Bestemmingsplan ‘Zweins – Kingmastate’

Burgemeester en wethouders van Franekeradeel maken bekend, dat de gemeenteraad in de vergadering van 3 maart 2011 het bestemmingsplan ‘Zweins – Kingmastate’ met bijbehorende stukken gewijzigd heeft vastgesteld.

Het bestemmingsplan ‘Zweins – Kingmastate’ geeft een planologisch-juridische regeling voor de realisatie van een landgoed bij Kingmatille. Het plangebied is gelegen tussen de oude Rijksstraatweg van Franeker naar Dronrijp en Leeuwarden (aan de noordkant) en het Van Harinxmakanaal (aan de zuidkant) aan de historische route van Zweins naar Franeker. Deze route wordt gevormd door de Salverderweg die direct ten zuiden van het plangebied overgaat in de Hoofdweg. Deze weg vormt de zuidelijke begrenzing van het landgoed. Aan de noordkant wordt het plangebied begrensd door een aantal bestaande sloten. Aan de zuidkant van de Hoofdweg ligt een perceel dat ter ondersteuning van het landgoed zal dienen. Dit perceel is eveneens deel van het plangebied.

Het te realiseren landgoed zal bestaan uit een statig landhuiscomplex in een hedendaagse vorm, gelegen in een parklandschap waarvan het overgrote deel openbaar toegankelijk is. Het landhuis zal zich manifesteren als één gebouw, waarbinnen zes tot tien wooneenheden worden gesitueerd. Het wooneiland wordt achter het bestaande bos gerealiseerd om te voorkomen dat de landschappelijke waarden worden aangetast.

De wijzigingen ten op zichten van het ontwerp betreffen niet meer dan dat het bestemmingsplan tekstueel moet worden aangepast aan de Wabo.

Het bestemmingsplan ligt met de bijbehorende stukken met ingang van 14 april 2011 gedurende zes weken voor eenieder ter inzage tijdens de openingstijden van het Gemeentehuis bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker. Tevens is het bestemmingsplan met bijlagen digitaal beschikbaar op de website www.franekeradeel.nl. en op www.ruimtelijkeplannen.nl

Gedurende de termijn van terinzageligging kan tegen het besluit van de raad schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’S GRAVENHAGE, door:

  • belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingebracht bij de gemeenteraad;

  • belanghebbenden die kunnen aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest;

  • eenieder tegen de door de gemeenteraad aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Indien beroep wordt ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Het besluit tot vaststelling treedt, ingevolge artikel 3.8 lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening, in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Naar boven