Wijziging van de Uitvoeringsregeling Belastingwet BES

4 april 2011

Nr. DV 2011/129 M

Directoraat-generaal voor fiscale zaken, Directie douane en verbruiksbelastingen

De Staatssecretaris van Financiën,

Gelet op de artikel XVII van de Invoeringswet fiscaal stelsel BES;

Besluit:

ARTIKEL I

De Uitvoeringsregeling Belastingwet BES wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1.1 wordt ‘Belastingwet BES’ vervangen door: Belastingwet BES en artikel XVII van de Invoeringswet fiscaal stelsel BES.

B

Na artikel 6.16 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 6.17

Ter zake van de overgang van de tot 1 januari 2011 op de BES eilanden geheven omzetbelasting en belasting op de bedrijfsomzetten naar de heffing van algemene bestedingsbelasting is artikel 6.27 van de Belastingwet BES van overeenkomstige toepassing.

C

Het bepaalde inzake het voormelde artikel 6.17 van de Uitvoeringsregeling Belastingwet BES blijft buiten toepassing indien degene die op grond van een vóór de inwerkingtreding van de wetgeving inzake algemene bestedingsbelasting gesloten overeenkomst verplicht is of was goederen te leveren of een dienst te verlenen, met degene aan wie hij de goederen moet of moest leveren of de dienst moet of moest verlenen vóór de datum waarop deze regeling in de Staatscourant is geplaatst een overeenkomst heeft gesloten waarbij is afgeweken van het bepaalde in voormeld artikel 6.17.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, met dien verstande dat de artikelen I en II terugwerken tot en met 1 januari 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 4 april 2011

De Staatssecretaris van Financiën,

F.H.H. Weekers.

TOELICHTING

Algemeen

De Belastingwet BES bewerkstelligt dat per 1 januari 2011 algemene bestedingsbelasting wordt geheven op de BES eilanden. Uitgangspunt daarbij is dat voor de belastbare feiten verricht op of na 1 januari 2011 algemene bestedingsbelasting wordt verschuldigd en voldaan. Dat geldt ook voor die belastbare feiten waarvoor voor 1 januari 2011 overeenkomsten zijn afgesloten en/of handelingen zijn verricht. In dat kader zijn in de Invoeringswet fiscaal stelsel BES regels van overgang opgenomen. Vanuit voornoemd uitgangspunt ligt het in de lijn dat die algemene bestedingsbelasting op de afnemer van de op of na 1 januari 2011 verrichte prestatie zal drukken.

In artikel 6.27 van de Belastingwet BES is een regeling opgenomen ingeval bij wijziging van wetgeving meer of minder algemene bestedingsbelasting wordt gevorderd. Die regeling stelt in die gevallen buiten twijfel hetgeen ter zake hiervoor is aangegeven. Om bij de overgang naar de algemene bestedingsbelasting tot een gelijk resultaat te komen, wordt met gebruikmaking van artikel XVII van de Invoeringswet fiscaal stelsel BES voornoemd artikel 6.27 van de Belastingwet BES van overeenkomstige toepassing verklaard.

De inwerkingtreding van deze ministeriële regeling geschiedt, gezien het tijdstip van invoering van de Belastingwet BES, met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2011.

Artikelsgewijs

Artikel I

Artikel I, onderdeel A (artikel 1.1 van de Uitvoeringsregeling Belastingwet BES)

In artikel XVII van de Invoeringswet fiscaal stelsel BES is bepaald dat bij ministeriele regeling onder meer nadere regels kunnen worden vastgesteld ter zake van de overgang van tot het tijdstip van inwerkingtreding op de BES eilanden geheven belastingen naar de Belastingwet BES. Voor bepaalde belastbare feiten die op of na 1 januari 2011 zijn in de Invoeringswet fiscaal stelsel BES zijn ook regels van overgang opgenomen. Nu op grond van het bepaalde in voormeld XVII van de Invoeringswet fiscaal stelsel BES regels worden vastgesteld, wordt laatstgenoemd artikel toegevoegd aan artikel 1.1. van de Uitvoeringsregeling Belastingwet BES.

Artikel I, onderdeel B (artikel 6.17 van de Uitvoeringsregeling Belastingwet BES)

Op grond van artikel 6.27, eerste lid, van de Belastingwet BES is hij die ingevolge een vóór de inwerkingtreding van een wijziging in de wetgeving inzake algemene bestedingsbelasting gesloten overeenkomst verplicht is goederen te leveren of een dienst te verlenen, bevoegd hetgeen met betrekking tot die goederen of die dienst wegens algemene bestedingsbelasting meer is gevorderd dan vóór de inwerkingtreding van die wijziging had kunnen geschieden, terug te vorderen van degene aan wie hij de goederen moet leveren of de dienst moet verlenen. Partijen kunnen hiervan niet afwijken, omdat daarmee strijdige bedingen nietig zijn. Op grond van het bepaalde in artikel 6.27, tweede lid, van de Belastingwet BES geldt hetzelfde voor de afnemer van de prestatie als er minder belasting is verschuldigd dan werd aangenomen bij het sluiten van de overeenkomst.

Bij de overgang per 1 januari 2011 van de heffing van omzetbelasting en de belastingheffing op de bedrijfsomzetten op de BES eilanden naar de heffing van de algemene bestedingsbelasting is sprake van eenzelfde problematiek als hiervoor aangegeven. In dat verband ligt een gelijke uitwerking voor voornoemde overgang dan ook in de rede. Die uitwerking strookt ook met het uitgangspunt bij de invoering van de algemene bestedingsbelasting dat de belasting behoort te drukken op de afnemer. Zo’n regeling zorgt voor een neutrale overgang en voorkomt ook lastige en langdurige discussies tussen leveranciers en afnemers. Op basis van het bepaalde in artikel XVII van de Invoeringswet fiscaal stelsel BES is ter zake van de overgang is bepaald dat artikel 6.27, eerste lid, van de Belastingwet BES van overeenkomstige toepassing is.

Artikel I, onderdeel C

Gelet op het tijdstip van plaatsing van deze wijzigingsregeling in de Staatscourant is het mogelijk dat partijen, leverancier en afnemer, al in een overeenkomst hebben voorzien in een afwikkeling van hetgeen meer of minder aan belasting is verschuldigd. Artikel I, onderdeel C, regelt dat in zo’n geval wordt aangesloten bij hetgeen partijen zijn overeengekomen. Indien ter zake geen dan wel nog geen overeenkomst is afgesloten, geldt hetgeen is bepaald in artikel 6.17 van de Uitvoeringsregeling Belastingwet BES.

Artikel II (Inwerkingtreding)

Dit artikel regelt de inwerkingtreding van deze regeling. Voorzien is dat de regeling terugwerkt tot het tijdstip van inwerkingtreding van de Belastingwet BES.

De Staatssecretaris van Financiën,

F.H.H. Weekers.

Naar boven