Vastgesteld bestemmingsplan ‘Historische Binnenstad’ ter inzage

Overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening ligt tijdens de openingsuren het op 22 februari 2011 vastgestelde bestemmingsplan ‘Historische Binnenstad’ (NL.IMRO.0505.BP171Hisbinnenstad-3002) met bijbehorende stukken met ingang van 14 april 2011 gedurende zes weken voor iedereen ter inzage in de hal van het Stadskantoor, Spuiboulevard 300 te Dordrecht. Het bestemmingsplan is tevens in te zien via de website www.dordrecht.nl/ruimtelijkeplannen.

Het bestemmingsplan heeft betrekking op het gebied dat wordt begrensd door: Oude Maas, Beneden Merwede, Spuihaven, bebouwing Spuiboulevard-zuidzijde, Achterhakkers en Draai.

In het bestemmingsplan zijn als vertrekpunt de huidige bebouwing en bestemmingen opgenomen, maar tevens zijn ook op onderdelen aanpassingen mogelijk gemaakt. Die aanpassingen hebben betrekking op allerlei bestemmingen, waaronder de horeca. Voorts maakt het bestemmingsplan de onderdelen die worden genoemd in ‘de agenda voor de binnenstad’ en de uitvoering van diverse projecten, zoals Hofkwartier, Achterom-Bagijnhof en Voorstraat-Noord, mogelijk.

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad de volgende wijzigingen aangebracht in het ontwerp:

  • 1. De Oud-Katholieke kerk aan de Voorstraat is bestemd tot ‘maatschappelijk’ en ‘tuin’ in plaats van ‘gemengd-2’.

  • 2. In de regels is in artikel 6 (bestemming ‘gemengd-1’) bij ‘6.6. wijzigingsbevoegdheid’ het bepaalde onder c geschrapt.

  • 3. In de regels is de hoogte voor erfafscheidingen gesteld op maximaal drie meter. De overige regels voor erfafscheidingen in de betreffende artikelen zijn geschrapt.

  • 4. In de regels is in artikel 15 (bestemming ‘waarde – beschermd stadsgezicht’) bij ‘15.3 nadere eisen’ toegevoegd dat vanwege aspecten van het beschermd stadsgezicht ook nadere eisen kunnen worden gesteld in situaties waar geen sprake is van een structuurbepalende lijn.

  • 5. De bouwhoogte aan de oostzijde van de Schoolstraat en vanwege de onderlinge afstemming ook de bouwhoogte voor de bebouwing aan het Stek is gesteld op maximaal dertien meter, in plaats van zestien meter.

  • 6. De Statenschool is bestemd tot ‘maatschappelijk’, de Berckepoort tot ‘gemengd-1’ en het pand Voorstraat 220 tot ‘centrum’, in plaats van ‘cultuur en ontspanning’. In samenhang met deze wijzigingen zijn de gronden van de eerder voorziene nieuwe school aan de Vest bestemd tot ‘gemengd-1’, in plaats van ‘maatschappelijk’.

  • 7. De panden Nieuwe Haven 26 en Hofstraat 3 zijn bestemd tot ‘gemengd-1’, in plaats van ‘cultuur en ontspanning’.

  • 8. De begripsbepaling voor ‘Wonen’ is aangepast aan de thans in Dordrecht toegepaste versie, waardoor kamerbewoning tot maximaal vier personen in een pand mogelijk is.

  • 9. In de bestemming ‘Water’ zijn bouwregels opgenomen voor halteplaatsen van openbaar vervoer, de bunkerstations en het innemen van vaste ligplaatsen.

  • 10. De rechtstreekse vestigingsmogelijkheid van horeca binnen de horecaconcentratiegebieden is geschrapt; hiervoor in de plaats is een wijzigingsbevoegdheid voor horeca binnen deze gebieden opgenomen.

  • 11. De regels en toelichting zijn aangepast aan de (terminologie van de) Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (omgevingsvergunning).

  • 12. Belhuizen en internetcafés worden niet gezien als dienstverlening. Het gebruik van bouwwerken als belhuis/internetcafé, evenwel met uitzondering van de tijdens de vaststelling van het bestemmingsplan aanwezige belhuizen/internetcafés, wordt gezien als met de bestemming strijdig gebruik.

Belanghebbenden die tijdig hun zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar hebben gemaakt, alsmede een belanghebbende die aantoont dat hij daartoe redelijkerwijs niet in staat is geweest, kunnen tot en met 25 mei 2011 schriftelijk beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (Postbus 20019, 2500 AE Den Haag).

Tegen de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen kan een belanghebbende tot en met 25 mei 2011 schriftelijk beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (Postbus 20019, 2500 AE Den Haag).

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van 26 mei 2011. Indien gedurende de beroepstermijn bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan, wordt de inwerkingtreding van het vaststellingsbesluit opgeschort totdat op het verzoek is beslist.

Dordrecht, 13 april 2011

Burgemeester en wethouders van Dordrecht.

Naar boven