzoeken in het MER.

Zienswijzen

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft op 22 maart 2011 besloten om de NR&D voor advies toe te zenden aan bestuursorganen en de maatschappelijke partijen, die als overlegpartner worden genoemd in de NR&D.

De NR&D Bestemmingsplan Europoort zal gedurende een periode van 6 weken van 15 april 2011 tot 27 mei 2011 ter inzage gelegd worden bij:

  • de Stadswinkel Centrum,stadhuis Coolsingel 40 (zijde Doelwater, tegenover hoofdbureau politie) openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 16.00 uur; behalve op donderdag (09.00 uur tot 13.30 uur).

  • De stadswinkel deelgemeente Rozenburg, Jan van Goyenstraat 1, openingstijden maandag–donderdag van 8.30 uur tot 16.30 uur, vrijdag van 8.30 uur–15.30 uur (gesloten tussen 12.30 uur en 13.00 uur).

  • De secretarie van de deelgemeente Hoek van Holland, Prins Hendrikstraat 161. Het kantoor van de deelgemeentesecretarie is geopend van maandag t/m vrijdag 08.30–16.00 uur

Gedurende bovengenoemde termijn kan eenieder over het voornemen en de NR&D schriftelijk gemotiveerde zienswijzen kenbaar maken aan:

College van B&W

door tussenkomst van de directeur van de dS+V, RO/Bestemmingsplannen,

postbus 6699

3002 AR Rotterdam.

De NR&D is te raadplegen via www.rotterdam.nl/bestemmingsplanneninprocedure.

De zienswijzen worden samengevat in een zienswijzerapportage en, voorzover dat mogelijk is, verwerkt in het MER.

Voor vragen over het voornemen een bestemmingsplan op te stellen kunt u zich wenden tot mevrouw I. Dorsman van de gemeente Rotterdam,dS+V, 010-4896262, voor vragen over het MER kunt u zich richten tot de heer E. Koopmanschap van de DCMR, 010-2468394

Rotterdam, 13 april 2011

Burgemeester en wethouders voornoemd,

namens dezen:

H. Goedhart,

algemeen directeur dS+V.

Naar boven